[Karšta tema] Ukrainos krizė: ar Europa išgyventų, jei Rusija nustotų jai tiekti gamtines dujas? Galimi trys scenarijai (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2022-02-04 15:27
O gal viskas būtų tik į naudą - vieną kartą atsikratyti priklausomybės nuo Putino vamzdžio?
kestutisz 2022-02-04 16:35
Tiesiogiai Europai - tikrai taip. Netiesiogiai vargu, simbiozė vistiek manyčiau geriau. Niekam nereikia alkanos Š. Korėjos šalia.
MZ 2022-02-04 16:53
Pritariu sumazinti priklausomybe nuo ju adatos iki tokio lygio, kad joks santazas butu neimanomas, o butu normalus ir saugus tiekimo diversifikavimas. Va tada pataptu normaliais kaimynais
technologas 2022-02-04 18:11
Sunkūs laikai aušta ES… Va, Kataras 3/4 dujų į Aziją (skaityk, Kiniją) stumia, atrodo Rusija irgi link to linksta. Nėr ko norėti, vos ne visos prekės lentynose kinietiškos, o ką, jie po senovei anglimis turės nuodytis? Variantai arba Europai vėl reikės prisiminti, ką reiškia gamyba ir turėti savo svertus (netieki dujų, negausi to ir ano) arba (?) gal anglimis/malkomis pradėti kūrenti? Tai jei tingi dirbti, ką daryti? Kiniečiai jau savo galią pasiekė, nebedirba už lėkštę ryžių, jau ir savo sąlygas padiktuoja, jei pastebėjote. Kaip ten sakoma, užaugino gyvatę pažastyje. Bus marods dar cirkų.
AAA000 2022-02-04 22:57
taigi esme yra kainoje uz dujas. ES daugiau moka. kinieciai tiesiog pradejo konkuruot, kai uzsidirbo - gali daugiau pasiulyt. Indija pvz metalo lauza brangiausiai superka, is LT net plukdo. svedai nebeiperka tokiom kainom... resursu konkurencija senai pasauline - jei kiekiai didesni. metalo lauze tas kiekis apie 500 tonu, kad jurine logistika atpirktu. o uz ryziu sauja tesiulo dirbt tik konservai . kubilistana kai dare, pasistate simonyte uz vykdytoja. pamirsai jau kas cia gyvate? daba ji kandzioja aktyviau - nuodus sertifikavo 4 metams.
immortallt 2022-02-04 23:11
Rusija į Aziją dujas 3/4 varyti Oi prajuokinai. Vamzdžiai kurie nutiesti yra, tai kai kurie už sutartą dujų kainą, tik pačių vamzdžių kainą ir užpildymo jų dujomis kainą padengs po 20 metų. Tai yra visą tą laiką, nemokamai realiai dujas atidavinės. Jei terminalas gabenti, tai dar kokius 20 kartų tiek reikia pastatyti, kiek dabar Rusija turi, bet kita bėda, nebus kam tiek nupirkti. Europai reikės prisiminti savo įsipareigojimus dėl atsinaujinančių išteklių, ir paspartinti jų plėtrą. Iki 2030-2035 metų galime laisvai pasiekti, kad rusų dujos nebūtų iš viso reikalingos ES. Ir net nereikėtų labai plėšytis ar naujų techologijų, tiesiog diegimui biurokratines kliūtis nuimti ir biški kainą pafiksuoti. Kainą pafiksuoti kartais mažesnę nei dabartinė rinkos kaina - kokie 35-40€/MWh. Jei kaina laikosi didesnė, tai kompensuoja vartotojams per neigiamą ViAP atitikmenį. O šiaip rusai prieš kiniečius nepašokinės, ir ta jų draugyste visada tokia, kad jei kinai riebiai naudos gauna, tada draugai, o šiaip pastumdėliai rusai jiems.
AAA000 2022-02-04 23:27
tu ne apie kiniecius pezek, o apie Lietuvos poreikius. kad mum pakeist dujas reikia drastiskai stiprint pvz elektros infrastruktura. tavo tie suknisti konservai vertinga energetine infrastuktura is esmes griove "optimizacijomis". o kai issinuomojo paskolini laiveli - isvis dar reikejo perdaryt vamzdynus iki Latvijos ir papildomu sutarciu. kad kazkiek pilnaverte butu nors sistema. net neturim saugyklos. o net "azoto" neperdirbsi is esmes ant kaitinimo malkom... sildyme tai galima atsisakyt, bet sutankintam sudmiesty dujos konkurencingesnes del logistikos ir ekologijos... taip kad problema yra. net maisto ruosime mum nepakaks elektros ivadu... o dar tokie kaip tu apie masini elektromobilizma kliedi... prie konservu jis isvis neimanomas va tokia realybe. viskas i ka jie "investuoja" - kai papuola - tai delioja antkainius ir vagia savininku teises. nuo kada VAIP vadinami kazkokia investicija ar technologines problemos sprendimu... jo visoks kilojimas ir vartotoju grupiu perskirstymas yra sudo malimas ir salies konkurencingumo bloginimas. kai isikisa dar ir valdzia i gamyba ir visaip trukdo. o elektros rinkos nekura...
HardAxe 2022-02-05 01:19
būtų normali šalis (kaip kokia Norvegija) turėtų idealią rinką dujom stumti. Viską nupirktume ir draugiškai gyventume. Gal net elektromobiliai nebūtų taip įsibėgėję. Bet kažkaip nu neišeina ir tiek. Dabar pigių dujų lyg ir reikia, bet po kiekvieno pasišakojimo EU vis žengia žingsnį nepriklausomybės link.
immortallt 2022-02-05 11:43
Nu vat buvo laimėjimas rusų vienas, kai dujas pripažino kaip žaliąsias investicijas taxonomy reikale. Galvojau viskas, stos Europa. Bet rusai tiek pridirbo, kad tikrai gerai paspartins. Atnaujins ryšius su įvairiomis šalimis, gal irgi diktatūromis, bet jos privalės konkuruoti agresyviau, tai trumpuoju laikotarpiu atpigins dujas, bet ilguoju Europa nespės pamiršti rusų viražų iki kol rusų visai nereikės. Dėl to labai trinu rankomis. P.S. mūsų namas šįmet išeis paletė linų briketų, ir šildymas elektra. Užtenka 9,5 kW saulės elementų. Jei būtų užtekę pinigų ŠS, liktų elektros nenaudojant briketų. Bet kadangi elektros kaina biški kandžiojasi, nutariau padirbti pečkūriu
Xdmin 2022-02-05 14:44
Duju ir elektros kainos suolis turetu paspartinti ne tik zalios energijos gamyba bet ir jos taupyma, pvz renovuojant senus pastatus, ypac kai kalbam apie viesas erdves kaip bibliotekos ar baznycios, kur didziuliai plotai ir tokie pat dideli nuostoliai. Taip pat galima projektuoti aukstesnes klases pastatus, jei neklystu Lenkijoje vis dar B klase, kai Lietuvoje A+ ar A++ reikalaujama, nezinau kaip likusioje Europoje, bet manau galima ir cia pasitempti.
immortallt 2022-02-05 17:46
Tai naujų pastatų projektavimas yra viena, renovacijos problemą bando spręsti, t.y. didinti jos tempus 3x. Energinio naudingumo klasė naujiems pastatams, prisitaikius tiek projektavimui, tiek daribininkams, realiai nelabai didina sąmatos, tik keliais procentais, tai žiauriai verta. Aišku tarp A ir A++ skirtumas turėtų būti tarp energijos šaltinių jau labiau, nei tarp realiai varžos. Na šiek tiek sandarumas langų/durų eina, rekūpas. Taip, Lietuvoje griežčiausi reikalavimai energiniam naudingumui yra, nenukentėsime nuo to. Vakaruose tik bėda, pas juos gyventojų tam pačiam plotui kartais daugiau, todėl apart dujų jiems sunku šildyti kitaip pastatus. Neužtenka elektros laidų galios, biomasės tiek nėra.
bmk1245 2022-02-05 19:23
Renku malkas. Su Vilniaus šiukšlų deginimo fabriku vilniečiai turi turėt pažadėtą pigų šildymą. Kur jis?
gytis13 2022-02-06 11:34
Šiaip gana teisinga kad šildymo kaina proporcinga nekilnojamo turto kainai. O jeigu paanalizuosite šildymo kainas Vilniuje ir kitur, gausis Vilnius buvo pigus geras miestas, tik šįmet įvyko kažkokie kataklizmai ir Vilnius pagal šildymo kainas susilygino su....Birštonu.
Senas kareivis 2022-02-06 13:38
Anksčiau buvo, dabar tas pigus šildymas tikriausiai sušalo:)
Senas kareivis 2022-02-06 13:51
Pusę jūsų komentaro buvo visai logiškas. Norėjau net pliusą padėt. O kai perskaičiau antrą jūsų komentaro pusę, nusprendžiau dėt minusą. Lietuvoje žmonės dirba už ryžių saują? Kilogramas ryžių Lietuvoj kainuoja mažiau nei euras. Minimalus valandinis atlyginimas - 4, 47 euro. Arba apie 3 eurus į rankas. Konservai kalti dėl to, kad Europoj pakilo dujų kainos????????? ,,Закусывать надо, друг."
Senas kareivis 2022-02-06 15:05
Mano sesuo gyvena naujos statybos daugiaukštyje name Pilaitėje. Ten viskas prijungta prie elektros. Jokių problemų dėl elektros neturi. Jei visas Vilnius pasijungtų į elektrą, tada, aišku, būtų siaubiakas. Kuo blogai, kad Lietuva padarė dujotiekio jungtį su Latvija? Ir kuo blogai, kad susijungėme su Lenkija? Užtenka, kad Latvija, arba Lietuva, ar Lenkija gautų dujų, ir mūsų trys šalys dujomis bent teoriškai gali apsirūpint. Ir vėl tau konservai sapnuojas. Ne konservai tas jungtis sugalvojo. Pagal tavo stilių sprendžiu, kad esi isterikas. Kai NASA Marse taip ir neaptiks gyvybės, tu ko gero vėl vemsi ant konservatorių. Man kai kurie jų sprendimai irgi nepatinka. Neduok, Dieve, jei tu taptum ministru. Būtų siaubas.
Senas kareivis 2022-02-06 15:23
Sveiki. Kas dėl bibliotekų renovavimo. Pažįstu Utenos regioną (kalbu ne apie pačią Uteną, bet Utenos rajoną). Visos mokyklos, bibliotekos ir net beveik visi kultūros namai yra renovuoti. Nerenovuoti yra keli kultūros namai, nes jie mediniai. Kaime, kur gyvena mano tėvai (Utenos rajone), renovuota buvusi vidurinė mokykla ir seniūnijos pastatas su biblioteka. Vidurinė mokykla tapo daugiafunkciu pastatu. Yra nemokamas Wifi, sporto salė, dušinės ir skalbimo mašinos. Bibliotekoje yra Wifi ir beveik nauji kompiuteriai. Sutaisyta futbolo aikštelė. Neprisimenu, iš kokio miesto atvažiuoja vaikai į futbolo stovyklas (ar iš Kauno, ar iš Vilniaus). Bažnyčios, deja, niekas nerenovavo. O ten realiai šalta. Teko kelis kartus būti per Velykas. Nežinau, ar ji iš viso yra šildoma. Bažnyčia pastatyta 1825 metais. Galbūt parapijonai nesusimetė:)
Senas kareivis 2022-02-06 15:35
Buržuiką pasistatėte? Šiaip Žvėryne Paribio gatvėj yra daugiabutis (5 aukštų). Pro vieną langą yra išlindęs kaminas. Išlindęs virš daugiabučio. Klausimėlis: pečių pasistatėt, ar gyvenat individualiam name? O Antakalnyje gyvenu šalia sovietinių kotedžų. Kuo jie ten kūrena savo namus, neįsivaizduoju, bet smarvės, kaip bebūtų keista, nėra. Nors pro kaminus virsta dūmai. Tiesa, šviesūs. Gal granulėm šildosi? Nei smalkių, nei suodžių nuo akmens anglies nėra.
Hmz 2022-02-06 16:39
Be reikalo ginčijiesi su AAA. Jis įžymus tuo, kad su jo briedais diskutuoto - kaip su pliku pešiotis. Nieko tu jam neįrodysi, tik veltui sugaiši laiko.
Kirtiklis 2022-02-06 17:35
Matai šviežias forumo narys yra, tai dar nežino su kuo turi reikalą.