Mokslininkai sukūrė asfaltą, kurio nepadengia plikledis: kaip tai veikia?  ()

Kinijos Hebei mokslo ir technologijos universiteto mokslininkai sukūrė acetato pagrindu pagamintą chloro neturinčią druską, kurią galima dėti tiesiai į asfaltą. Ši medžiaga gali užkirsti kelią ledo susidarymui net 8 metus iš eilės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Revoliucinis ir aplinkai nekenksmingas metodas yra unikali alternatyva specialiems druskų tirpalams, kurie apsaugo kelio dangą nuo ledo, bet tuo pačiu ją ir naikina.

Naujasis sprendimas apima chlorido neturinčios acetato druskos sumaišymą su aktyvaus paviršiaus medžiaga, silicio dioksidu, natrio bikarbonatu ir aukštakrosnių šlaku, kad susidarytų smulkūs dispersiniai milteliai. Milteliai yra padengiami polimero tirpalu, todėl susidaro mikrokapsulės, kurias galima įmaišyti tiesiai į asfaltą.

Inovatyvus sprendimas ne tik nuolat tirpdo ant asfalto krintantį sniegą, bet ir sumažina vandens užšalimo temperatūrą nuo 0°C iki -21°C. Remiantis laboratoriniais tyrimais, 5 cm storio dangos paviršius ir toliau išskirs druskos kapsules septynerius ar aštuonerius metus, todėl kelias visą tą laiką bus švarus.

Šis sprendimas yra reikšmingas patobulinimas, palyginti su dabartinėmis chloridinėmis druskomis, kurios gali pakenkti aplinkai, bloginti kelius ir sukelia automobilių rūdijimą. Acetato pagrindu pagamintos druskos yra žymiai mažiau kenksmingos aplinkai nei chloridai ir mažiau ėsdina plieną bei kitas medžiagas. Be to, jos veikia žemesnėje temperatūroje nei įprastos druskos ir yra veiksmingas ledo šalinimo sprendimas.

 

Mišinys gali būti naudojamas kitoje infrastruktūroje, pavyzdžiui, tiltuose ir automobilių stovėjimo aikštelėse, tai yra ilgalaikis ir tvarus ledo kontrolės sprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()