[Karšta tema] Ukrainos krizė: ar Europa išgyventų, jei Rusija nustotų jai tiekti gamtines dujas? Galimi trys scenarijai (Foto, Video)  (33)

Dėl Ukrainos auganti įtampa tarp Vakarų ir Rusijos sukėlė susirūpinimą dėl Rusijos dujų srautų į Europą, todėl Europos Komisija ir JAV pradėjo tirti alternatyvų dujų tiekimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę paskelbtame bendrame pareiškime ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo glaudžiai bendradarbiauti energetinio saugumo srityje.

O po neseniai Prancūzijoje įvykusio susitikimo su Europos energetikos ministrais, už energetiką atsakinga Komisijos narė Kadri Simson pareiškė, kad blokas kalbasi su tokiais partneriais kaip Azerbaidžanas apie galimybę padidinti dujų tiekimą žemynui.

Jei pagal blogiausią scenarijų Rusija visiškai nustos tiekti dujas į Europą, alternatyvių šaltinių suradimo nepakaks, rodo praėjusią savaitę paskelbtas Briuselyje įsikūrusios ekspertų grupės „Bruegel“ tyrimas.

Jame daroma išvada, kad Europai tenka du iššūkiai: rasti Rusijos dujų tiekimo pakaitalą ir pažaboti paklausą šalies viduje, kad atlaikytų kilusią politinę audrą, ekonominiu ir socialiniu požiūriu.

Viena iš autorių, „Bruegel“ vyresnioji kolegė Simone Tagliapietra sakė, kad Europos gali laukti aštuntojo dešimtmečio naftos krizės scenarijus.

 

„Kai kurioms gamykloms gali tekti veikti pagal trumpesnį gamybos grafiką arba jos gali būti visiškai uždarytos“, - sakė ji.

Be to, vyriausybėms gali tekti parengti avarinį planą, kad būtų teikiama pirmenybė svarbiausisiems dujų gavėjams, pavyzdžiui, „šildymui gyvenamuosiuose namuose arba gaminant elektrą“, kad būtų išvengta elektros energijos tiekimo nutraukimo.

O jei artimiausiais mėnesiais Rusijos dujų tiekimas bus sustabdytas?

Žvelgiant į ateitį, galimi trys scenarijai:

Jei Rusija ir visi kiti tiekėjai ir toliau tieks tiekimą dabartiniu lygiu, 2022 m. balandžio mėn. visos ES saugyklos būtų sumažintos iki maždaug 320 teravatvalandžių (TWh).

Jei Rusija sumažins tiekimą vasario pradžioje, 2022 metų balandį saugyklos pasieks minimalų 140 TWh lygį.

 

Jei kartu su Rusijos tiekimo sumažinimu, orai bus itin šalti, tai visos ES saugyklos bus tuščios iki 2022 m. kovo pabaigos.

Todėl artimiausiu metu ES greičiausiai išgyvens dramatišką Rusijos dujų importo sutrikimą.

Ar Europos vamzdynų sistema gali išlaikyti papildomus dujų tiekimus?

Taip ir ne. Pavyzdžiui, Iberijos pusiasalis (Ispanija ir Portugalija) yra SGD (suskystintų gamtinių dujų; dujų, atšaldytų iki skysčio, kad būtų patogu ir saugu laikyti ir transportuoti) importo terminalų mazgas.

Dėl to regionas gali importuoti 40 TWh per mėnesį, bet gali suvartoti tik 30 TWh. Iššūkis yra transportuoti dujų perteklių į likusią Europą, nes esamais dujotiekiais per mėnesį galima perduoti daugiausia 5 TWh.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(28)
(4)
(24)

Komentarai (33)