[Išsami tema] Skelbiami 5 scenarijai, kaip Vakarai reaguos į Rusijos branduolinę ataką  ()

Vakarų lyderių atsakas Rusijai bus pražūtingas: svarstomi penki pagrindiniai scenarijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusams, tarp jų ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, vėl pradėjus kalbėti apie galimybę panaudoti branduolinį ginklą kare su Ukraina, Vakarų lyderiai pažadėjo, kad atsakas į tai bus pražūtingas Rusijai.

Kaip rašo britų leidinys „The Sun“, svarstomi penki pagrindiniai scenarijai, tačiau pasirinkimą apsunkina baimė išprovokuoti pasaulinį branduolinį karą.

Dabar JAV NATO šalyse dislokavo apie 100 taktinių branduolinių ginklų, kuriuos galima panaudoti atsakant į Rusijos karių veiksmus.

Matthew Kroenigas iš Atlanto tarybos mano, kad tai „demonstruoja ryžtą ir primena Maskvai apie jos veiksmų pavojų“. Bet vis tiek yra tikimybė, kad Kremlius ignoruos šią aplinkybę, o tada Vakarai turės kažkaip nubausti agresorių.

1 scenarijus: branduolinis atsakas

Tuo atveju, jei Rusijos kariai panaudotų branduolinį ginklą prieš Ukrainą, Vakarai galėtų reaguoti simetriškai: suduoti branduolinį smūgį Rusijai.

Tačiau ekspertai mano, kad toks scenarijus yra mažai tikėtinas, nes jis gali sukelti plataus masto branduolinį karą.

JAV nacionalinio saugumo ekspertas Jeffrey Edmondsas pažymėjo, kad šis scenarijus iš karto išprovokuotų Rusijos karą prieš JAV ir NATO.

„Vargu ar JAV prezidentas laikys perspektyviu pasirinkimu smogti taikiniams Rusijoje branduoliniais ginklais“, – sakė jis.

2 scenarijus: Rusijos kariuomenės sunaikinimas

Buvęs CŽA direktorius ir į pensiją išėjęs armijos generolas Davidas Petraeusas pareiškė, kad JAV ir jų sąjungininkai sunaikins Rusijos karius ir įrangą Ukrainoje, jei Putinas suduos branduolinį smūgį.

Jo nuomone, NATO gali sunaikinti visus Rusijos karius Ukrainoje, įskaitant Krymą, taip pat visus Rusijos karo laivus Juodojoje jūroje. Petraeusas įsitikinęs, kad toks JAV ir NATO atsakas būtų visai tinkamas, nors Ukraina dar nėra Aljanso narė. Juk radiacijos plitimas bloko valstybių narių teritorijoje gali būti suvokiamas kaip ataka prieš NATO narę.

„Šis [Rusijos branduolinių ginklų panaudojimas] yra toks baisus, kad turi būti atsakymas“, – sakė Petraeusas.

Respublikonas senatorius Marco Rubio pažymi, kad rusai gali nuspręsti smogti ne Ukrainai, o jos sąjungininkų teritorijai, kur yra karinės pagalbos skirstymo punktai Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

3 scenarijus: Juodosios jūros laivyno sunaikinimas

 

Ne be reikalo Davidas Petraeusas perspėjo, kad norint sunaikinti Rusijos karinį potencialą, būtina sunaikinti Juodosios jūros laivyną. Kryme įsikūręs laivynas buvo laikomas Rusijos invazijos į Ukrainą centru.

Jo sunaikinimas apsunkintų karių ir technikos perkėlimą jūra, be to, jame yra aviacijos pulkas, smogiantis į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

Tačiau leidinys primena, kad Ukraina net ir be NATO įsikišimo sugebėjo laivynui padaryti kelis triuškinančius smūgius. Po vasarį įvykusios invazijos Ukrainos gynybos pajėgos nuskandino kelis Rusijos karo laivus, tarp jų ir laivyno flagmaną – kreiserį „Moskva“.

4 scenarijus: tikslinis smūgis

NATO atsakas gali būti ir ne tokio plataus masto, jis gali būti įvykdytas tiksliai smogiant Rusijos karinio jūrų laivyno laivui arba inicijuojant tikslinę Rusijos oro pajėgų naikinimo kampaniją.

Mary Glantz iš Amerikos taikos instituto pareiškė, kad Vakarai gali sunaikinti Rusijos dalinius, atsakingus už branduolinių ginklų naudojimą.

 

„Tai parodys pasauliui, kad Jungtinės Valstijos rimtai žiūri į valstybių, kurios atsisako kurti ir naudoti branduolinius ginklus, apsaugą“, – sakė ji.

5 scenarijus: padidintos sankcijos

Vakarų šalys jau yra įvedusios ne vieną sankciją Rusijai dėl jos pradėto karo Ukrainoje. Branduolinio smūgio atveju jos galėtų būti sugriežtintos, o tai stipriai paveiktų Rusijos ekonomiką.

Tačiau Mary Glantz įsitikinusi, kad šis scenarijus yra silpnas svertas:

„Šis atsakas per daug nesiskiria nuo dabartinių veiksmų ir taip ryškiai neparyškins skirtumo tarp Rusijos konvencinės ir branduolinės agresijos“.

Ekspertės teigimu, pasirinkus tokį scenarijų, nebranduolinės valstybės, kurios dabar stebi pasaulio reakciją į Rusijos puolimą, gali tai suvokti kaip nepakankamą priemonę ir norės įsigyti branduolinį ginklą apsaugai.

Neveiklumas

Šis scenarijus, kaip ir kiti du, nenumatantys reikšmingos bausmės Rusijai už hipotetinę branduolinę agresiją, laikomi mažai tikėtinu, bet vis tiek įmanomi.

 

Pirmuoju atveju Vakarai, siekdami užkirsti kelią eskalacijai, gali ignoruoti branduolinę ataką ir tiesiog toliau teikti karinę pagalbą ukrainiečiams, įvesdami naujas sankcijas. Antruoju jie pradės ieškoti kompromisų, kad Rusijos vadovybei būtų suteikta galimybė rasti išeitį iš konflikto.

Tačiau šie žingsniai parodytų, kad branduolinis šantažas veikia.

„Nors ši galimybė atrodo pagrįsta, atsižvelgiant į sunaikinimo lygį ir eskalavimo išlaidas, ji turi rimtų pasekmių tarptautiniam saugumui“, – sakė JAV nacionalinio saugumo ekspertas Jeffrey Edmondsas.

Anot jo, Rusijos tikslas yra pasiekti karo pabaigą derybomis, kurios nutrauktų JAV, Ukrainos ir NATO bendradarbiavimą saugumo srityje ir pripažintų Krymą bei Donbasą rusiškais.

„Atsižvelgiant į Ukrainos sėkmę iki šiol ginant savo šalį, Ukrainos vadovybės požiūriu tai neatrodo nei politiškai įmanoma, nei pageidautina“, – sakė Edmondsas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(4)
(15)

Komentarai ()