Neptūne dingo debesys. Astronomai išsiaiškino, kas atsitiko ledo milžinui (Video)  ()

Astronomai matė keistą įvykį Neptūne, bet, kaip paaiškėjo, tai iš tikrųjų nėra taip neįprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Icarus“ tyrimo rezultatus pristatę mokslininkai išanalizavo Neptūno stebėjimų per pastaruosius 30 metų duomenis. Paaiškėjo, kad dingo šio ledo milžino debesys. Mokslininkai mano, jog debesų susidarymas Neptūne, esančiame už 4,5 milijardo km nuo mūsų, yra tiesiogiai susijęs su Saulės aktyvumu per 11 metų saulės ciklą, rašo „Inverse“.

Archyviniai duomenys, gauti iš Hablo kosminio teleskopo ir dviejų antžeminių observatorijų. 

Mokslininkai nustatė, kad yra tiesioginis ryšys tarp debesų skaičiaus Neptūne ir Saulės aktyvumo laikotarpio per 11 metų ciklą, kai šis aktyvumas yra ypač stiprus. Taigi jie priėjo prie išvados, kad debesų susidarymui ant ledo milžino įtakos turi saulės spinduliuotė.

Tiesą sakant, atokiausia Saulės sistemos planeta gauna tik apie 0,1% Saulės šviesos, kuri pasiekia Žemę, tačiau to pakanka, kad ledo milžino debesų danga būtų transformuota.

Kas 11 metų Saulė parodo savo aktyvumo minimumą ir maksimumą. Tai reiškia, kad maksimumo metu į kosmosą išlekia daug daugiau ultravioletinių spindulių. 

 

Yra tiesioginis ryšys tarp debesų kiekio Neptūne ir Saulės aktyvumo laikotarpio per 11 metų ciklą.

Astronomai išsiaiškino, kad debesų susidarymas gali gerokai sumažėti keletą mėnesių, o vėliau prireiks metų, kol debesų danga sugrįš į buvusią būseną.

Remiantis tyrimu, stebėjimo duomenys, apimantys 2,5 saulės ciklų, parodė, kad Neptūno debesų pasikeitimas vyksta skirtingais ciklais. Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad Neptūne susidarius daugybei debesų, planeta tampa šviesesnė dėl daugiau atsispindėtos Saulės šviesos.

 

Tyrimo autoriai nurodo, kad debesys Neptūne atsirado ir išnyko skirtingais intervalais. Pavyzdžiui, 2002 metais planetoje buvo daug debesų, tada po 5 metų jų labai sumažėjo. Debesuotumas normalizavosi 2015 m., tačiau po 5 metų debesys buvo beveik visiškai išnykę.

Mokslininkai toliau stebės debesų virsmą Neptūne, o atsižvelgiant į tai, kad Saulės aktyvumas piką pasieks po pusantrų metų, astronomai nori registruoti debesų Neptūne sugrįžimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: