Prokremliškas Rusijos karo ekspertas „pateikė savo versiją“, kodėl JAV atsisakė tiekti Ukrainai F-16 – skelbiamas Pentagono atsakymas  (1)

Rusijos karinis ekspertas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos pradėjo apriboti savo karinę pagalbą Ukrainai ir, jo manymu, Vašingtono paramos Kijevui atšalimą susiejo su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio veiksmais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tėvynės arsenalo“ redaktoriaus Aleksejaus Leonkovo komentarai buvo paskelbti praėjus dienai po to, kai Bideno administracija paskelbė dar vieną milijardo dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, kurį sudaro raketos, amunicija ir ginklai iš JAV Gynybos departamento atsargų.

Antradienį Leonkovas savo „Telegram“ kanale rašė apie JAV tiekiamas M142 didelio mobilumo artilerijos raketų sistemas (HIMARS), kurios yra Kijevo karo eigą keičiantis ginklas, leidęs jo pajėgoms smogti Rusijos vadovavimo centrams ir amunicijos sandėliams.

Tačiau jis sakė, kad „JAV pradeda riboti būsimų ginklų tiekimo Ukrainai sąrašą“. Kalbant apie HIMARS, JAV „planavo 20 vienetų, bet pristatė 16“, teigė Leonkovas.

„Dabar jie laikinai atsisako tiekti F-16“, – sakė Leonkovas, turėdamas omenyje naikintuvus, kurių reikalauja Ukraina, ir pridūrė, kad Lenkija pristatė 232 tankus, o Slovakija – 11 lėktuvų MiG-29.

„Nors tai, kas laikina, gali tapti nuolatiniu“, – sakė jis ir pridūrė, kad „Vakarų žiniasklaidoje Zelenskio asmenybė apaugo „skandalais ir gandais“.

Nors jis nepatikslino, ką turi omenyje sakydamas „gandai“.

Nėra įrodymų, kad JAV atsisakė tiekti F-16, nors šie lėktuvai buvo dalis Ukrainos pakartotinių raginimų Vakarų karinei pagalbai prieš Rusijos agresiją, įtraukiant orlaivius.

 

Praėjusį mėnesį oro pajėgų štabo viršininkas generolas Charlesas Q. Brownas jaunesnysis „Reuters“ sakė, kad JAV ir jų NATO sąjungininkai svarsto galimybę apmokyti ukrainiečių pilotus ir kad Ukrainai gali būti skirtos „skirtingos platformos“, pavyzdžiui, švediški „Gripen“ lėktuvai ar prancūzų „Dassault Rafale“.

Kongresas praėjusį mėnesį patvirtino Gynybos leidimo aktą, kuriame buvo numatyta padėti Ukrainai pasikliauti sovietmečio MiG-29 ir „Sukhoi“ lėktuvais ir sudaryti sąlygas Ukrainos pilotams išmokti skraidyti F-15 ir F-16.

 

Tuo tarpu, JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo politikai Colinas Kahlo sakė „Newsweek“, kad saugumo pagalba, kurią JAV teikia Ukrainai, „užtikrina kritinę sėkmę mūšio lauke prieš Rusijos įsiveržusias pajėgas“.

„Dirbame visą parą, kad įvykdytume prioritetinius Ukrainos saugumo pagalbos prašymus, pristatytume ginklus iš JAV atsargų, kai jie yra prieinami, ir palengvintume sąjungininkų bei partnerių ginklų pristatymą, kai jų sistemos geriau atitiktų Ukrainos poreikius“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(8)
(4)

Komentarai (1)