Vilniuje pasirodė super retas monstras. Kas yra pasaulio pabaigos lėktuvas, galintis atlaikyti net branduolinį smūgį (Foto, Video)  ()

Pirmadienio vakarą Vilniuje leidosi pasaulio šalių atstovų orlaiviai. Antradienio ankstyvą rytą į Lietuvą atskrido ir itin retas monstras – „Boeing E-4B“, vadinamas Pasaulio pabaigos lėktuvu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-07-11 Vilniuje pasirodė super retas monstras. Kas yra pasaulio pabaigos lėktuvas, galintis atlaikyti net branduolinį smūgį (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Andrewso karinių oro pajėgų bazėje pakilęs orlaivis Vilniaus oro uoste nusileido 4 val. 09 min., rodo flightradar24.com duomenys.

Po kelių valandų orlaivis išskrido į Italijoje esančią Aviano oro bazę.

Pasaulio pabaigos lėktuvas

Nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio JAV vyriausybė išlaikė „Boeing 747 E-4B“ (praminti „Nightwatch“) lėktuvų parką, skirtą užtikrinti JAV gynybos sekretoriaus ir aukšto rango karinio personalo komandų postą branduolinio karo atveju. Lėktuvas, galintis išbūti ore kelias dienas, gali atlaikyti branduolinio sprogimo elektromagnetinį impulsą.

 

Oro desanto vadavietė yra mobili karo patalpa, prikimšta karinių analitikų, strategų ir komunikacijos padėjėjų.

Nors lėktuvai nėra techniškai slapti, jie retai minimi, o visos jų galimybės yra įslaptintos.

Šaltojo karo metais sukurtas „Nightwatch“ turi tris denius. Jis talpina 112 žmonių įgulą ir gali skristi 12 valandų nenusileidęs, o degalų papildymas iš oro reiškia, kad jis ore gali išbūti kelias dienas.

 

Viduje yra 18 gultų ir šeši vonios kambariai, instruktažų salė, konferencijų salė, darbo zonos ir vadovų patalpos, tačiau skirtingai nei „Air Force One“, jo dekoras yra funkcionalus, atitinkantis karinį vaidmenį.

Lėktuvo viršuje esantis burbulas vadinamas „spinduliniu kupolu“ arba „radomu“, jame yra daugybė palydovinių antenų ir antenų, kurios gali susisiekti su bet kuriuo JAV laivu, povandeniniu laivu ar orlaiviu bet kurioje pasaulio vietoje.

Vienas iš pagrindinių lėktuvo gebėjimo veikti branduolinio karo atveju yra tai, kad jo veikimo ir valdymo sistemos yra analoginės, o ne skaitmeninės, todėl jis yra mažiau jautrus elektromagnetiniam impulsui, atsirandančiam po branduolinio sprogimo.

 

Bent vienas iš šių lėktuvų, kurių kiekvienas kainuoja apie 200 mln. USD ir kuriuos JAV oro pajėgos pavadino GORDO, yra budėjimo režimu 24 valandas per parą.

Rusija taip pat turi pasaulio pabaigos lėktuvų parką, kuriį sudaro Il-80 ir naujesnis Il-96.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(4)
(21)

Komentarai ()