Ką reikėtų žinoti apie „Android“ operacinės sistemos atnaujinimus: kokių tipų būna, ar jie labai svarbūs ir kas gali nutikti, jei nesulaukiate jokių atnaujinimų  ()

Visai neseniai apžvelgėme priežastis kodėl kai kurie telefonai nesulaukia „Android“ operacinės sistemos atnaujinimų. Šiandien pabandykime įsigilinti į tai ar tikrai visi atnaujinimai yra naudingi ir reikalingi Jūsų telefonui. Iš pradžių išsiaiškinkime kokius atnaujinimus dažniausiai gamintojai pateikia savo gerbėjams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visus „Android“ atnaujinimus greičiausiai būtų galima skirstyti į dvi stambias grupes - pirmoji būtų vidinių atnaujinimų, antroji - sistemos versijos atnaujinimų. Taigi, o esminis klausimas turbūt būtų - kokia vis dėlto nauda iš vienos ar kitos grupės atnaujinimų?

Vidiniai atnaujinimai – kas tai ir ar tai svarbu?

Vidiniai „Android“ operacinės sistemos atnaujinimai, kuriuos kai kurie gamintojai išleidžia itin dažnai, dažniausiai pasiekia Jus dėl dviejų pagrindinių priežasčių:

  1. Gamintojas aptiko klaidų ankstesnėje savo pakeitimų/papildymų versijoje arba atliko kažkokį tai patobulinimą. Prisimenate, pirmoje straipsnio dalyje pasakojome, kad praktiškai visi gamintojai keičia originalų „Android“ - tai būtina norint priderinti švarią operacinę sistemą prie naudojamos techninės įrangos ir jos tvarkyklių bei papildomai padaro kažkokių pakeitimų dėl energijos taupymo ar kitų dalykų, kurie leistų jų telefonui išsiskirti iš konkurentų. Kuo daugiau pakeitimų, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras klaidų ar kažką su laiku reikės tobulinti
  2. Nuo 2015 metų „Google“ kas mėnesį išleidžia „Android“ saugumo atnaujinimą. „Google“ nuolatos renka informaciją iš programuotojų, saugumo specialistų ar tiesiog paprastų operacinės sistemos vartotojų apie rastas klaidas ir stengiasi jas ištaisyti. Ištaisius klaidas, praruošiamas „Android“ atnaujinimų paketas, tačiau jis negali būti įdiegtas į telefoną be konkretaus telefono gamintojo patikrinimo, ar „Google“ padaryti „Android“ pakeitimai derės su telefone esančiomis tvarkyklėmis ir jo paties sistemos praplėtimais. 

Gali būti ir abi išvardintos priežastys tuo pat metu - gamintojas nori patobulinti savo pakeitimus ir tuo pačiu, įdiegti „Google“ surastų saugumo spragų užtaisymus. Verta atkreipti dėmesį, jog gamintojas nėra įpareigotas įdiegti „Google“ padarytų saugumo atnaujinimų, tad gali būti net ir taip, kad tarkim, gamintojas atsiunčia savo pakeitimų atnaujinimus, bet nepersiunčia „Google“ saugumo atnaujinimų, net jei jie jau ir buvo sukurti. Taip nutinka tuomet, jei gamintojas nebeturi resursų patikrinti saugumo atnaujinimų arba labai skuba su savo atnaujinimais.

Kokie iš šių vidinių atnaujinimų yra svarbiausi? Gamintojo parengti savų pakeitimų atnaujinimai iš esmės tai yra pakankamai svarbu, tačiau tuo pačiu tai priklauso ir nuo to kaip veikia Jūsų telefone esanti operacinė sistema. Jei gamintojas smarkiai modifikavo „Android“ sistemą ir  dėl to atsirado daug klaidų, tada atnaujinimai tiesiog būtini. Jeigu gamintojas tik išleidęs pasiūlo Jums stabiliai ir tvarkingai veikiančią sistemą - Jums tikriausiai ne taip ir svarbu bus sulaukti kažkokių atnaujinimų ar ne. Bet jeigu telefonas veikia prastai ar stringa - Jūs tikitės vidinių atnaujinimų, kurie išspręs problemas.

Tačiau visai kas kita ir turbūt pats svarbiausias vidinių atnaujinimų aspektas - saugumo atnaujinimai. Tiesa, ir čia reikalas nėra gyvybiškai būtinas, tačiau priklauso nuo to, ką ir kiek darote su savo telefonu. Jeigu per telefoną atliekate finansines operacijas, esate politikas, kurį nori sukompromituoti priešiškos jėgos ar tiesiog slapta stebėti ir viską sekti, tada saugumo atnaujinimai yra labai rekomenduojami. Bet jeigu esate paprastas pilietis, su telefonu šiek tiek panaršantis internete ar fotografuojantis įvairias smulkmenas, saugumo klausimas Jums gali taip stipriai ir nerūpėti. 

Norėdami sužinoti kuris saugumo atnaujinimas įdiegtas Jūsų telefone – patikrinkite nustatymuose esantį „Apie telefoną“ punktą ir ten rasite informaciją apie saugumo versiją. Jeigu jaučiate, kad galite tapti kažkieno taikiniu, tai labai svarbus atnaujinimas, nes iš esmės apsaugo Jūsų telefoną nuo esminių įsilaužimų į Jūsų sistemą.

Sistemos versijos atnaujinimai – ar tai yra būtina?

„Android“ kasmet pasiekia vis naujesnė jos versija, o vos prieš keletą dienų oficialiai buvo paskelbta apie naujausios „Android 8.0 Oreo“ išleidimą. Tačiau įdomus faktas yra tas, jog prieš metus išleista „Android Nougat“ versija šiuo metu yra naudojama tik 13,5% išmaniųjų įrenginių. Taigi, natūralu, jog kyla klausimas ar tikrai svarbūs yra versijos atnaujinimai?

Tikriausiai dauguma sutiks, jog visada yra geriausia naudoti kuo naujesnę programinės įrangos versiją, nes ji – naujesnė, saugesnė, geresnė. Tačiau „Android“ operacinė sistemą nėra „Windows“ sistema, kurią naudojame savo kompiuteriuose ir jos kada norime ir kur norime neįrašysime ir neatnaujinsime. Visai tai priklauso nuo Jūsų pasirinkto telefono gamintojo. Žvelgiant į statistiką, akivaizdu, jog gamintojai tikrai neskuba atnaujinti „Android“ versijos, nes, tarkim, trijų metų senumo „Android Lollipop“ versija yra naudojama kone trečdalyje „Android“ įrenginių (29,2% pagal šių metų rugpjūčio mėnesio statistiką).

Iš esmės „Android“ versijos atnaujinimas nėra toks gyvybiškai svarbus Jūsų telefonui jeigu jį pasiekia saugumo atnaujinimai, kurie, kaip jau minėjome, pasirodo kiekvieną mėnesį. Žinoma, jeigu Jūsų įrenginio nepasiekia ir saugumo atnaujinimai – tuomet jau galima šiek tiek sunerimti, ypač jei nesate visiškai apatiškas duomenų nutekėjimo galimybei. Vis dėlto, kaip rodo statistika, iš esmės jokie gamintojai tikrai neskuba atnaujinti „Android“ operacinės sistemos versijos savo įrenginiuose, o tai galėtų reikšti ir tai, jog tai tikrai nėra taip būtina ir svarbu.

Bene didžiausiu praradimu galima būtų laikyti tai, jog senesnė Jūsų „Android“ versija neturi naujų funkcijų, kurios atsiranda su vis naujesne sistemos versija. Tačiau tai tikrai nėra taip jau blogai jeigu Jūsų telefonas veikia sklandžiai ir su senesne versija. 

 

Kokias galima daryti išvadas? Tiems, kas „užlenkę“ ant visko, turbūt nesvarbūs ir jokie atnaujinimai - telefonas veiks ir be jų, nebent įsigysite priešų, kurie pasamdys programišius, kad per nuotolį įsilaužtų į Jūsų telefoną naudojant neužlopytas skyles ir jame padarytų ką nors bloga. Arba prisirinksite virusų, kurie vykdys kažkokią savo veiklą telefone. Tie, kas nėra „užlenkę“ ant visko, bet patenkinti telefono darbu ir esama „Android“ versija, pagrindinis rūpimas dalykas - kaip gamintojas persiunčia „Google“ padarytus saugumo atnaujinimus. Šitai galite stebėti iš telefono teikiamos informacijos. Blogiausia tiems, kas nepatenkinti nei telefono darbu, nei „Android“ versija - jiems jau tikrai reikia visų atnaujinimų ir kaip minėjome pirmoje dalyje, tai gali užtikrinti tik garsiausi telefonų gamintojai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Lukas Snarskis
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()