R.Kuodžio receptas – mokamas aukštasis mokslas visiems

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

neworld 2010-05-01 11:21
Valdžia visokeriopai stengiasi išvyti jaunimą iš Lietuvos.
titas 2010-05-01 12:36
nu tokis briedas, pas mane dabar grupej yra gal tik du trys darpstus ir gabus zmones kurie tikrai mokosi ir mokosi dauk, vien del to kad gauna nemokamai isilavinima , dwi paneles is kaimo ir viena is daugiavaikes seimos , ir as tikrai netikiu kad jos galetu susimoket uz savo mokslus , tj dabar atimkim nemokama moksla tai didziozios daugumos zmoniu kurie tikrai dirba ir mokosi atsikratysim ..
laimonnas 2010-05-01 21:43
total fail.. tokio bukaprotiskumo nesu dar girdejas. jei taip padaryti Lietuva po 10 metu visiskai degeneruotu
Robinis 2010-05-01 23:26
Lietuvos universitetai ir t.t.. dauguma specialybių remiasi paprastu mokymo principu.. nueit i biblioteka ir iškalt viska tada 10 tada tu specialistas. FAIL ... ir pabandyk paprieštaraut ir dėstytojui pasakyt, kad jo mokymo metodika visiškai netinkama ir sovietinė .. tai atrodys, kad žemė su dangumi maišosi.. esmė tame, dauguma studijų yra tik tam, kad būtų ir dar pinigus ima gerus. Čia daryk nedares, bet pokol visi neišmirs kurie matė "ruso" tai nelabai kas pasikeis. Tiesiog visos šalys kurios buvo tam rusui pavaldžios, tai visose totalus absurdas kiekvienoje institucijoje.
neworld 2010-05-01 23:33
Baltarusiai bent atominę elektrinę stato
Drutas 2010-05-02 01:49
Teisingos idėjos, tačiau daugelis puolat neįsigilinę. Žinoma pereinamasis laikotarpis būtų žiauriausias, kol "sovietiniai" dėstytojai nebus pakeisti tikrais motyvuotais specialistais, o studentai gautų mokėti už niekinę kokybę didelius pinigus. Tačiau žiūrint į perspektyvą suprivatintas aukštasis mokslas (su valstybės priežiūra) turi daugiau pranašumų. Rinka sureguliuotų taip, kad nekokybiški universitetai prarastų studentus ir arba išnyktų arba gautų kelti kokybę.. Na kas šių dėsnių nežinot, toliau ir nerašysiu, bet esmė, kad diplomai įgautų vertę. Dėl mokesčio, vėlgi puikus UK pavyzdys, mokslas mokamas, tačiau bakalauro studentai laisvai gauna paskolas, kurias grąžina tik gaudami tam tikrą atlyginimą po studijų. Tuo atveju jei neuždirbi tos ribos, po kažkiek metų skola tiesiog išbraukiama. Tad nors už mokslą mokėti daug, net beturtis gali jį gauti. Resiume, sunkiausia tiems kas papuola į pereinamąjį laikotarpį, tačiau anksčiau ar vėliau tokia reforma būtina.
qriuqriu 2010-05-02 10:38
to Drutas parodyk nors viena sriti Lietuvoj kuria rinka sureguliavo ...
Sloth 2010-05-02 11:38
Tikrai ne su dabartiniu korupcijos lygiu Beto, tavo požiūris primena "po manęs nors ir tvanas" galiu garantuoti, kad pats studijas jau baigei, ir sėdi sau ramus, nes vienaip ar kitaip tokia reforma tavęs tiesiogiai nepaliestų. Bet pagalvok apie tuos, kurie pakliūtų būtent į tą pereinamąjį laikotarpį. Pagalvok, ar jie iš tikrųjų liktų Lietuvoj ir sukandę dantis mokėtų už studijas ir lauktų, kol padėtis pagerės ir diplomai įgaus vertę, ar tiesiog emigruos kur šilčiau?
Drutas 2010-05-02 21:50
Nu taip, manęs tai nebeliečia. Lietuvoj pats baigiau privatų universitetą, tad žinau skirtumą tarp valstybinių ir privačių. Mano universitetas tikrai buvo suinteresuotas kelti savo vardo kokybę, kadangi kiekvienas naujas studentas - naujos pajamos. Ir savotiškai tikrai liūdna būna girdėti, kaip valstybiniuose universitetuose dėstytojai mala š**.. Aišku sakysit, ne visi gali sau leisti į privačius stoti, bet ne vieną žinau, kur ėmė banko paskolas net su tom nenormaliom palūkanom, ir/arba uždirbinėdavo per vasaras.. Ir taip, man labai gaila tų kas papultų į permainų laikotarpį, bet manau tai neišvengiama.. Tikiuos, kad klystu ir švietimas bus pertvarkytas be tokių pasekmių
neworld 2010-05-02 22:29
O nepagalvojate, kad užtektų sumažinti krepšelių skaičių. Dabar universitetai beveik be jokios konkurencijos, nes žino kad vistiek kažkas pas juos stos, nes neturės kito kelio.Sumažėjus krepšelių, sumažėtų žymiai stojančiųjų.
matasbi 2010-05-02 22:57
Kuodzio ideja gal ir nebloga, net neziurint i tai, kad tai neatitinka konstitucijos, nes joje sakoma, kad mokslas turi buti uztikrintas nemokamas. Beda tame, kad po tokio igyvendinimo tie universitetai geitai mazintu savo studiju ikainius, kad tik kasnors i juos stotu ir pagal lietuviu teveliu mentaliteta vel tu teveliu vaikeliai turetu istoti betkur, svarbu kad gautu aukstajojo issilavinimo diploma, nes tai "cool".
neworld 2010-05-02 22:59
Ir plius universitetai neužtikrinto kokybiško diplomo, kad tik mėsą išlaikytų
Drutas 2010-05-04 14:28
Žinoma būtų ir pasukusių ta kryptim. Čia elementari diferenciacija, vieni geriau pardavinėja pigesnius kebabus ir susirenka kapeikas, o kiti kuria restoranus, teikia puikų maistą ir pritraukia klientus aukšta kokybe. Net straipsnyje pažymima, kad mokslas yra prekė, tad ir dėsniai galioja tie patys..
Arns 2010-05-04 14:39
Kai į mokslą žiūri kaip į prekę, tai ir gauni velniai žino ką. Švietimas visų pirmą siejasi su tautos savimone, būtent ant to principo vis dar laikosi mokyklos, tačiau panašu ateityje ir už mokykloje mokymąsi reikės mokėti. Juk kodėl visi turi mokėti už švietimą? Vieni gal neturi ir neplanuoja turėti vaikų, kiti vaikus leidžia ar leis į privačią mokyklą ar net samdys mokytojus.... Juk dėl aukštojo jau laužomos ietys, nes kai kas nenori mokėti pinigus už protingesnius lietuvius, jam svarbiausia kad litu kitu daugiau jo kišenėje liktu daugiau(net negalvodamas apie ateities perspektyvas)
Tommix 2010-05-19 02:47
taip ir turi buti, kodle vieni turi moketi o kiti ne??? kas protingas ir gabus-tas betkokiu atveju baigs univiera o kas TIKRAI protingas ir gabus-tam net nereikia univieru, ne sjis ir taip protinga sjam to nereikia irodyti popiergaliumi