„Nepaprastas inžinerijos pasiekimas“: darbą pradėjo ilgiausias pasaulyje povandeninis elektros kabelis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2021-10-08 11:45
Na viskas aišku, jeigu tamsta visą energiją skaičiuoji aš tik elektrą vertinu. Aišku jeigu rimtai lažybomis užsiimti tai statyčiau 10 000. Aišku tik už elektros suvartojimą be šildymo ir t.t. Šildymas tarp kitko yra sava specifika ir jis kur kas mažiau pjaunamas aplinkosaugos dėl CO2 išmetimų dėl geresnio nk negu elektra. Užtat tamsta paskutiniu sakiniu labai puikiai atsakėte į klausimą kodėl atsinaujinanti energija pvz, Danijoje tokia brangi. Ačiū, geriau atsakyti ir aš nesugebėčiau.
immortallt 2021-10-08 12:17
Tu visą energiją skaičiuoji, o ne elektrą. Tik elektros nuorodas tau atsiunčiau. Šildymas NK didesnis, bet šiaurės regione jam sunaudojama labai daug energijos. Sunaudojimą šildymui galima sumažinti daugiau nei per pusę apšiltinant pastatus ir sustatant klimato valdymo sistemas. Statant naujus pastatus tai padidina sąmatą kokiais 5% viso namo, įskaitant apdailos kainą. Renovuojant jau brangiau gaunasi, tačiau sutvarkoma ir apdaila, mazgai, kurie turėtų būti atnaujinami bet kokiu atveju kas 30-40 metų. Em, UK turi santykinai mažai atsinaujinančių. Norvegija 100% hidroenergija eina. Čia eilinis sufantazavimas, o ne argumentas, kad atsinaujinanti brangi. Kodėl Danijoje elektra brangi jau bahuriux buvo dalinęsis, beveik 60% elektros kainos buitiniams vartotojams sudaro mokesčiai, kurie nėra susiję su atsinaujinančia energetika. Elektros kaina kiek prisimenu sudaro 15-20% tik visos kainos. Ir taip, namų ūkiams elektros kaina viena didžiausių ES, bet pramonei - viena mažiausių. Ir Danijoje didžioji dalis vėjo jėgainių išvystyta, dar kai reikėjo fiksuoti elektros kainas didesnes nei rinkos. Dabar statoma be subsidijų. Nori 10k€ statyti? Gerai, bus priedas už darbą tiems, kas suinvestuos 1,4mlrd. eurų į elektros gamybą Lietuvoje. Susitinkam pas notarą? Tik sutariame iškart, šaltinis bus VERT ataskaitos, imsime 2025 metų elektros energijos gamybą iš AEI ir dalinsime iš 2021 metų elektros suvartojimo. Nesiruošiu lažintis dėl elektros paklausos 2025 metais, kuri gali išaugti kartais dėl įvairių technologinių ar gamybinių pokyčių šalyje. P.S. padariau klaidą skaičiavime Lietuvoje atsinaujinančios energetikos dalies. Jei teisingai skaičiuoti, reiktų išskaičiuoti iš paklausos Kruonį, nes kruonis elektros negamina, o vartojimas yra pasaugojimas (taip su nuostoliais), tačiau Kruonis nėra nei iškastinis kuras, nei atsinaujinanti, tai yra kaupimas.
gytis13 2021-10-08 17:28
A, tai reiks lažintis dėl tau palankių skaičių? Dar lyginsi 2025 metų gamybą su 2021 metų poreikiais? Aritmetiškai gal ir nieko bet durnai atrodo tie skirtingi metai. Reiktų tą ataskaitą perskaityti aplamai, bet tingiu. Man nuo tų privalomų skaitymų jau bloga darosi. Kas žino ko ten prikurta? Spėjant iš to ką jūs teigiate gali būti įdomus dokumentas.Aš fizika labiau tikiu negu ataskaitomis
immortallt 2021-10-08 18:41
Reguliuotojo ataskaita, kur apskaitoma viskas iki paskutinės kWh tau reikia tikėti? Ar supranti, kad jei sugalvoja kokia Achema paleisti projektuką ir pradėti gaminti amoniaką vandenilį gaminant iš vandens, elektros energijos paklausa Lietuvoje išaugs daugiau nei du kartus? Jei šios sąlygos nėra, tada lažinamės dėl dviejų dalykų - atsinaujinančios elektros energijos gamyba išaugs 3 kartus, o vartojimas reikšmingai neišaugs (neturiu omeny dėl gerėjančio gyvenimo, ar šiek tiek daugiau šilumos siurblių, elektromobilių ar pan.), t.y. nebus elektrifikuota 50% transporto, chemijos pramonė nebus transformuota, neatsidarys šiaip energijai imlių naujų pramonės įmonių ir t.t. Nes čia išaugs, ir stipriai. Ir yra klaustukas, ar jie nuosavą gamybą vystys, ar pasitenkins tuo kas yra rinkoje. Nuosavą vystyti nelabai tikslinga, nes maržą maža, tą daro dideli fondai, kuriems tinka 2-5% grąža. O kad keisis pramonė, labai tikiuosi, nes tai pusė mano darbo užduočių, kad išjudinti jos pokytį. P.S. mums šilumą pakeisti į santykinai žalią buvo nesunku, dabartinė dujų kaina dar sumažins buitinį vartojimą ir padidės žalio kuro dalis, bet vokiečiams, kur 6x didesnis gyventojų tankis, neturi tokios prabangos. Vien dėl gyventojų tankio negali deginti tiek malkų, nes kietųjų dalelių koncentracija per daug išaugs (čia apie individualius), o centrinis pas juos prastai išvystytas.
iPienius 2021-10-08 19:52
per 30 metu niekas normaliai neinvestavo i naujas atomines energetikos technologijas, todel dabar turim tokia situacija, kad naujas statyti yra labai brangu ir beveik neapsimoka. daugiausiai investiciju gavo saule ie vejas. yra startuoliu, kurie dabar investuoja ne tik i atomines, bet ir i termobranduolines technologijas ir manoma, kad nereiks 50 metu, o uzteks 20.
immortallt 2021-10-08 20:47
Em, niekas neinvestavo į branduolines technologijas? Tu gal geriau nejuokauk. Termobranduolines technologijas jau 50 metų vysto ir neišvysto. Vėjo ir saulės energetika kartu sudėjus nematė tokių investicijų į tyrimus, kokias gavo branduolinė energetika. Ir dabar Europos inovacijų programoje branduolinė energetika turi savo atskirą programą su dviem atskiromis kryptimis - fusion ir fision. Tuo tarpu atsinaujinanti energetika suplakta su visa likusia energetika kartu, įskaitant transportą.