[Žinios trumpai] Ruošiamas galingas planas – Ukraina gaus šimtus milijardų dolerių  ()

Šią savaitę Šveicarijoje vyksiančioje paramos teikėjų konferencijoje Kyjivas planuoja pristatyti plataus užmojo atstatymo planą. Jis apima infrastruktūros, saugumo ir energijos šaltinių diversifikavimo projektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistų teigimu, tai maždaug dviejų tūkstančių puslapių dokumentas, kuris gali pritraukti šimtus milijardų dolerių. Į jį įtrauktas platus infrastruktūros, saugumo, energijos išteklių įvairinimo, skaitmeninės ekonomikos ir kovos su klimato kaita projektų sąrašas.

Rengdama planą Ukrainos vyriausybė bendradarbiavo su paramos teikėjais, įskaitant ES. Anoniminiai šaltiniai leidiniui teigė, kad jie turėtų pateikti savo nuomonę per ateinančius mėnesius.

Europos Komisija, kaip ES vykdomoji institucija, šiuo metu nagrinėja įvairias galimybes finansuoti Ukrainos atstatymą. Be kita ko, svarstoma galimybė skirti dotacijas ir paskolas. Viena iš galimybių – bendras skolinimasis rinkose, panašus į ES fondo, skirto Europos šalims atstatyti po pandemijos, lėšų pritraukimo mechanizmą.

Išsamios informacijos apie tai vis dar trūksta, o pareigūnai stengiasi viešai nevertinti padėties, kol vyksta karas.

Vis dėlto tikimasi, kad ES gali skirti daugiau nei 500 mlrd. eurų Ukrainos atstatymui pasibaigus karo veiksmams šalyje.

 

Vokietija rengia Maršalo planą Ukrainai. Kancleris Olafas Scholzas teigė, kad šalies atstatymas bus užduotis daugeliui europiečių kartų, o jam įgyvendinti prireiks milijardų dolerių.

Anksčiau Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas kalbėjo apie Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmes. Sunaikinta 20-30 proc. visų šalies infrastruktūros objektų: tiltų, kelių, uostų, geležinkelių, oro uostų ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()