Kaip iš miestų „išvyti“ automobilius? Mokslu ir realiai pasiteisinusiais pavyzdžiais pagrįsti būdai, kuriuos jau įgyvendina Europa (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2022-07-11 12:52
kukulis4, tai vietoje to dar moka pinigus už būstą regione. Pvz. mes pasistatėme namą kokie 500 metrų nuo Vilniaus miesto ribos (bet dar mieste) - negavome nieko. Žmonos klasiokė pasistatė jau už miesto, koks nepilnai kilometras nuo mūsų - gavo ar tai 10-12k€ paramos. Dar ekstremalesni pavyzdžiai, kai keliasi iš vis į kaimelius su 5 daugiabučiais gyventi, nes parama sudaro 30% buto kainos, bet apie tai kur dirbs, kur leis vaikus į mokyklą negalvoja. Tada važinėja kasdien po 50-100km į vieną pusę bei didina infrastruktūros apkrovą, taip reikia dar daugiau investicijų į kelius ir pan., ir vardan ko? Kad atsitiktiniai žmonės keltųsi į bet kur regione ir taip verslas regione neva turės darbuotojų? Ar siekiama aukštos kvalifikacijos specialistus paversti juodadarbiais?
gytis13 2022-07-11 13:44
Paskaitau ką rašot tai įlindo žmogus į Vilnių ir laiko kad pasiekė pasaulio centrą. Ir išsivaizduoja kad visa Lietuva už Vilniaus ribų vien bomžynas ir ubagynas.
kukulis4 2022-07-11 14:35
Vilnius yra geras pavyzdys to, i ka turetu lygiuotis kiti Lietuvos miestai. Vilnius siulo pakankamai gera gyvenimo kokybe, bei visas galimybes uzdirbt 3, 4, 5k eur i rankas ar net daugiau, jei tik tos rankos ne is siknos auga, todel taip, Vilnius yra pakankamai gera vieta gyvenimui. (Kaip geresnes vietas as rodyciau i Skandinavijos valstybiu sostines, pietu/vakaru Eurppos sostines - kaip blogesnes. Apie kazka uz Europos ribu as nelabai noriu plestis - tiesiog per daug skirtumu.) Ne visi nori ir ne visi gali gyventi Vilniuje, bet tokioje salyje, kaip Lietuva, galetu buti dar 2 ar gal net trys miestai - traukos centrai. Cia butu galima labai daug ir placiai diskutuot, kas turetu nutikti tarkim Kaune ar Klaipedoj, kad ten pradetu rastis daugiau didele pridetine verte kurianciu verslu, tarkim IT, nes dabar koncentracija - Vilnius, o Kaunui ir Klaipedai tik nereiksmingi likuciai. Bet gal po kokiu kitu straipsniu.
kestutisz 2022-07-11 15:12
Net ne taip, o stipriau - jaučiasi noras, kad regionai ir skurstų ir mirtų. Pridedam dar iš kitos temos imoralit norą neleisti auginti vaikų (sterilizacija etc) ir gaunas tokia jau visai normali distopija. Trūksta tik dar smulkaus elemento kaip Alice Glasers "The Tunnel Ahead" (iš bėdos trumpas filmukas Tunnelen (2016) https://www.youtube.com/watch?v=KOwKExagzdQ, bet tik iš bėdos bo jis neperteikia esminės idėjos, t.y. knygoje vairuotojas ir buvo už tokią sistemą, ir kaip ir kiti 99.999% tiki jog jei jau nukirs, tai ne juos, kaip anam anekdote "o mus už ką?").
kukulis4 2022-07-11 15:30
Noras yra, kad regionuose gyvenantys zmones suprastu, kad gyvendami regionuose jie nera pajegus generuoti tokios pridetines vertes, kuri uztikrintu regionu ekonomini gyvybinguma. Paprasciau kalbant, jeigu tu, gyvendamas kaime, nesugebi uzdirbt tiek, kad is savo sumokamu mokesciu galetum sau finansuot visas reikiamas socialines paslaugas, tai as, gyvendamas mieste, nematau prasmes tave subsidijuot, ir vietoj to sakau - ateik ir tu gyvent i miesta, - bus abiem lengviau. Buvo kazkada seniai kolchozu laikai, kur ispudingai gerai suorganizuoto salies padalyjimo i kolukius, ir dar ispudingesnio darbo kolukiuose neefektyvumo deka darbus turejo visi. Bet tie laikai baigesi pries 30 metu, ir jau nebegrys. Laikas isardyt savo bakuzes ant malku ir pamazu traukt miestan
immortallt 2022-07-11 15:37
kestutiz, skaityk iš naujo, ne regionus dusinti, o gaivinti su tikslingomis investicijomis kuriant darbo vietas ir pritraukiant ten darbuotojus per gerai apmokamas darbo vietas. Kas iki šiol daryta, ir kam panašu pats pritari - renovuoti iš subsidijų daugiabučius, kur butas kainuoja 10-25k€ iš viso, tada skirti paramą tam butui įsigyti, tada žmogus atsikrausto ir arba eina dirbti už MMA juodą darbą, arba važinėja didelius atstumus. Taip nesukuriama absoliučiai jokios naudos, regionas nei auga nei stiprėja. Ai, dar pamiršau trinkelių klojimus į pavienius namus - sukuria labai daug pajamų regionui ir ekonominio pranašumo.
gytis13 2022-07-11 15:57
Na vėl grįžtam prie to pačio - kraustykitės į miestus, miestai išsipūs, tada užsikims gatvės, ir prasidės pasakos kaip sukurti miestą be automobilių. O gal miestų tokių didelių paprasčiausiai nereikia(nors iš principo Lietuvoj nėra didelių miestų)?O gal reikia ačiū sakyti tiems kurie dar į Vilnių nesulindo?
kestutisz 2022-07-11 16:16
Tiek trinkelių klojimas pavieniuose namuose, tiek medžių sodinimas asfalte yra tas pats, t.y. išmatuojama tik vidiniu pasitenkinimu. Tik vienu atveju darai už savo pinigus, o kitu - vagi, tai gal tada ir tas pasitenkinimas dvigubas.
Xdmin 2022-07-11 16:54
Kuo didesnis tuo maziau automobilio ir reikia, nes kuo daugiau gyventoju tuo labiau apsimoka i viesaji tranporta investuoti.
HardAxe 2022-07-11 17:43
su šiandieninėm galimybėm dirbti iš namų kaip tik periferija turėtų atsigauti. Bent jau gražesnės vietos gamtos apsuptyje. Dar prieš 30 metų darbas viduryje niekur buvo neįmanomas, bet šiandien situacija kardinaliai pasikeitusi. Korona tikrai ne vieną darbininką įgalino dirbti iš namų ar atvėrė akis. Duokit žmonėm kokioj merkinėj, ukmergėj, molėtuose gerą servisą (parduotuvę/mokyklą) ir jie mielai visą savaitę dirbs ramioj aplinkoj, savaitgalį nulėks į vilnių apsiprekinti ar kino pasižiūrėti.
kukulis4 2022-07-11 17:58
Jeigu tu gali sau leisti turet namuka kokiam vienkiemy, miske, prie ezero, ar seip kur dievo uzmirstam kampely, ji pilnai pats issilaikyt, ir neburnoji del to, kad salia nera darzelio, mokyklos, baseino, parko, poliklinikos ir kad nevazineja autobusas i artimiausia miesta karta per valanda, ir tai yra tas gyvenimas, kurio tu nori - tai as neturiu prie ko prikibt. As labiau kreipiu demesi i tai, kad pas tipini periferijos gyventoja issilavinimo ner, darbo ner, pajamos - pasalpa, o norai - kad 'valdzia' duotu visko ir daug. Tai va tokius reikia grust i miestus ir priverst dirbt.
immortallt 2022-07-11 19:14
gytis13, Lietuvoje turime daugiausia kilometrų asfaltuoto kelio tiek per gyventojus, tiek per BVP. Kodėl taip yra? Todėl, kad kaimai per dideli. Kaimai savęs neišlaiko, ir dauguma važinėja toli. Dabar sakyk, pigiau yra nutiesti kilometrą asfalto, ar 20 kilometrų? Tu sakai 20. Nori, gyvenk kaime ar vienkiemyje, bet valstybė to neturėtų subsidijuoti, nei tiesiant kelius, nei tiesiant elektros tinklus. Tai tavo prabangaus gyvenimo pasirinkimas. kestutiz, aš kalbu apie trinkelizaciją iš ES pinigų, kai kaime su 30 namų ir kokiais vienais kultūros namais nutiesia tarp visų tų pastatų plačius trinkelių šaligatvius, sukiša kokius 3-5 mln. eurų, renovuoja dar kokią mokyklą, kurioje viso 8 mokinius surenka, o patalpose yra 5 klasės, ir po poros metų uždaro, nes lieka 4 mokiniai. Tai yra didžiausias absurdas ir pinigų ištaškymas. Ir ne už savo pinigus ten daro. HardAxe, ar reikia subsidijuoti per nuotolį dirbantį ir gerai uždirbantį asmenį, kad jis "išgalėtų įpirkti" nekilnojamąjį turtą regione? Ar reikia tokiam žmogui subsidijuoti kelio ar elektros tinklų tiesimą į vienkiemį? Atsigauti regionai dėl dirbančių nuotoliu gali, bet savivaldybės ir turi dirbti, ir ne pinigais vilioti ar valstybės pinigų taškymu į dar papildomą perteklinę infrastruktūrą, kai dabartinė neišnaudojama. Kukulis4, dar tik pridėsiu, kad tokie vaiposi, kai pasiūlomas darbas už 15-20min. mašina nuo namų, nes per toli. Mašinos neturi, bet kraustytis nenori. Kvalifikacijos nuotoliniam darbui nėra, ir nėra košės galvoje tokią įgyti, bet nori, kad atsirastų prie namų darbas, kai gyvena viduryje niekur. P.S. ir taip, miestai, ypač Vilnius, labai labai stipriai subsidijuoja regionus, o jie vis tiek nieko nesugeba su tuo padaryti. Jei tie pinigai būtų ėję į miestus, dabar mūsų ir ekonomika būtų stipresnė, ir žmonių Lietuvoje būtų daugiau, ir pensijoms būtų galima daugiau skirti. Ir paradoksas, į tuos pačius regionus žmonės iš miestų būtų daugiau pinigų sunešę ir savivaldybės, kurios dirbtų, kad pritrauktų žmones, atrodytų daug geriau. Bet nieko, ištaškėme pinigus ant trinkelių, bet pasirodo trinkelės neprivilioja nei užsienio investuotojų, nei turistų
kestutisz 2022-07-11 19:44
Trinkelizacija ji ir miestuose, ir regionuose yra tas pats bb, net ne kitoj rankoj. Va Klp priešais Meridianą berods du metus trinkelizavo (net kažkokį ten skambų pavadinimą tas "darbo" planas turėjo) ir gavos taip pat kaip Prienų bunkeris, tik be tokio polėkio. Kaip užbetouota Zapyškio bažnyčia ar nyki Lukiškių aikštė. Tikrai geriau jei prie temos būtų tiesiog įrengę nemokamus parkingus (ant sutrypto gazono) - žmonės bent jau mašinas įvairiaspalves nusiperka, tikrai gražiau, stundenčiokai ten dar iš auto ir pamuzikuotų. Ir ekologiškiau, bo žolytė vistiek pralystų :) Ždž švaistymas nėra argumentas varymui į getus, juolab vagiama visur.
immortallt 2022-07-11 21:37
Miestuose trinkeles kloja iš miesto pinigų. Kaimuose iš ES struktūrinių pinigų arba iš miestų pinigų. Niekas nieko nevaro, gyvenk vienkiemyje, gyvenk mėnulyje, tavo reikalas. Tik subsidijų nereikalauk, ar kad tau kelionę į mėnulį ir iš jo padengtume. Ir neverk, kad darbo nėra arti namų.