Jau per pirmąjį šildymo sezoną SGD įvarė „Gazprom“ į kampą. Tačiau atsirado kita bėda - nebėra kur dėti dujų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vardasas 2015-04-19 12:26
nusileis ant zemes pardavejai tai ir pirkeju atsiras
kiesza 2015-04-19 16:55
Manau, kad kas jau kas, bet gazpromas tikrai nepajuto terminalo atidarymo, o dauguma jo valdytojų kogero nė nežino, kad Lietuva įsirengė terminala. Įdomu kodėl neskelbiamos konkrečios kainos po kiek iš norvegijos atsiplukdo arba kiek su gazpromu išėjo išsiderėti..
Creatium 2015-04-19 17:10
Šiaip tik Gazpromo kaina nukrito vos vos žemiau SGD terminalo dujų kainos vos truputis prieš jo paleidimą...
immortallt 2015-04-19 19:46
Naivus ar kvailas? Kainos yra, tu ko nori, kad tau registruotu paštu atsiųstų ar telefonu paskambinę praneštų?
Katė 2015-04-19 19:46
Galėtumėte šaltinį? Nes iš tiesų Gazprom ir terminalo dujų kaina skiriasi trečdaliu. Tiesa yra tokia, kad Gazprom visiškai nėra būtinumo mažinti kainą, nes terminalas yra taip nepalankiai parinktas (kaina, dydis, aptarnavimas) kad jo dujos bus visada netgi gerokai brangesnės už esančias rinkoje, taip pat ir už Gazpromo. Tai yra eilinė milijardinė afera - išmesti į šiukšlių dėžę optimalų Lietuvai nedidelio ir statomo kartu su Achema terminalo projektą ir pasirinkti milžinišką, su nežinomais akcininkais, registruotą Seišeliuose terminalą, su superbrangiu privalomu aptarnavimu. Dujų suvartojimas Lietuvoje drastiškai mažėja jau dešimtmetį, tie kas rinkosi terminalą puikiausiai žino, kad po kelerių metų Lietuva gali išsiversti apskritai be dujų, bet kažkodėl viską sutvarkė taip, jog šio terminalu atsikratyti, jį parduoti ir kitaip pradanginti mes negalime. Nenustebčiau, jei tarp terminalo akcininkų sąraše būtų Kubilius, Grybauskaitė ir kiti tuo metu buvę prie valdžios. Akcininkams šis terminalas - višta dedanti aukso kiaušinius, o dujų vartotojams - akmuo po kaklu.
Arthuras 2015-04-19 19:58
Na ką aš galiu pakomentuot. Arba idiotas, arba tokiu apsimeti.
- 2015-04-19 20:15
Iš kitų pasisakymų aišku, kad Kremliaus garbintojas.
Katė 2015-04-19 20:26
Nieko panašaus. Jei turėtum galvą ant pečių ir pats galėtum susiprotėti. Dujas pramonėje didesniu kiekiu naudoja vienintelė Achema, jos reikalingos azoto trąšoms gaminti. Bet Achema dujomis apsirūpina pati ir nenori pirkti iš „terminalo“, kuriame dujos gerokai brangesnės nei rinkoje. Kam dar reikalingos dujos Lietuvoje? Liūto dalis eina miestų šildymui, dar elektros gamybai. Būtent šios dvi dedamosios aktyviai keičiamos biokuru, kus yra KARTAIS pigesnis už dujas. Dar miniatiūrinė dalis eina buitinėms reikmėms (valgiui ruošti), čia, net ir paskelbus Gazprom boikotą, visi be vargo pereitų prie elektrinių plytelių arba butano-propano balionių iš Mažeikių naftos. Taip, mūsų valstybė jau po kelerių metų galėtų išsiversti be gamtinių dujų, jei išsikeltų sau tokį tikslą, tapti „žalia“ valstybe. Bet neišsikels, nes kaip tada pateisint terminalo išlaidas, kada iš jo jau dabar dujų niekas nenori pirkti dėl brangumo?
sabotan 2015-04-19 20:34
Vieni sako , kad terminalas brangus ir jo neapsimokejo statyti ir tt. Ir galiu pasakyti jus esat idiotai. Taip terminalo dujos nebus tokios pigios kaip rinkoje, bet pakalausiu, kada mes pirkome dujas rinkos kaina ? Pirkome tokia kaina kokia pasakydavo gazpromas. O kai pradejo judeti sitas projektas ir jau buvo prie pabaigos gazpromas pradejo siuliti nuolaidas uz tai , kad ir toliau butume priklausomi nuo gazpromo
- 2015-04-19 20:38
O susiprast, kad Gazpromo kaina Lietuvai buvo sumažinta dėl SGD, jau nepavyksta? http://www.15min.lt/images/photos/61629 ... 169d4a.jpg Še tau, LT buvo brangiausios dujos Europoje, o po SGD staiga smigo žemyn kaina. Įdomu, kodėl?
Arns 2015-04-19 20:44
iš gazprom buvo perkama tokia kaina kokia susiderėdavo. Ir be terminalų kas derėjosi susiderėdavo dėl mažesnės kainos. Be to jei terminalas buvo reikalingas tik dėl derybų, bet nenaudojimo, reikėjo mažesnio arba kelioms valstybėms susimesti ir geriau dujotiekiu susijungti su Vakarų Europa. Dabar tiesiog bijoma įvardinti kokia reali kaina tų dujų, nes laikrodukas tiksi, po kelerių metų reiks iš naujo derėtis dėl terminalo nuomos arba išsipirkimo, taigi visi bonusai nuvainikuoti skaidrumu iškart sužlugdytu tiek pačią terminalo idėją tiek ją stūmusius, nes niekas visuomenės neklausė, ar terminalo dėl tariamo saugumo reikia, kalbėjo tik apie mažesnes kainas. Jei jos išties būtu, nereiktu mesti argumentų apie "sumažinimus", užtektu absoliučiai visus einamuosius kaštus pristatyti ir palyginti.
- 2015-04-19 20:53
Aha, jey, patys kalti esam, nes nesugebėjom išsiderėti.
Arns 2015-04-19 20:58
hmm, geresnis klausimas, ar kas derėjosi?
Arthuras 2015-04-19 21:06
Visuomet vykdavo derybos. Tiesiog jei nelendi jiems į šikną, tą gerą kainą matysi, kaip savo ausis be veidrodžio. Kaina, kitaip tariant, buvo politinė. Su terminalu kaina jau labiau panaši į rinkos kainą.
Katė 2015-04-19 21:12
O pasidomėti kas vyksta angliavandenilių rinkoje nepavyksta? Reikia tikėti propagandiniais „15min“ arba „Delfi“ straipsniais? Mūsų dujų terminalas dujas atseit buvo pasiruošęs priimti nuo 2014 m. gruodžio 3 d. Naftos kainos pradėjo kristi 2014 m. vasarą! T.y. prieš pusmetį iki to mūsų išgirtojo laivo įplaukimo. Gruodį nafta kainavo 55 dolerius, beveik 50% mažiau negu prieš pusmetį. Man atrodo, jog Gazprom dujų kainą sumažino visai ne dėl „terminalo“, bet dėl perpus atpigusios naftos. Paprasčiausiai niekam nebūtų apsimokėję pirkti dujų, nes žibalą deginti išeitų pigiau.
immortallt 2015-04-19 21:32
Derybas? Atsiųsdavo kokį valytoją ir iškeldavo nerealias sąlygas. Arba iš viso nesikalbėdavo net. Oho kokios derybos produktyvios. Atsirado terminalas - pradėjo kalbėtis. Jau ir valytojo viršininkas teikdavosi atvažiuoti. Įdomioji dalis, kad šią vasarą dujos turėtų pigti labai stipriai, o atėjus žiemai, dujų kaina pakils į viršų nedaug, tad SGD dujų kaina dar kris žemyn. Taip pat SGD terminalo kaštai bus išdalinti ant platesnės bazės, kai įsivažiuos prekyba pačiomis SGD dujomis. Taip pat kai pradės plaukioti didieji laivai varomi dujomis, tada tai bus labai didelis pliusas mūsų uostui, kai laivai galės užsipilti kuro vietoje, o gabentis pusmečiui dujų laivai nenorės, nes yra nuostoliai ir ilgai laikyti dujų neapsimoka + ribotas kiekis, kiek dujų gali turėti. Negana to, kiek jūs vertinate savo saugumą? Na ar daug patirtų Lietuva žalos, jei prie -30 šalčių rusai staiga dujas užsuktų ir pasakytų, kad prakiuro vamzdis ir tam, kad pataisyti, reikia daug laiko. Bet vat laiko mažiau prireiktų, jei pvz už 200mln litų parduotų LESTO rusams. Neįmanomas scenarijus? O man kažkaip jau labai girdėtai skamba.
Katė 2015-04-19 21:36
Tu čia koks vaikiškų išvadų specialistas, a? Lietuvos dujų suvartojimas: 2011 m. 3407,5 mln. m3; 2012 m 3320,6 mln. m3; 2013 m. 2650 mln. kub. m. Pusę šių dujų suvartoja Achema kuri dėl kainos derasi pati. Kas lieka? Išvis nedidelis dujų kiekis su vis mažėjančia suvartojimo dinamika. Koks didmenininkas gali terliotis dėl tik nedaug, normalu kad jis pasakys - pirkit trisdešimt kartų daugiau ir kaina bus mažesnė. Lietuvai labai labai mažai suvartoja dujų. Dar informacijos : Lietuva per metus suvartoja apie 2,1–2,2, mlrd. kub. m dujų, o prognozė 2016 m., lyginant su 2010 m., gamtinių dujų suvartojimas sumažės 38%. Matot kokias tempais mažėja dujų vartojimas. Tuoj iš vartotojų liks viena Achema, jei neiškels gamybos į kitą šalį dėl prievartavimo pirkti brangias dujas iš terminalo. Kur tada mes dujas dėsim - niekas negalėtų atsakyt.
Creatium 2015-04-19 21:46
Kur dujas dėsim negali pasakyti tik kremliniai botai. Estija jau dabar perka iš mūsų dujas. Netrukus pasistatysim SGD "pilstymo" stotį, kurioje dujų galės pasipildyti kas tik norės. Vyksta darbai dėl dujotiekio su Lenkija. Po kelerių metų Latvija įgyvendins 3 energetikos paketą (nes dėl pigesnių dujų sutiko atidėti jo įgyvendinimą). Jau nekalbant apie tai, kad Japonija pasileis savo atomines, JAV pradės eksportuoti SGD, ko pasekoje rinkos SGD kaina kris žemyn. Norėdamas nenusipirksi jų brangiai. O Gazpromo kaina, pamatysit, niekada nenusileis SGD kainai, nes tada kremliniai botai neturės ką rašyt.
kionig 2015-04-19 22:05
Ne ne ne, "suderėdavo" taip, kad mes brangiausiai ES mokėjome už dujas. Va kur deribinis privalumas, anot kremlinų!
bmk1245 2015-04-19 23:16
reikalingas SGD terminalas.