5 skirtingi ausinių tipai pagal transduktorius: kaip veikia ir kuo skiriasi dinaminės, subalansuotos armatūros, hibridinės, ortodinaminės, elektrostatinės ir magnetostrikcinės ausinės, kokios iš jų yra pačios geriausios  (2)

Jei ketinate įsigyti ausines ir norite, kad jos atitiktų jūsų asmeninius poreikius, yra labai svarbu suprasti kokiu principu dirba ausinės, kuo vienos ausinės skiriasi nuo kitų ir kaip jas atskirti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-11 5 skirtingi ausinių tipai pagal transduktorius: kaip veikia ir kuo skiriasi dinaminės, subalansuotos armatūros, hibridinės, ortodinaminės, elektrostatinės ir magnetostrikcinės ausinės, kokios iš jų yra pačios geriausios  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra kur kas sudėtingiau nei tiesiog pasirinkti vizualiai patraukliausias ausines. Ausinės yra sudarytos iš daugybės detalių, iš kurių viena vadinama transduktoriumi (įtaisas paverčiantis elektrinius signalus į garsą – dėl šio įtaiso girdime muziką aut. past.) arba tiesiog pavara („driver unit“ aut. past.).

Pavarą arba transduktorių sudaro magnetai, ritė, kūgio formos diafragma (matuojama milimetrais) ir iš principo visas šis kompleksas yra svarbiausias ausinių elementas. Juk jo darbas paversti elektros signalą į garso bangą, kurią ausis gali suprasti.

Visgi yra daugiau nei vienas transduktoriaus tipas. Be to gali keistis ir pats diafragmos dydis nuo 8 iki 15 mm (į ausis įstatomų ausinių aut. past.) ir nuo 20 iki 50 mm (ant ausų dedamų ausinių aut. past.).

Dydis yra svarbu?

Nors galite pagalvoti, kad garso kokybė tiesiogiai priklauso nuo membranos dydžio, tačiau nebūtinai būtent taip ir bus. Naudojamos įvairios technologijos ir dėl to ausinių kokybė tikrai skiriasi. Nors dažniausiai membranos dydis indikuoja kokio stiprumo bus muzika, bet viso transduktoriaus struktūros skirtumai gali ženkliai paveikti visą garsą.

Transduktorių skaičius svarbu?

Nors vienas transduktoriaus gali atgaminti garsą nuo 20 Hz iki 20 kHz diapazone, bet jis turi tam tikrus apribojimus. Ir būtent čia pasirodo ausinės su keliomis pavaromis - jos dar vadinamos hibridinėmis: jei dalyvauja keli transduktoriai, filtravimas naudojamas atskirti dažnių diapazoną ir taip galima kiekvienai pavarai sutelkti dėmesį į tam tikrą diapazoną.

Tačiau, kaip ir membranos dydis, taip ir keli transduktoriai automatiškai neužtikrina, kad ausinės bus puikios. Prastai pagamintos 4 transduktorius turinčios ausinės net nebus rimtesni varžovai gerai pagamintoms ausinėms, kurios turės vienintelę pavarą. Štai todėl hibridinės ausinės pačios savaime nėra geriausios rinkoje - viskas priklauso nuo konkrečios situacijos. 

Galiausiai yra skirtingi transduktorių tipai su skirtingais mechanizmais, kurie turi savo unikalius garso gamybos būdus. Tad apžvelgsime penkis transduktorių  tipus, kuriuos reikėtų visiems žinoti.

Pavarų - transduktorių  tipai:

1) Dinaminis arba judančios ritės („Dynamic or moving coil“);

2) Subalansuotos armatūros („Balansed armature“);

3) Ortodinaminės pavaros („Planar magnetic“ arba „orthodynamic driver“);

4) Elektrostatinės („Electrostatic“);

5) Magnetostrikcijos arba „kaulų“ laidumo („Magnetostriction“ arba „bone conduction“).

Kaip veikia skirtingo tipo transduktoriai?

1. Dinaminis arba judančios ritės pavaros tipas yra dažniausiai naudojamas įrenginys ausinėse. Čia nėra jokių staigmenų, nes šis tipas yra pats pigiausias iš visų sąraše esančių transduktorių tipų. Šis transduktorius naudojasi paprasčiausia elektromagnetizmo fizika, kad kintant elektromagnetinio lauko stiprumui būtų kuriamas judesys, judinantis membraną ir dėl to atsirastų garsas.

Yra trys pagrindinės šio mechanizmo dalys: neodinaminis magnetas, balso ritė ir diafragma, kuri yra pritvirtinta prie balso ritės.

Magnetas įmagnetina balso ritę ir taip suformuojamas elektromagnetas. Kai balso ritė gauna srovę, sukuriamas elektromagnetinis laukas, kuris nukreipiamas srovės srauto kryptimi. Dėl elektromagnetinio lauko pulsavimo atmetama ar pritraukiama balso ritė pradeda judėti. Šie judesiai virpina orą prie diafragmos ir taip sukuriamas garsas.

Kuo didesnis oro tūris judinamas, tuo didesnis garso lygis. Norint atkurti realistiškai skambančius žemus tonus, transduktorius turi sugebėti fiziškai išstumti orą. Dėl šios priežasties dinaminė pavara yra puikus žemų tonų transduktorius.

Dėl šio mechanizmo paprastumo, dinaminė pavara yra labai veiksmingas ir, norint pasiekti didelę garso galią, nereikalauja didelių energijos sąnaudų.

Visgi vienas iš didžiausių trūkumu yra tas, kad toks transduktorius gali sukelti garso įrašų iškraipymus, ypač garsiai klausantis muzikos. Tai vadinama „nelinijiniais iškraipymais“ – atkuriamame garse atsiranda nepageidaujami garsai, kuriuos šiuo atveju sukelia pats transduktorius. Tiesa, šis nemalonus efektas gali būti gerokai susilpnintas taikant gerą inžineriją, tačiau tai didina transduktoriaus savikainą.

Tad nors toks transduktorius turi trūkumų, tačiau būtų nesąžiningą teigti, kad dinaminė pavara savaime yra bloga ir atkuria prastos kokybės muziką - tiesiog, viskas priklauso nuo to, kaip jį gamino gamintojas, kiek įdėjo pastangų mažindamas nelijinius iškraipymus. 

Tiesą pasakius, netgi aukščiausios klasės ausinėse, tokiose kaip „Fostex TH610“ ar „Sennheiser HD 700“, yra naudojami dinaminio tipo transduktoriai. Ir žinoma, yra labai daug pigių ausinių Kinijoje su dinamine pavara ir tikrai gera garso kokybe, pavyzdžiui, mūsų jau ne kartą aprašyta „Superlux HD681“ - plačiau apie jas galite paskaityti šiame straipsnyje, o taip pat į ausį įkišamos belaidės sporto ausinės ausinės „Xiaomi Sport Bluetooth“, apie kurias rašėme čia

Dinaminio tipo transduktoriaus pliusai:

1) geba sukurti geros kokybės žemus tonus ir tam nereikia didelės energijos galios;

2) yra ekonomiški.

Dinaminės pavaros tipo minusas:

1) tokio tipo transduktoriai, kurie buvo sukurti prastesnės kokybės, yra jautresni garso iškraipymui, ypač garsiai klausantis muzikos.

2. Subalansuotos armatūros (SA) tipo pavaros yra mažesnės nei dinaminės pavaros ir dėl šios priežasties jos yra labai dažnai taikomi į ausis įstatomose ausinėse. Beje, SA tipo transduktoriai yra brangesni už dinaminius transduktorius.

Šis transduktorius susideda iš ritės viduje esančios miniatiūrinės armatūros, apsuptos dviejų magnetų. Viršutinis ir apatinis magnetas nulemia armatūros judėjimą. Kai į armatūrą neateina joks signalas, tai reiškia, kad jos atstumas yra vienodas nuo abiejų magnetų, ir todėl ji vadinama subalansuota armatūra.

Armatūra būna pritvirtinta prie diafragmos centro. Kai elektros srovė juda per ritę, ji magnetizuoja armatūrą ir dėl to ji pradeda suktis link magneto. Šis sukamasis judesys judina diafragmą ir taip sukuriamas garsas.

Šio tipo transduktoriai gali būti pritaikyti įvairiam dažniui, nors diapazonas ir yra šiek tiek ribotas. Dėl to dažnai dedami net kelios SA pavaros į tas pačias ausines - vienos dirba su vienais dažniais, kitos su kitais. 

Subalansuotos armatūros ir dinaminio ausinių skirtumas yra tas, kad SA tiesiogiai nevirpina oro. Dėl šios priežasties nukenčia žemi tonai. Štai kodėl į ausis įstatomose ausinėse dažnai galima rasti kelis skirtingų tipų transduktorius - ne tik SA, bet ir dinaminius transduktorius - taip atsiranda savotiškas pavarų porūšis - hibridinės ausinės.

Dinaminės pavaros kompensuoja žemų tonų trūkumą. Geras pavyzdys yra „1More“ su trimis pavaromis už daugiau nei 100€, o jei kažką labiau žemiško lietuviškai kišenei, tuomet tikri hibridinių ausinių etalonai yra „Xiaomi Mi IV Hybrid“ ar „Xiaomi Hybrid Pro“ už mažiau nei 30€ - turi dvi SA ir vieną dinaminę pavarą. Tai leidžia atkurti visą dažnių diapazoną ir šalia aukštų tuo pačiu išgauti žemus dažnius. 

Apie šias ausines galite plačiau paskaityti straipsnyje Iš išvaizdos beveik ir neatskirsi, bet muzikos skambėjimas - kardinaliai kitoks: „Xiaomi Mi IV Hybrid“ prieš „Xiaomi Hybrid Pro“ - panašumai, skirtumai ir kada kokias reikia naudoti (Apžvalga, Video)

Kadangi SA pavaroje, norint sukurti garsą, nereikia išstumti oro, į ausis įstatomos ausinės neturi papildomos oro išleidimo angos, o tai užtikrina geresnę izoliaciją, kuri iš karto suteikia išsamesnį garsą.

Subalansuotos armatūros (SA) tipo pliusai:

1) siekiant geriausios kokybės SA transduktoriai gali būti pritaikyti pagal konkretų dažnį;

2) geresnės kokybės aukšti tonai nei dinaminėse ausinėse;

3) detalesnis garsas.

Subalansuotos armatūros (SA) tipo minusai:

1) yra brangesni nei dinaminiai transduktoriai su judančia rite;

2) reikia papildomų transduktorių, kad būtų gauti geresnės kokybės žemi tonai.

3. Ortodinaminės pavaros tipas priklauso „Yamaha“. Šis transduktorius yra labai plonas ir paprastai sutinkamas tik aukščiausios kokybės ausinėse. Šis įtaisas dirba panašiu principu, kaip ir dinaminio tipo transduktorius – garso sukurimui naudojami elektromagnetai. Tik vietoj to, kad judintų balso ritę, elektromagnetinis laukas tiesiogiai veikia diafragmą (ploną ir plokščią plėvelę) ir taip sukuriamas garsas.

Kadangi turi būti tolygiai vibruojama visa diafragma, naudojami didesni arba daugiau magnetų, o tai iškart padidina ausinių svorį. Dėl to reikia ir daugiau galios iš garso šaltinio arba įsigyti ausinių stiprintuvą.

Tad ortodinaminį pavaros įtaisą turinčios ausinės nėra pritaikytos nešiojimui, kaip, kad dinaminę pavarą turinčios ausinės. Ortodinaminį pavaros įtaisą turinčios ausinės yra dažniausiai skirtos naudoti namų sąlygomis ir jos yra brangesnės už dinaminio ar judančios ritės įtaisą turinčias ausines.

Yra tokių kompanijų kaip „Oppo“, kurios kuria tokio tipo ausines.

Ortodinaminį pavaros įtaisą turinčiose ausinėse garsas yra aukščiausio lygio: žemi tonai yra puikios kokybės. Taip yra dėl didelės plonos diafragmos ir stiprios elektromagnetinės jėgos, dėl kurios išstumiamas didelis oro kiekis.

Ortodinaminės pavaros tipo pliusai:

1) puiki garso kokybė ir labai žemas iškraipymo lygis;

2) puikūs žemi tonai.

Ortodinaminės pavaros tipo minusai:

1) reikia turėti ausinių stiprintuvą;

2) brangios ausinės;

3) didelios ir sunkios ausinės.

4. Elektrostatinio tipo pavara naudoja statinę elektros energiją. Vibracija atsiranda tada, kai diafragma yra stumiama ir traukiama tarp neigiamai ir teigiamai įkrautų plokštelių arba specialių elektrodų, o oras stumiamas pro perforuotas skylutes. Šis veiksmas, kartu su besikeičiančiu elektros signalu ir sukelia garso bangas.

Kadangi tokia pavara yra gana sudėtinga ir reikalauja specifinių stiprintuvų, kurie vadinami energizatoriais, jie būna tik aukščiausios klasės ausinėse. Elektrostatinio tipo transduktoriai yra gana neįprasti ir brangūs. Kaina gali svyruoti nuo 200 eurų iki 20 tūkstančių eurų.

Tačiau, nors tokie transduktoriai yra sunkokai įdiegiami ir prieinami, jie praplečia muzikos klausymo įrenginių pasiūlą. Lyginant su kitomis pavaromis, elektrostatinio tipo transduktoriai ženkliai pagerina garso kokybę ir tai atsispindi kainoje.

Elektrostatinio tipo ausinių pliusas:

1) užtikrinamas švarus ir aukščiausios kokybės garsas be jokių iškraipymų.

Elektrostatinio tipo ausinių minusai:

1) brangios ausinės;

2) reikia turėti specifinius ausinių stiprintuvus;

3) didelės ir gana gremėzdiškos ausinės.

Elektrostatinio tipo ausinių lyderiai būtų „Stax“ ir „HiFiMAN“ ausinių gamintojai.

5. Magnetostrikcijos arba „kaulų“ laidumo tipo pavaras turinčios ausinės yra būtent tai, kai kalbame apie „modernias ausines“. Šiuo būdu transduktorius apeina žmogaus ausies būgnelį ir siunčia vibracijas tiesiai į vidinę žmogaus ausį per žmogaus kaulus.

Taip, iš tiesų, tai skamba kaip mokslinė fantastika, tačiau tokio tipo ausinės yra ypač naudingos, kai ausys turi būti atviros. Žmonėms, kurie nori klausytis muzikos, bet ir reikia girdėti judančio transporto srauto garsą, tokios ausinės yra ypač naudingos. Taip pat ir tiems žmonėms, kurie turi klausos sutrikimų - pavyzdžiui, panašiai muzikos klausėsi apkurtęs Bethovenas.

Su tokiomis ausinėmis galima netgi plaukioti po vandeniu ir tuo pačiu metu saugiai klausytis muzikos. Nors šios „bonephones“ ausinės yra unikalios, bet ir gana ribotų galimybių, lyginant su kiek labiau tradicinėmis ausinėmis.

Magnetostrikcijos arba „kaulų“ laidumo tipo pavaras turinčių ausinių pliusai:

1) galima girdėti išorinius garsus ir tuo pačiu metu mėgautis muzika;

2) gali padėti tiems, kurie turi tam tikrų klausos sutrikimų.

Magnetostrikcijos arba „kaulų“ laidumo tipo pavaras turinčių ausinių minusas:

1) galimybių, garso tikslumo apribojimai.

Dažnai tokias ausines pirkėjai kritikuoja dėl mažesnio atkuriamo garso tikslumo, tačiau tai ne ausinių problema, o pačio transduktoriaus technologijos ribojimai. Jei norite pigiai išbandyti tokias ausines, rekomenduojame „Blog.Fish Musiko2“ ausines - jos kainuoja mažiau nei 30€ ir yra bene geriausiai vertinamos iš tokio tipo kiniškų modelių. 

Išvados

Nors galutinis ausinių pasirinkimas gali būti apribotas finansinių išteklių ir prieinamumo, vis tiek yra verta žinoti ausinių technologinius aspektus ir faktus, prieš galutinai išsirenkant ausines.

Daugumai dinaminio tipo pavaras turinčios ausinės yra pirmasis pasirinkimas tiek atsižvelgiant į kainą, tiek į muzikos kokybę, tiesa dabar situaciją gerina „Xiaomi“ hibridinės ausinės. Daugelį vartotojų tenkiną toks kokybės ir kainos santykis. Tačiau tam tikromis aplinkybėmis kito tipo pavaras turinčios ausinės gali būti žymiai naudingesnės ir geriau patenkinti jūsų asmeninius poreikius.

Tikras „audiofilas“ gali nekreipti dėmesio į kainą ir pasirinkti elektrostatinio tipo pavaras turinčias ausines ir mėgautis aukščiausios kokybės muzika. Ortodinaminės pavaros tipo ausinės gali patikti tiems, kurie nori kažko daugiau nei įprastų dinaminio tipo ausinių. O dar kiti gali pasirinkti ir „kaulais grojančias“ ausines.

Ir nesvarbu kokio tipo ausinių beieškotumėte, rekomenduojame dar prieš jas įsigijant atlikti trumpą tyrimą ir, jei tik yra įmanoma, išbandytis jas gyvai.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(3)
(16)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: