Turkija pagauta meluojant: pateikti nenuginčijami įrodymai, jog Turkijos uostai priima ukrainietiškus grūdus, atskleista pilna operacijos schema  ()

Palydovinės nuotraukos užfiksavo dviejų laivų judėjimą iš Krymo, kur jie buvo pakrauti grūdais, o paskui nukeliavo į Turkijos uostus ir ten iškrauti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant Turkijos valdžios tvirtinimų, kad jie neperka vogtų Ukrainos grūdų iš Rusijos, iš okupuotų teritorijų, laivai su produkcija iš okupuoto Krymo nuolat užsuka į Turkijos uostus. Apie tai praneša tiriamosios laidos „Schemos“ žurnalistai.

Kaip veikia grūdų eksporto į Turkiją schema?

Žurnalistai, pasitelkę Rusijos ir Sirijos laivų pavyzdį, parodė, kaip krovininiai laivai įplaukė į Sevastopolio uostą, kuriam taikomos sankcijos, kur per Avlitos terminalą pakrovė grūdus, paskui persikėlė į Turkiją ir ten juos iškrovė.

Įplaukiant į Krymo uostą laivų radarai yra išjungti ir jų negalima sekti per jūrų eismo ar „Equasis“ stebėjimo sistemas. Tačiau jų buvimą Avlitoje ir krovimąsi grūdais fiksuoja palydoviniai vaizdai.

Vienas iš šių laivų yra „Michailas Nenaševas“ plaukiojantis su Rusijos vėliava. Žurnalistai tris kartus užfiksavo jo judėjimą iš Krymo į Turkiją.

Balandžio 15 dieną palydovas „Planet Labs“ fiksavo laivą prie Avlitos, dėl trims dienoms išjungtų radarų jis liko „nematomas“ jūrų eismo stebėjimo sistemai. Tačiau tarnyba užfiksavo, kad prieš įplaukiant į Krymo uostą birių krovinių laivas buvo tuščias, o po to jau buvo pakrautas. Balandžio 22 dieną laivas atplaukė į Derince uostą Turkijoje ir po 4 dienų stebėjimas užfiksavo, kad jis išsikrovė krovinį.

 

Antrasis laivas, kurį užfiksavo žiniasklaida, yra Sirijos „Finikia“. Palydovinės nuotraukos rodo, kad balandžio 20 dieną jis pasirodė Krymo Avlitos uoste. Laivas radare pasirodė tik balandžio 21 dieną ir į jūrą išplaukė jau pakrautas. O balandžio 29 dieną prisišvartavo turkiškame Nemrute ir iškrovė grūdus.

Netrukus procedūra buvo pakartota: gegužės 10 dieną birių krovinių laivas išjungė radarą, tačiau gegužės 13 dieną palydovai jį užfiksavo Kryme, kur buvo pakrautas grūdais ir gegužės 24 dieną atvyko į Iskanderuną Turkijoje.

 

Be palydovinių vaizdų, žurnalistai gavo dokumentus, liudijančius, kad Avlitos terminale Kryme abu laivai kraunami grūdais. Tuo pačiu metu dokumentuose grūdų kilmė nurodyta „Krymas, Rusija“.

Ukrainos ambasadorius Turkijoje Vasilijus Bodnaras savo komentare „Schemes“ atsakė:

„Dirbame su Turkijos puse. Tačiau mums sakoma, kad Rusijos dokumentai, kurie yra pateikti grūdų importui į uostą, yra teisėti ir jie juos suvokia kaip būtinus norint legaliai iškrauti laivą“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(37)
(-21)

Komentarai ()