[Žinios trumpai] Fantastika! Prasidėjo naftos kainų karas tarp Rusijos ir Irano, tai bus didelis smūgis Maskvai  (1)

Padidėjęs Kinijos rusiškos naftos pirkimas su didelėmis nuolaidomis verčia Iraną mažinti kainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijai perkant vis daugiau rusiškos naftos, Iranas yra priverstas sumažinti ir taip pigios naftos kainą, kad galėtų konkuruoti su didžiulėmis Maskvos nuolaidomis. Irano naftos kaina šiuo metu yra 10 dolerių už barelį mažesnė, nei pasaulinės rinkose, pvz., „Brent“ nafta.

Vakarų šalys reagavo į Rusijos invaziją į Ukrainą įvedė sankcijas Rusijos naftos eksportui, priversdamos Maskvą savo eksportuojamą naftą parduoti su didele nuolaida, kad tarptautinėje rinkoje rastų pirkėjų. Tai verčia, JAV sankcijų turintį, Iraną ieškantį naftos pirkėjų, taip pat mažinti kainas, kad galėtų konkuruoti su rusiška nafta Kinijoje.

Rusijos naftos kaina šiuo metu nesiekia 90 dolerių už barelį. Tai yra 18 dolerių mažiau nei WTI ir 22 doleriais mažiau nei „Brent“, kurio kaina atitinkamai yra apie 108-111 dolerių už barelį.

Kinija pasinaudojo šia reikšminga nuolaida, pirkdama pigią rusišką naftą. Gegužės mėnesį Rusija aplenkė Saudo Arabiją ir tapo didžiausia Kinijos naftos tiekėja.

 

Naftos prekybos ekspertė Vandana Hari pažymėjo, kad auganti Rusijos naftos dalis Kinijos rinkoje kelia nerimą tiekėjams iš Persijos įlankos ir Afrikos šalių, nes šios šalys yra pripratusios prie stabilios paklausos iš Pekino, kuris reguliariai mokėjo rinkos kainą, tačiau dabar situacija pasikeitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(4)
(51)

Komentarai (1)