JAV žvalgyba rekomenduoja uždrausti „Huawei“ ir ZTE veiklą šalyje  (4)

Kinijos telekomunikacijų produktų gamintojams „Huawei“ ir ZTE nereikėtų leisti vykdyti veiklos JAV teritorijoje dėl įtariamų ryšių su Kinijos valdžia, nurodoma JAV Atstovų rūmų Žvalgybos komiteto ataskaitos juodraštyje, kurį pavyko peržvelgti „Reuters“ žurnalistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Komitetas nurodė, kad po 11 mėnesių trukusio tyrimo nustatyta, jog šiomis dviem bendrovėmis negalima pasitikėti siekiant išvengti įtakos ir potencialios grėsmės iš Kinijos valdžios pusės. Išslaptintoje ataskaitoje abi bendrovės sukritikuotos už tai, kad nesugebėjo pateikti pakankamai informacijos apie formalius santykius ir įstatymų įpareigojamą bendradarbiavimą su Kinijos valdžia.

Komitetas potencialiems šių bendrovių klientams rekomenduoja ieškotis kitų tiekėjų savo techninei įrangai bei paskatino JAV žvalgybos tarnybą informuoti privatų sektorių apie potencialią šnipinėjimo grėsmę. Ši tarnyba taip pat stengsis užkirsti kelią bet kokiems susijungimams tarp kinų ir amerikiečių bendrovių ar įmonių iš JAV įsigijimams

Kaltinimus, kad bendrovėse gali klestėti papirkinėjimas, korupcija, diskriminacija ir autorinių teisių pažeidimai, pateikė dabartiniai ir buvusieji pramonės ekspertai bei darbuotojai. Komitetas savo kaltinimus pateiks Teisingumo departamentui, Nacionalinio saugumo departamentui ir kitoms JAV valdžios institucijoms.

Abi bendrovės rugsėjį neigė kaltinimus, kad jų įrangoje yra įdiegti programiniai elementai, leidžiantys į Kiniją persiųsti jautrią informaciją. Abiejų bendrovių aukšto lygio vadovai jau teisinosi prieš Žvalgybos komitetą.

Komiteto pirmininkas Mike'as Rogersas sakė, kad juos pasiekia pranešimai apie slaptus priėjimus (backdoor) ir nepaaiškinamus švyturio signalo siuntimus iš šių bendrovių gamintos įrangos. Švyturio signalai paprastai naudojami tinklo įrangos savaiminio susitaisymo procesuose.

Klausymo metu „Huawei“ vyresnysis viceprezidentas Charlesas Dingas sakė: „Huawei“ niekada nerizikavo ir nerizikuos savo pasauline komercine sėkme ar vartotojų tinklų saugumu dėl jokių trečiųjų šalių, taip pat vyriausybių“. ZTE atstovas Zhu Junyunas taip pat atmetė kaltinimus tvirtindamas, kad nurodyti slapti priėjimai iš tiesų yra programavimo klaidos, kurių pasitaiko tokioje įrangoje.

Ataskaitoje tvirtinama, kad „Huawei“ svarsto apie viešą prekybą akcijomis norint nusikratyti įtarimų, kurie smarkiai trukdo šiai bendrovei įsitvirtinti JAV rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: