Štai kaip drausmins vairuotojus: jei paaiškėtų, kad autobuso vairuotojas neblaivus, baudą tektų mokėti keleiviams  (9)

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela stoja į kovą su girtais vairuotojais. Seimui politikas pateikė projektą, kuriuo norima nubausti keleivius, kurie važiuoja kartu su neblaiviu vairuotoju.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-06-04 Štai kaip drausmins vairuotojus: jei paaiškėtų, kad autobuso vairuotojas neblaivus, baudą tektų mokėti keleiviams  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad tai padidintų žmonių sąmoningumą ir šie neleistų girtiems sėstis už vairo. To nepadarius, grėstų bauda nuo 86 iki 144 eurų.

Tiesa, įstatymo projektas parengtas taip, kad keleiviams tektų atsakyti ir už viešojo transporto vairuotojus, jeigu paaiškėtų, kad šie už vairo sėdo neblaivūs.

Nors autobusų vairuotojai prieš pradėdami darbą tikrinami alkotesteriais, kai kurie iš jų vis tiek įsigudrina sėsti prie vairo neblaivūs.

Kaip įvertinti blaivumą?

Šią žiemą Kaune miesto autobuso vairuotojas per pietų pertrauką išgėrė alaus ir sėdo vežti keleivių. Vienas iš jų pastebėjęs įtartiną elgesį pranešė pareigūnams. Vyras buvo sustabdytas, pripūtė 0,7 promilės ir dėl to neteko darbo.

J. Požela siūlo, kad tokioje situacijoje baudžiamų būtų ir keleiviai.

Ministras pažymi, kad dabar dažnai fiksuojami atvejai, kai su akivaizdžiai girtu vairuotoju kartu važiuoja blaivūs asmenys. Anot jo, tai neturėtų būti toleruojama. Ministras įsitikinęs, kad keleiviai turi sudrausminti neblaivų vairuotoją.

Pagal dabartinį įstatymo projektą, baudos jiems grėstų ir važiuojant autobusu ar taksi automobiliu.

„Lietuvos ryto“ televizijos kalbintiems praeiviams toks sumanymas atrodo visiškai nepriimtinas.

Žmonės pastebi, kad į sausakimšą miesto autobusą įlipę keleiviai paties vairuotojo net nematys. Tad kaip jie gali nuspręsti, ar šis yra blaivus?

Visaip kitaip praeiviai vertino galimybę tokią nuobaudą taikyti asmeniniais automobiliais važiuojančioms žmonių grupėms. Tuomet prisiimti atsakomybę reikėtų ir keleiviams.

Tokiu sumanymu pažaboti neblaivius vairuotojus abejoja ir Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Jis pastebėjo, kad ne kiekvienas keleivis su savimi vežiojasi alkotesterį. O net tuo atveju jei vežasi, neturi teisės tikrinti vairuotojo blaivumą.

Policija baustų visus

Policija tokį projektą palaiko. Pareigūnai pastebi, kad pasitaiko nemažai situacijų, kai matydami, kad lengvojo automobilio vairuotojas išgėręs keleiviai ne tik jo nesulaiko, bet ir patys sėda važiuoti kartu. Visgi viešojo transporto keleivių atsakomybės taikymas policijai atrodo abejotinas.

„Įstatymo projekte aiškiai nurodyta, kad keleivis, kuris važiuoja neblaivaus vairuotojo automobilyje yra baudžiamas. Mes neturėsime kito pasirinkimo – tik bausti“, – kalbėjo kelių policijos atstovas Dainius Šalomskas.

Tuo metu J. Požela problemų dėl viešojo transporto vairuotojų blaivumo vertinimo neįžvelgia. Ministro teigimu, tai visiškai šalutinis klausimas.

„Manau, kad daugeliu atvejų yra labai akivaizdūs ženklai, kad vairuotojas yra neblaivus. Keleivio atsakomybė – tokį vairuotoją sustabdyti ir nevažiuoti jo transporto priemonėje“, – aiškino jis.

Tačiau pats ministras neatvyko į Seimo posėdį, kuriame turėjo pristatyti šį diskusijas sukėlusį įstatymo projektą. Tik pastebėjo, kad jis galės būti koreguojamas, todėl atsakomybė dėl girto vairuotojo viešojo transporto keleiviams gali išnykti. Ar imtis svarstyti šį projektą, parlamentarai svarstys kitame posėdyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(31)
(-16)

Komentarai (9)