Lietuva daro žingsnį link mažosios decentralizuotos energetikos: pakeistas įstatymas visiems gyventojams atveria naujas galimybes

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2017-11-06 09:46
tik skaiciai: 10+ metu visaip "skatina" ir "remia", pririnko 350 vartotoju "saules jegainems iki 5kw". imkim vidurki, sakykim pas "tipini" vartotoja 2,5kw namu saules jegaine - tai visa galia per visa LIETUVA - apie 1,75Mw... (juokinga net rasyt... ) kai pvz vejo jegainiu vienas bokstelis eina kazkur 2,3Mw, o dabar statomi ir didesnio galingumo... visa pletra vieno pramoninio vejo bokstelio nevirsija... ........ kitas niuansas - saules baterijos labai retai dirba 100% galingumu, metinis vidurkis paprastai nesiekia 10%, (su veju jis buna net 40-45% eiles). kas REALIAI sudaro LIETUVOS vartotoju saules energijos pajegumus apie 175kw eiles... (juokinga net pagalvot, kai buna kokie nors statybininkai galingesni generatoriu pasistato smulkios reiksmes objekte...) --- parasykit geriau kiek biurokratai lesu issvaiste sito dalyko, kuris REALIAI isvis nevyksta LIETUVOJE, reklamai...nuveike matai jie Lietuvos labui didelius darbus, pasireklamavo, dabar matyt premijas prades dalintis ir atlyginimus keltis...
HardAxe 2017-11-06 09:55
man tai keistai skamba biojėgainė iki 5kw... Įsivaizduoju maždaug tą mažiuką ant ratukų mobilų generatorių, tik su garo katilu vietoj kartingo variklio:)
AAA000 2017-11-06 09:57
cia reikia but biurokratu, tada sufantazuosi leidzia tik tokias kokiu net nebuna...
HardAxe 2017-11-06 11:18
na yra 5kw biogas generatorių, juos galėtų naudoti mažos vandens valymo įmonės, tačiau kaip tais man atrodo, kad jie arba nerenka dujų, arba stato galingesnius kaip 5kw įrenginius. Gal ir klystu.
bahuriux 2017-11-06 16:25
Bet bent jau tiek leido, o ne galutinai uždraudė kaip jau tampa įprasta. >AAA000 Namų ūkiai ne todėl nestato saulės elektrinių, kad biurokratija, ubagija ar dar kažkas, o todėl kad tai neatsiperka, arba tasipirkimas abejotinas, arba ant ribos, o kam tas galvos skausmas bereikalingas. Konkrečiai mano atveju taip buvo, paskaičiavau ir nusispjoviau. Man reikia 8000-8500kWh per metus(, kol dar netu rieu elektromobilio, kai bus pora elektromobilių, jau reikės dvigubai tiek). Tarkim 10% PV jėgainė pagamins nuo instaliuotos max galios, tada per metus iš 5kW jėgainės galiu tikėtis ~4400kWh, viskas aišku man reikia dvigubai galingesnės sistemos, bet aš jos gauti negaliu, nes vartotojas tik vienas, nu nebent kažkaip apeiti tą nesąmonę. Sakykim palauksiu ir sulauksiu kol leis 10kW instaliuoti. OK skaičiuojam toliau truputi pagooglinus on grid PV saulės jėgainė kainuoja 13300€ su popierizmu. Imant paskolą, arba lizingu pabrangs ~30%, gaunasi 17300€, kad atsipirktu ji turi prigaminti 173000kWh, bet supirkimo pardavimo kainos nebus 1:1, tarkim turės pagaminti, dar 25% daugiau, gaunasi 216250kwh, O kur dar gedimai ir NK kritimas ir darudimai, gausis viso virš 30 metų,.AČIU už dėmesį. Vėjo jėgainės skaičiuojamos kad vidutiniškai gali pagaminti 20-30% nuo nominalios galios, kuri turi skaičiuotis ant 8m/s vėjo greičio. Man riekia 8500kWh metams. Tada optimistiniu variantu riekia 3,2 kW, pesimistiniu arba toliau nuo pajūrio 4,5. Jūs įsivaizduojat tokį gargarą individaliam name, aš ne nes sparnų diametras turėtu būti 5-8 m, kaimynai turbūt labai "apsidžiaugtu". Kainos skaičiavimas tampa beprasmis, dėl išpildymo tankiai apgyvendintoj vietovėj. Jei ką aš nesu prieš atsinaujinančia energetiką, aš netgi labiau už nei jūs visi kartu sudėti, bet kad tai neveikia kolkas su tokiom kainom, arba techninėm galimybėm.
HardAxe 2017-11-06 17:16
o negalima suprojektuoti pvz 5kw saulės elektrinės su 10kw nominalios galios panelėm, kurios tuo retu atveju, kai pasiekiama 5kw galia tiesiog atjungtų dalį parko ir neviršytų 5kw? Būtų daug paprasčiau su elektronikos išnaudojimu, taip pat krentant panelių n.k. ne taip smarkiai jausis nuostolis?
AAA000 2017-11-06 19:22
baxuriuks, as turiu 1,6kw saules jegaine is devetu saules bateriju. nusidevejimas ju principe nulinis net po 4 metu. kainavo 870€. sildau boileri. grido pas mane ner. grubiai su instaliacijom apie 1100€ viskas kainavo (be boilerio). nu bet pats vedziojau ten viska, montavimo karkasus dariau ir pan. ji aisku neoficiali ir niekur nepajungta i tinklus, bet manau sertifikavima praeitu be vargo jei nupirkt sertifikuota grid inverteri. tik kad neapsimoka su tokia tvarka. man pageretu tik naudingumas , pakiltu iki tu 10% dabar kai boileris prisyla, ji tiesiog atsijungia - nors galetu gamint daugiau energijos. vartojimo nauda isvis speju 5% nelabai siekia metiniu, ziema isvis beveik nieko negamina... nelabai skaiciavau, nes normalus matavimo prietaisai irgi nera pigus, paprastas AC skaitliukas cia netinka... tavo kainos skaiciavimai, cia jei esi visiskai berankis kai viska tau ant lekstutes atnesa yra siaip du variantai, kaip pagerint gamyba. vienas - jungtis tinklan. antras - pirkt akumuliatorius. ir abu nenaudingi, jei jegaines negalingos... o akumuliatoriai nenaudingi net jei ir jegaine galinga...sitos pletros esme turi but paremt negalingu jegainiu pajungima tinklan, kazkur iki 10-20kw. nes galingesnes jau praktiskai apsimoka su tinklais zaist. o dabar atvirksciai daro - slopina "saugikliais" vardan stambaus verslo, ir aiskina, kad remia vartototojus... vejo jegaines smulkiam vartojime yra visiska nesamone... su jom per daug problemu. ---------- HardAxe - imanomas toks atvejis. Yra energija ribojancu grid-inverteriu, bet juos gamina paprastai kokie neaiskus china tiekejai. sertifikuotu tokio tipo bus manau tik po keliu metu. didziausias pasirinkimas yra variantams su akumuliatoriias - bet jis nenaudingas visiskai, nes akumuliatorius tektu gana daznai keist...todel niekas ir neperka, nes akumuliatoriai neatsiperkancioji grandis... jei reikia elektrifikuotis visiskai autonomiskai, geriau tada dyzelgeneratorius. SB atsiperka. ir tas matosi pasaulyje pagal ju naudojimo kiekius. jos neatsiperka tik Lietuvoje, ir kaltos cia ne lietuviskos gamtos salygos.
kiesza 2017-11-06 20:55
Atsinaujinanti energetika, šiai dienai dar prabanga, labiau reprezentacinis turtingų valstybių simbolis.
bahuriux 2017-11-06 22:51
Nėra viskas taip blogai, jau telpam į 15-30 metų atsipirkimo laikotarpį. Po dešimtemečio kito, kainos bus įkandamos, nes visa elektronika tik tobulėja ir pinga nuolatos, lėtai bet pinga, lėtai bet efektyvumas auga. Aš jau Klaipėdoj mačiau ant stogų nemažai PV panelių pridėliota, neskaitant didesnių jėgainių. Vėliau kai saulės jėgainių atsipirkimas bus 5-7 metai užsimesiu ir aš ant stogo. Šiandien iš visų atsinaujinančių preitaisų man ekonomiškai pasiteisina tik pigus oras-oras šilumos siurblys, (tarkim už kokius 400€+150€ montavimas) atsipirkimas 2-3 metai. Nors čia ne taspats bet šiek tiek į temą. Su juo aš nepasigaminu visos man reikalingos energijos, bet gal kokį 1/3 metinių sąnaudų ir padengtu. >AAA000 paskaičiavau atsipirkimą už tokias kainas, kokias siūlo firmos, nes kitaip kaip masinis reiškinys tai nepaplis. Čia efektas toks kaip ir su kompais smartfonais ir tt, kol kaina netampa prieinama, tol tai netampa masiniu reiškiniu. Žinoma galima ir pačiam sumeistrauti viską iš kiniečių tiesiai prisipirkus, bus perpus pigiau ir aš laisvai tai padaryčiau, nes turiu pakankamai įrankių ir žinių. Bet kad prisijungti į tiklą reikia oficialių "popierių", o su akumuliatoriais kolkas dar neverta, kaip jau rašei.
AAA000 2017-11-07 10:45
siaip su vejo jegainem yra siektiek kitaip. viskas labai priklauso nuo vejo jegaines dydzio. pramonines senos kur eidavo 0,75-1,5Mw - jos dirbdavo ties kazkur 30% riba. dabartines pramonines 2-5Mw jau netoli 50% ribos dirba. kuriami jau 10+Mw modeliai, sitie garantuotai virsys 50% riba, nes dideliuose auksciuose vejas daug pastovesnis ir stabilesnis. cia as minty turiu metini kwh isdirbimo resursa nuo instaliuoto galingumo. ir vejo greitis tam visiskai nesvarbu. nuo jo tepriklauso tik momentinis vejo jegaines galingumas, kas neaktualu vartotojui. mazai kas tai suvokia o jei tu skaiciuoji kazkoki 3-5kw vejo jegaines modeli, ta prasme visiska slamsta, tai jis greiciausiai ir 5% metines normos neivykdys... namu vartojime jegaine turi but virs 10kw pajegumo, tada jau bus nauda bent jau namo apsildyme. ir jei nusipirksi labai kokybiska jegaines varianta (mazai tiketina) - galbut kaip nors isisprausi iki 20-30% ribos. del triuksmo, triuksmingi butent modeliai iki kazkur 5-10kw, nes per daug greitasukes sparnuotes. galingesnes jau "nutyla", nes susilieja su vejo triuksmu. o pramonines megavatines turi kita beda - skleidzia infrogarsus keli km aplink, seni zmones tokiam garsui del kaulu isretejimo jautresni. nors yra budu ir sitam dalykui suvaldyt
audriusn 2017-11-07 14:38
greiciau jau vovera arba ziurkenas rate.
HardAxe 2017-11-07 17:49
aš turiu omeny tiesiog ~relių pagalba išjungti tuos modulius ar jų energiją dar prieš konvertavimą panaudoti kokiam karštam vandeniu ar prūdui šildyt. Bus pigiau tą energiją išmesti negu kažkur kaupti. Perviršį turėsi kelias savaitęs per metus, bet kitu metų laiku inverteris bus apkrautas arčiau pageidaujamo lygio.
AAA000 2017-11-08 09:26
variantai su relem bandyti, yra neissprendziama problema labai greit prikepa kontaktai. kai jungineji DC srove ( kai voltazas 200-300V eiles), buna pastovus elektrolankinis islydis. na ir sudega arba uzsitrumpina specialios reles skirtos DC irgi nelabai susitvarko... ta prasme ijunginet tena jau po inverterio, veikiantis sprendimas, nes junginesi AC. ijunginet pries - probleminis, nes junginesi DC. reiketu tada specialaus inverterio, kuris sugeba ribot nereikalinga energijos pertekliu (tokiu yra, jie tiesiog negamina pertekliaus). plius tada reikia dar papildomos irangos, kuri fiksuotu kada tas perteklius yra, kad ijungtu tena (tokio inverterio varianto dar nesu mates pirkt ). yra aisku visoku ten "optimizatoriu-valdikliu" - bet paprastai jie labai specifiniai (pvz butini akumuliatoriai), ir kokie nors "firminiai"... tada visokia kitokia iranga netinka...
HardAxe 2017-11-08 11:31
čia aš labiau teoriškai apie tokią galimybę parašiau, pats šiuo metu neturiu nei kur nei kaip projektuotis elektrinės. Realybėj nematau didelių problemų prijungti/atjungti baterijų modulius. 5kw fiksuoti + 1kw atjungiami blokai. Srovė neviršys ~5A, blokui. Neturėtų kilti problemų net ir kokiem tai mossfetam sujungti grandinę ir po sekundės jungti relę, jeigu norisi visai išvengti žaibavimo. Arba galima nieko neatjunginėti, tiesiog prijungti papildomą apkrovą DC pusėję, kad neperkrauti inverterio. Mano pamastymas buvo ne padidinti elektrinės įrangos kainą ir sudėtingumą, bet į paprasčiausios konfigūracijos saulės elektrinę prijungti on-demand saulės modulių blokus, kai debesuota arba vakaras, siekiant maksimaliai išnaudoti esamą inverterį. Manau su prie 5kw elektrinės pridėjęs 2kw papildomų panelių labai retai lietuvos sąlygom viršysi vardinę galią ir kažką atjunginėsi, tačiau daug dažniau bus dirbama arčiau numatytos 5kw galios.