Šveicarai sukūrė tokius laikrodžius, nuo kurių atvėpo žandikauliai visam pasauliui: „čia tas pats, kas sukurti liukso klasės automobilį už dviračio kainą“  (10)

Swatch grupė pristato, ko gero, grandioziškiausią pastarųjų metų laikrodžių meistrystės inovaciją – Sistem51 Irony modelių kolekciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Revoliucijų istorija

Swatch Group įkūrėjas Nicolas Hayekas visame pasaulyje žinomas kaip Šveicarijos laikrodžių pramonės gelbėtojas“. Būtent jis, kartu su ETA kompanija sukūrė unikalus kvarcinis mechanizmas, tapęs pirmųjų 1983 metų pavyzdžio Swatch laikrodžių širdimi.

Taip pavyko sustabdyti Azijos laikrodininkų ekspansiją, vos nepražudžiusią didelę dalį Šveicarijos manufaktūrų. Hayekas „kvarco krizę“ pavertė „kvarco revoliucija“. Swatch mechanizmas buvo ne tikpigus, bet ir gerokai pranoko konkurentus techniniais parametrais. O būtent, jis buvo unikaliai paprastas – jame tebuvo 51 detalė (įprastai jų būna >100) ir buvo tvirtinamas tiesiai prie galinio dangtelio.

Žinoma, Swatch klasikinių mechaninių laikrodžių gaminti nenustojo – tereikia priminti, kad grupėje yra tokie garsūs gamintojai, kaip Breguet, Longines ir Omega. Hayekui, tačiau, to neužteko. Praėjus 30 metų nuo pirmųjų plastikinių Swatch laikrodžių su kvarco mechanizmu pasirodymo, kompanija atliko dar vieną technologinį proveržį. Naujiena pavadinta Swatch Sistem51. Jie panašūs į savo pirmtaką – ryškus plastikinis korpusas ir vis dar 51 detalės mechanizmas, neaukšta kaina. Tik šį kartą laikrodis visiškai mechaninis, automatiškai prisukamas.

Tyčia neteisingas žodžio „sistem“ parašymas – „i“, o ne „y“ – pabrėžė laikrodžio unikalumą ir inovatyvumą. Stulbinamai paprastas Sistem51 mechanizmas leido įvykdyti dar vieną, šįkart vidinę, revoliuciją. Tai buvo pirmieji (ir kol kas vieninteliai ) mechaniniai laikrodžiai, kurių surinkimas visiškai automatizuotas – juos surenka robotai. Žmonėms beliko tikrinti kokybę.

Pasakyti, kad pramonė buvo priblokšta – tai nieko nepasakyti. 2013 metais apie Swatch Sistem51 rašė taip, lyg rinkoje būtų pasirodęs liukso klasės automobilis su visais įmanomais pasirinkimais, bet su ekonomišku mažo tūrio varikliuku ir kainuojantį kaip dviratis. O gamintojas tuo metu rengė naują proveržį.

Ironija? Lemtis!

Swatch Sistem51, mechanizmas, nors ir paprastas (o iš dalies, veikiausiai, būtent dėl to), gana tikslus – jo klaida neviršija 7 sekundžių per parą, kas gan artima chronometrams. Jame tėra vienas varžtelis – centrinis, laikantis automatinį rotorių. Jo vaidmenį atlieka plastikinis ekscentrinis diskas. Per galinį permatomą dangtelį galima pasigėrėti visa konstrukcija. Ir išties verta – tai tikras meno kūrinys.

Tačiau galutinai ištrinti ribos tarp „klasikinių“ ir „prieinamų“ laikrodžių modelių Sistem51 pavyko ne visiškai. Plastiks – kažkaip nesolidu, nutarė išrankiausi šveicariškų šedevrų vertintojai. Jiems šiais metais ir buvo sukurta nauja laikrodžių kolekcija Sistem51 Irony.

Sistem51 ir Sistem51 Irony skirtumas – metalas. Daug metalo! Sistem51 Irony – plokštė su dantračių sistema, prisukimo mechanizmas, energijos perdavimo modulis, diskinis automatinio prisukimo rotorius, ribotuvas – pagaminti iš antimagnetinio nikelio ir cinko lydinio. Laikrodžio korpusą iš nerūdijančiojo plieno 316L papildo meistriškai atliktas ciferblatas.

Swatch Sistem51 Irony kolekcijoje 7 modeliai. Visi gražiai atrodo ant rankos, tačiau tikrąjį susižavėjimą, kaip ir plastikinių Sistem51, kelia kita jų pusė. Per dangtelį matosi centrinis sraigtas, automatinis rotorius, laikrodžio ribotuvo svyruoklė.

Sistem51 Irony tapo patikimesni ir šiuolaikiškesni, tačiau išsaugojo visus originaliosios kolekcijos bruožus: vieną centrinį varžtą, 90 valandų veikiantį prisukimą ir, žinoma, tą patį 51 mechnaizmo elementą. Visiškai automatizuota gamyba laikrodį ne tik atpigina, bet ir leidžia pasiekti neprilygstamą šveicarišką kokybę ir surinkimo „švarumą“.

Sistem51 Irony pavadinime yra aliuzija į žodžių žaismą Iron („geležinis“) ir Irony („ironija“). Tačiau laikrodžių linija visai ne ironiška. Swatch atstovų nuomone, tai – laikrodžių pramonės ateitis. Gali būti, kad jau neilgai trukus ir kiti Šveicarijos laikrodininkystės grandai sukurs tokio pat aukšti lygio laikrodžius, kuriuos surinkinės robotai. Beje, pakartoti Swatch pasiekimą jiems nebus paprasta – gana paminėti, kad pateikta 17 Sistem51 Irony patentų paraiškų.

J. Granovskij
popmech.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(13)
(26)

Komentarai (10)