Oficiali Rusijos versija, kas nutiko su Malaizijos laineriu (Video)  (17)

Rusijos Gynybos ministerija skelbia, kad liepos 17 d. įvykusios „Boeing 777“ aviakatastrofos metu danguje virš Ukrainos šalia lėktuvo buvo Ukrainos oro ginkluotųjų pajėgų lėktuvas, manoma, „Su-25“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-07-22 Oficiali Rusijos versija, kas nutiko su Malaizijos laineriu (Video)  (17)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atstumas tarp lėktuvų esą buvo apie 5 km, tai atitinka raketų „oras-oras“ nuotolio parametrus, kuriomis apginkluojami tokie lėktuvai, rašo lifenews.ru.

„Kodėl karinis lėktuvas buvo tame pačiame koridoriuje ir tame pačiam ešelone su civiliu lėktuvu?“ – liepos 21 d. spaudos konferencijoje pareiškė Rusijos karinių pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas generolas-leitenantas Andrejus Kartapolovas.

Pasak jo, Ukrainos teritorijoje nukritęs „Boeing 777“ lėktuvas skrido virš Ukrainos kariuomenės zenitinių raketų kompleksų „Buk“ veikimo zonos.

Pirmadienį per pasitarimą Maskvoje jis pateikė lėktuvo skrydžio schemą.

„Schemoje matyti, kad lėktuvo trasa bei vieta, virš kurios jis buvo numuštas, yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų zenitinių raketų kompleksų „Buk“ veikimo zonoje“, – sakė generolas.

Rusijos generalinio štabo duomenimis, МН17 reiso lėktuvo greitis ėmė mažėti 17.20 val., o 17.23 val. jis išnyko iš radarų lauko.

Rusijos generalinis štabas taip pat pareiškė, kad atsakyti į klausimą, kokios buvo orlaivio katastrofos priežastys – ar tai buvo ekipažo, ar Ukrainos dispečerių komandos klaida – bus galima iššifravus savirašius lėktuvo prietaisus.

Be to, Generalinis štabas taip pat pranešė, kad tą dieną, kai sudužo „Boeing“, Rusijoje buvo užfiksuotas išaugęs Ukrainos radiolokacinių stočių veiklos intensyvumas.

Rusija netiekė Ukrainos separatistams nei raketinių sistemų „Buk“, nei jokių kitų ginklų, pareiškė pirmadienį aukšto rango Rusijos kariškių pareigūnas.

„Rusijos Federacija neperdavė liaudies savanoriškoms pajėgoms zenitinių raketinių kompleksų „Buk“, nei kitų ginkluotės bei karinės technikos vienetų“, – sakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas generolas A. Kartapolovas.

Pasak jo, Rusijos kariškių parengta medžiaga apie Malaizijos lėktuvo „Boeing“ katastrofą bus pirmadienį perduota Europos šalių ir Malaizijos ekspertams.

„Tai leis suformuoti objektyvų vaizdą“, – pridūrė jis.

JAV ambasada Kijeve pranešė, jog Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) paskelbti perimti pokalbiai telefonu, kuriuose prorusiški separatistai kalba apie tai, kaip jie numušė MH17 reisu skridusį Malaizijos lėktuvą, yra nesuklastoti.

SBU ketvirtadienį paskelbė įrašą, kuriame, jos teigimu, girdėti pokalbiai telefonu tarp sukilėlių ir Rusijos karinės žvalgybos karininko. Įraše jie pripažįsta, jog numušė keleivinį lainerį, per klaidą palaikę jį kariniu lėktuvu.

Šie įrašai buvo paskelbti kaip pagrindinis įrodymas, patvirtinantis Kijevo kaltinimus, kad Rusijos remiami separatistai numušė lainerį. Tuo tarpu sukilėliai dėl šios katastrofos kaltina Ukrainos armiją.

„Garso įrašų duomenis, kuriuos žiniasklaidai pateikė Ukrainos saugumo tarnyba, įvertino JAV žvalgybos bendruomenės analitikai, kurie patvirtino, kad tai yra autentiški pokalbiai tarp žinomų separatistų lyderių“, - rašoma JAV ambasados Ukrainoje paskelbtame pareiškime.

Viename įrašų girdėti, kaip sukilėlių lyderis, pravarde Majoras, sako, kad maištininkai numušė lainerį, ir patikina abejojantį bendražygį, jog tai „100 procentų keleivinis lėktuvas“.

Sekmadienį Ukrainos saugumo agentūra paskelbė naujų separatistų pokalbių įrašų, kuriuose jie tariasi, kaip paslėpti sudužusio orlaivio juodąsias dėžes nuo tarptautinių stebėtojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai (17)