K. Masiulis. Vokietijoje elektra kainuos brangiau ir vis tiek bus „atominė“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Alfredukas 2012-03-24 17:30
Už tokią nuomonę, kaip ministrui, gal galima ir atleisti. Akivaizdu, kad tapo tradicija skirti ministrus ne pagal kompetenciją. O mano nuomone, , mes jau dabar mokam virš 40 lietuviškų ct. Ar aš nemoku skaičiuoti, ministre? Taigi, į aritmetiką gal geriau nesigilinti, ne čia "šuo pakastas". Tikiuosi, kad Lietuva turės dar ir savo nuomonę, ir ją pareikš dviejuose rengiamuose referendumuose.
Kęstutis 2012-03-24 18:05
. Dabar kilovatvalandė Vokietijoje vidutiniškai 21 ct, o pakilus būtų 38 ct t. y. pridėjus 16 ct pagal straipsnį. O tai labai panaši kaina kaip dabar Lietuvoje, be to čia negali tikėtis tikslios kainos, jie įskaičiavo tik pagrindinius faktorius (kad gauti bendrą vaizdą), nes visų faktorių neįtrauksi (yra ir ekonominiai pasikeitimai iki to laiko)...
Alfredukas 2012-03-24 19:33
, tebūnie suklydau, bet vis vien, kalbam apie 2020 m. Vokietijoje (po busimo pabrangimo) ir 2012 m. Lietuvoje, o mūsų kaina jau dabar didesnė.
Arns 2012-03-24 20:19
čia tas pats kas kelti klausimą, kodėl kai kurios prekės Vokietijoje pigesnės, pvz automobiliai. Ten didesnė rinka, ten didesnė konkurencija tarp energetikų. Pvz kai kuriose skandinavijos šalyse vanduo nemokamas, pas mus mokamas, o kai kur ir keliskart brangesnis. Neteisybė? Viskas priklauso nuo daugybės įvairių smulkmenų.
Arthuras 2012-03-24 20:25
Teisingas straipsnis.
Creatium 2012-03-24 20:26
Nelabai pagaunu tavo minties NU taip, Lietuvoje elektros kaina dabar labai didelė. Bet kuo tai susiję su Vokietijoje būsima elektros kaina? Viskas šiuo atveju yra labai logiška. Tikrai nemanau, kad VAE projektas yra tik šiaip sau "sugalvojau - padariau". Vis gi kažin ar atsirastų daug investuotojų, jeigu projektas būtų neatsiperkantis. Logiška: Vokietija atsisako atominės energetikos savo šalyje, Lietuva pasistato ir sėkmingai ją pardavinėja kitoms šalims (tai pačiai Vokietijai). Manau, kad geras sprendimas yra statyti VAE. Aišku, jeigu kartais Latvija ir Estija atsisakytų dalyvaut, tuomet jau laaabai didelis klaustukas iškiltų virš projekto, tačiau jeigu sutiks ir pasirašys sutartis - tuomet valio, statykime!
Alfredukas 2012-03-24 22:18
, pagal tai kaip rašoma, nepasieks net dabartinės mūsiškės. Galvoji, kad pastatę savo AE sumažinsim kainą? Neturėk iliuzijų, jei taip būtų, visus skaičiavimus jau dabar parodytų, bent jau seimui būtų pateikę. Dabar gi visus "maitina" tik žodiniais teiginiais ir nežinia iš kur paimtais, niekuo nepagrįstais skaičiais. Tikrų paskaičiavimų arba dar visai nėra, arba bijoma parodyt. Kažin, kiek žmonių tiki, kad kWh savikaina bus 7-10 ct ?
Linas83 2012-03-25 00:56
Pats gyvenu kelinti metai Vokietijoje, nezinau is kur tokios zinios apie kainas, taciau as uz elektros kilovatvalande moku 18 Euro centu + MwSt. (0,62 Lt + PVM). Dar yra metinis skaiciuku mokestis 60 Euru (207 LT).
Creatium 2012-03-25 01:31
Kaip tai nepasieks? Juk parašyta, kad dabartinė Vokietijoje esanti elektros kaina PAKILS DAR PAPILDOMAIS 16 ct. Tai ką tu dar nori pasakyt? Virš mano atsakymo esantis postas išvis turi informaciją, kad kaina 62 ct be PVM, o kai dar 16 ct pakils, tai bus dvigubai brangiau, negu mes dabar Lietuvoje mokame. Tokiomis kainomis pardavinėjant savo elektrą VAE atsipirks dvigubai greičiau, negu planuota
Vytax 2012-03-25 10:38
Suprask, kad elektros kainas diktuoja ne valdžia, ne atskiros elektrinės o rinka. O rinka tai pasiūla ir paklausa. Įjungsi į elektros tinklus naują elektrinę - kaina kris, išjungsi elektrinę - kaina kils. Tas pats ir su vartojimu, elektros vartojimas padidės - elektros kaina augs, vartojimas mažės - elektros kaina kris.
sigun 2012-03-25 12:07
. Nekalbant, kaip kad kiti pastebėjo, ir skaitai nelabai atidžiai...
immortallt 2012-03-25 14:46
Suprask, kad jei pilnai galesim eksportuoti viska i Vokietija, o kaina bus 80ct/kwh, tai kaip manai, kaina pas mus kils ar kris ?
blizzard 2012-03-25 15:54
Čia truputį apie straipsnį patį Kažkaip neįsivaizduoju kokia maniera ir išvis kaip galėtų partijos atstovas taip diskutuoti kažkokioje konferencijoje... Man rodos čia eilinis straipsnis numestas pakiršint tautiečiams ir pabadyt pirštais kad va žalieji nėra tokie geručiai ir stengiasi visus sužlugdyt ir sau pinigėlių pasidaryt.. Manau pažiūrėsim ateityje kaip seksis Vokietijai, o spekuliacijos su neaiškiais skaičiukais gana toli į ateitį neskamba labai įtikinamai..
evaldosia 2012-03-25 17:16
jei pasiūlytu neblogą kainą ,leisčiau elektros tinklams internetu įjungti savo namo rusyje instaluota elektros generatorių 5 kw,šildymo sezono metu.bet naudos iš to jie neturi,nes aš jau vartočiau savo elektra ir pas mane pasiliktu šiluma.monopolistai labai bijo decentralizacijos,dėl to ir pasijungimo sąlygos į tinklus žvėriškos.
evaldosia 2012-03-25 17:36
nieks iš lietuvos ir neeksportuos elektros į vokietija.čia iš visagino į vilnių nusiūsti elektrą turbūt 12 procentų elektros energijos nuostolių,aukštos įtampos laidais.iki vokietijos nieko beveik nedaeis.tik laidus pašildytume.dėl skaičių negarantuotas,bet neapsimokėtu.be to vietinių energetikų apetitai labai nemaži.
vyteniss 2012-03-25 18:06
Pritariu Čia dar kažkiek man primena prieš pora dienų pasirodžiusią informaciją,kad pagal VSD nacionaliniam saugumui didžiausią grėsmę kelią visokie anti atomistai ir pan. ir kad jie yra gerai finansuojami rusų
Arthuras 2012-03-25 18:21
O tai tipo žalieji neturi jokios motyvacijos pasipelnyti? Ir jiems ala svarbiausia, kad "būtų žalia"? Juokauji gal? Tie žalieji yra tiek pat suinteresuoti pelnu kaip ir visi kiti. Lygiai tiek pat. Todėl man yra graudu žiūrėt į tuos, kurie vardan "žaliosios" energetikos mokėtų, kad ir 2x daugiau už energiją. Nors tos "žalios" energijos tiekėjai toli gražu tokiomis vertybėmis nesivadovauja.
immortallt 2012-03-25 18:29
Pasidomek pirma tokiu generatoriu kainomis, o tada kalbek apie decentralizacija. Dar pasiulyk kiekvienam atskira grezini pasidaryt bei atskira kanalizacijos vandens valymo irengini.
Alchi 2012-03-26 01:06
Iš pradžių aš irgi buvau skeptiškas dėl vokiečių sprendimo uždaryti savo atomines. Atrodė, kaip politinis manevras, o ne sprendimas dėl visuomenės gerovės. Visgi tai buvo atlikta ką tik po fukušimos nelaimės. Tačiau po to pradėjau galvoti, kad vokiečiai nėra jau tokie kvaili ir paprastai skubotų sprendimų nepriima, ypač tokiais svarbiais infrastruktūriniais klausimais. Spėju, kad šitas sprendimas jau seniai buvo priimtas, o Fukušima tik buvo kaip papildomas paskatinimas. Vokiečiai yra iš dalies pasiruošę uždaryti atomines. Jie gi turi daug vėjo malūnų. Kas buvę Vokietijoje manau su tuo nesiginčys. Be abejo pakeisti atominį reaktorių prireiks daug malūnėlių, bet pastatys juos. Svarbiausias dalykas, kas liečia vėjo energetika yra tai, kad ji iš tiesų yra pigesnė, nei branduolinė. Rimtai. Mane šitas faktas irgi pribloškė. Radau (visa esmė yra lentelėje gale), kuris yra JAV energetikos departamento, bet stipriai nuo Vokietijos neturėtų skirtis. Ir dar, visi pamiršta, kad branduolines atliekas (a.k.a. "kodėl mano vaikai gimė su trim kojom?"), reikia kažkur saugoti. Užkasti žemėje? Galbūt. Bet reikia labai giliai kasti. O tai yra brangu. Visi nori elektrinės, bet niekas negalvoja kaip ją reikės tvarkyti. Atvirai pasakius nematau branduolinėje energetikoje ilgalaikės perspektyvos. Vien dėl atliekų. Va Termobranduolinė, jau kitas reikalas. Bet deja, vis dar nėra veikiančio prototipo. Šiuo atvėju palaikau energetinę decentralizaciją. Didesnės elektrinės turi tendenciją švaistyti energiją. Galbūt dėl klimato kaitos Lietuvoje vėjai pakils, tai gal ir pas mus apsimokės (neatsimenu šito teiginio teisingumo).
enternald 2012-03-27 09:12
pigesnė? žinai, kad čia JAV duomenys, šalyje, kur gyventojų tankis daug mažesnis, nei Vokietijos ir yra daugiau žemės elektrinėms statyti, bet ne čia problema. Tu neskaitei priešpaskutinės ir paskutinės pastraipos. Dar kartą paskaityk, o ne tik į lentelę žiūrėk. O kas dėl decentralizacijos, tu labai labai klysti. Didelės elektrinės daug efektyvesnės. Elektra toks daiktas, kuris pigiai transportuojamas dideliu atstumu ir praktiškai efektyvumas auga su generatorių dydžiu (dėl tos priežasties vėjo turbinos gaminamos su neodimio magnetais, o ne su elektromagnetinio plieno statoriais ar rotoriais, kad matmenys būtų kuo mažesni neprarandant savybių).