[Karšta tema] Ukrainos krizė: ar Europa išgyventų, jei Rusija nustotų jai tiekti gamtines dujas? Galimi trys scenarijai (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lizunas 2022-02-06 18:24
Čia kuris daugiabutis?? Gyvenu dabar ir aš 2 metų senumo daugiabutyje. Šildymas grindinis nuo šilumos tinklų, jokios elektros. Kiek broko... nors statytojai reklamose apie super duper kokybę kalba... Rekupas išvis tragedija (Lietuviškas), ir nesuprantu sprendimo rekupa palikti virtuvėje, o ne už sienos bendrame kolidoriuje. O kaip triukšmauja per ortakius.. O ką kalbėti apie sienų trukius ir dar "3 kamerų super duper langus"... Kurie nuo gatvės triukšmą puikiai praleidžia...
Senas kareivis 2022-02-06 20:26
Pilaitė, Mažvydo gatvė. Statė ,,Eika". Mano sesuo turi dvi dukreles. Kad ji turi kaimynus žino iš to, kad juos kartais sutinka ir dar iš to, kad yra jų mažų vaikų dviračiai koridoriuje:) Dar, beje, mano švogeris yra statybininkas. Papildomai apsišildė sienas, o lubas susimažino bent per pusmetrį. Žinau, kad ne visi šiuolaikiniai namai yra kokybiški. Amžina problema - pelėsis:)
Senas kareivis 2022-02-06 20:28
Matai šviežias forumo narys yra, tai dar nežino su kuo turi reikalą.[/quote] Žinau, su kuo turiu reikalą. Aš šitam forume kasdien lankaus bent penkerius metus. Bet tik dabar prisiregistravau (per didelį vargą; ačiū, kad padėjo moderatorius)
Senas kareivis 2022-02-06 20:54
Tas vamzdis, iš principo, nėra blogas dalykas. Tik bėda, kad Rusija pavirto į Putinostaną ir į Sovietų Rusiją Nr.2.
Dziao 2022-02-07 16:50
HardAxe, Norvegija nelabai normali salis, tiesiog naftos atrado. O iki to mazdaug iki 1960m jie buvo prasigere bomzikai, kuriuos tai danija, tai svedija paserdavo...
kestutisz 2022-02-08 10:28
Didžiulio ploto pastatus - galbūt ir verta, na kur sienų tik dėžutė ir ją gali kažkaip pigiai per masto ekonomiką surenovuoti. Daugiabutis - na nebent dėl grožio, pasižiūrėjau už pvz baisųjį gruodį - nerenovuoto ir tokių pat renovuotų kvadrato kaina skiriasi netgi euru, čia Vilniuje kur tipo baisingai pabrango. Kažkiek labiau nemalonu mokėt gal 3 mėnesius, o visais kitais labiau nemalonu mokėt už renovaciją :)
HardAxe 2022-02-08 10:35
Na gal labiau užsukdavo mokesčių susirinkti. Bent Danų laikais jei pas tave neateidavo susirinkti mokesčių, tai tu jų ir nemokėjai. Todėl tuo laikotarpiu prisikūrė visokių fermų neįžengiamuose fjorduose. Na bet kuriuo atveju, tai tik patvirtina taisyklę. Buvo bomžiukai, rado naftos, šalis išsivystė. Rusijoj buvo purvynai, rado visko ko tik gali rasti, be baudžiava liko.
immortallt 2022-02-08 14:17
kestutiz, vėl lendi, kur nieko nesupranti. Pirmiausia, jei lygini pastatus, turėtum lyginti juos vienodomis sąlygomis, t.y. patalpų temperatūra turi būti užtikrinama vienoda. Antra, turėtum susirasti pastatus, kurie iki renovacijos naudojo +- tokį patį šilumos kiekį. Va kai surasi tokius pastatus (tiksliau jų nerasi), suprasi, kad renovacija pirmiausia yra energinio skurdo mažinimas, ten, kur higienos normos neužtikrinamos. Tada tai yra energijos efektyvumo priemonė. O jei visgi sugebėsi rasti savomis priemonėmis du pastatus kurie atitinka abu kriterijus, tia pastebėsi, kad šildymo sąskaitos mažėja bent 50%, realiai 70%, jei ypač kiauras esu matęs ir 80-90% kur būtų buvęs mažėjimas, jei nebūtų pakėlę temp nuo 15-16 laipsnių, kuri buvo palaikyta prieš renovaciją iki 22 laipsnių po renovacijos. Vien šilumos punkto pakeitimas ir sudėjimas daviklių temperatūros, jei gerai subalansuojama sistema, gali duoti iki 30% šilumos poreikio sumažinimo, nes tiesiog žmonės langų nebeatsidarinėja, o prisisuka radiatorius.
kestutisz 2022-02-08 14:37
Tik nereikia bandyt po demagogijom pakasinėti paprasto skaičiavimo. Mano (ir panašiai šalia stovintys nerenovuoti) 2.11/kvadratas vs 1 - 1.15 kvadratas ~ tų pačių metų/aukščio namam panašiam mikrorajone (panašiai vogta medžiagų statant). Taip, čia labiau "vidutinė temperatūra Lietuvoje", bet susidaryti vaizdui per akis, ir tas vaizdas - ne renovacijų naudai. Taip, kokius vamzdynus teks kažkada pakeisti, bet ne dėl grožio, o dėl susidėvėjimo - va tada ir bus prasmė gal damest kelis procentus už kažką kas gal pagerins efektyvumą kartais (abra bent šaltas vanduo bus šaltu, nereikės dėl stiklinės vandens nuleisti visų 9a vamzdžių :) ).
immortallt 2022-02-08 15:07
Omeny 50% skirtumas ir "ne renovacijų naudai? Tas 50% skirtumas pilnai dengia renovacijos kainą, o komfortas gyvenimo pagerėja. Aišku, dalis mėgsta gyventi pridvisusiame, vėsiame būste, kuris ir pats atrodo baisiai. Čia jau net nekalbant apie tai, kad didelė dalis renovacijos kaštų susijusi visai nesu energijos efektyvumu - nusidėvėjusios infrastruktūros keitimas, stogo sutvarkymas ir pan. Dar beveik tikras, kad patalpų temperatūrairgi skiriasi. 2 laipsniai - primesk 50% šilumos poreikio skirtumą. Dėl susidėvėjimo reikės keisti stogą, vamzdynus, elektros instaliaciją, šildymo sistemą. Apšiltintinimas fasado apsaugo konstrukcijas nuo atmosferos poveikio, t.y. ilgina pastato gyvavimo trukmę. O jei tau neapsimoka vis tiek renovacija, tada puikus pavyzdys, kad reikia išlaikyti tokias aukštas šildymo kainas, t.y. nutraukti bet kokį subsidijavimą, uždrausti temperatūrą laikyti žemesnę nei higienos normos ir bausti už tai. Tada pasimatytų tikras vaizdas.
kestutisz 2022-02-08 16:54
O čia išvis linkęs palaukti, pažiūrėti kurie fasadai liks gyvybingesni - betono ar aprengto betono :)
immortallt 2022-02-08 21:35
Tai jei išleidi 600€ šildymui per metus, tai ko verki dėl šildymo kainų? 300€ per metus, 6000€ per 20 metų. 30% subsidija, jau 8500€. Hmz, rasos taškas betone ar apšiltinamajame sluoksnyje konstrukcijas veikia labiau?
kestutisz 2022-02-09 16:22
O kur aš skundžiaus dėl šildymo kainų? Kaip tik sakiau, kad tai nėra pagrindas renovacijai, bent gyventojam. Net koks meninis pagražinimas yra didesnis akstinas nei šildymo kainos. Konkrečiia pas mane 85kv, tai per mėnesį tarkim 100 permoku, žiemą 300, suapvalinam tarkim iki 1000e per metus ir visitiek tai neatperka renovacijos (pagal praeitų metų straipsnius už kvardata vidutiniškai 233e, t.y. tarkim 20k - 20+metų su procentais). Taip, ateityje augs šildymo kaina, bet dėvėsis ir tai kas renovuota (kiek ten tipinė garantija? 5m?), ir su šildymu atitinkamai augs infliacija/pajamos. Ždž jei biurokratai ar ten kokie gudručiai mato naudą, kaip ten valstybė sutaupys geoplitiškai pirkdama mažiau dujų etc - jie tada ir turi apmokėti renovaciją (plius nepatogumus gyvenantiem) - ir paskui uždirbti iš sutaupymo skirtumo.