[Išsami tema] Tankų dienos šiuolaikiniame kare suskaičiuotos? Kaip Ukrainos kontrpuolimas įrodė, kad tankai vis dar yra karo monstrai  ()

Tankai yra karo atgyvena? Bet Ukraina įrodė, kad laidoti Pirmojo pasaulinio karo išradimą dar anksti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesi, saulėta gegužės diena, paukščių giesmės susimaišiusios su sprogimų garsais, kai staiga akį patraukia stovintis tankas T-72 nutrauktais vikšrais ir apdegusia, surūdijusia važiuokle.

Liūdnai pagarsėjęs „Z“ ženklas, nupieštas ant jo šono, rodė, kad tai buvo Rusijos tankas, kurį greičiausiai sunaikino britų tiekiama NLAW raketų sistema, kurią Ukrainos pajėgos naudojo, kad sutramdytų kadaise dominavusias Rusijos ginkluotąsias pajėgas. Jo bokštelis buvo nepažeistas ir nepavojingai nukreiptas į nedidelį „Popular Mechanics“ žurnalistų ir kareivių būrį, kai jie stovėjo prie apdegusios sodybos.

Šios scenos dabar yra kai kurie Ukrainos karą apibūdinantys vaizdai. Čia tariamai yra nepalaužiama Rusijos karo mašinos dalis, kurią nugriovė gudrios ir veržlios Ukrainos pajėgos, ginkluotos ant pečių nešiojamais vakarietiškais prieštankiniais ginklais.

T-72 yra „tankų AK-47“ – patikimas darbinis arkliukas, matytas karuose nuo Irako iki Etiopijos, nuo Sirijos iki skerdynių Ukrainoje. Tačiau čia ukrainiečių kareiviai juos naikino šimtais.

Ar sunaikintas T-72 yra simbolis, kad tankas dabar yra pasenęs karo ginklas, pasmerktas sekti arklio ar durtuvo keliu?

Mums nereikėtų ilgai laukti atsakymo. Maždaug prieš mėnesį Ukrainos tankai – daugiausia sovietinių laikų T-72 – pramušė gynybines linijas Charkivo regione šiaurės rytų Ukrainoje. Vos per kelias kovos savaites Ukraina išnaudojo savo šarvų ir gyvosios jėgos pranašumą mūšio lauke, kad atkovotų tūkstančius kvadratinių km iš Rusijos okupacijos.

Tai tiek iš tos tanko mirties.

Atskleistos tankų silpnybės

Tai antrasis didelis konfliktas, kurio metu visuomenė ir analitikai suabejojo tankų naudingumu. Per 2020 m. Kalnų Karabacho karą Azerbaidžanas naudojo savo aukštųjų technologijų Turkijos ir Izraelio sukurtų bepiločių orlaivių arsenalą, kad iš dangaus išnaikintų didelę dalį Armėnijos armijos sunkiosios technikos.

Nepaisant to, kad karo pradžioje dvi karinės pajėgos buvo beveik lygiavertės, o Armėnija turėjo pranašumą ginti, o ne atakuoti teritoriją, Azerbaidžanas pasinaudojo savo pranašumu, pvz., Turkijoje pagamintais dronais „Bayraktar TB2“, kad ryžtingai laimėtų konfliktą vos per šešias savaites.

 

Kai kurių analitikų teigimu, plačiai paplitęs nešiojamųjų prieštankinių ginklų ir bepiločių orlaivių prieinamumas ir jų rezultatai Karabacho bei Ukrainos konfliktuose rodo, kad tankas dabar yra daug mažiau naudingas nei XX amžiaus mūšio laukuose.

2021 m. pabaigoje tuometinis Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas gynė JK tankų arsenalo mažinimą ir Parlamento ryšių palaikymo komitetui pasakė, kad „turime pripažinti, kad senosios koncepcijos kovoti didelius tankų mūšius Europoje baigėsi“.

Vos po trijų mėnesių Rusijos ir Ukrainos tankai kariavo vienas prieš kitą didžiausiame konvenciniame sausumos kare Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Turėdami tai omenyje, turėtume būti atsargūs darydami išvadas apie tanko ateitį remiantis šiais dviem konfliktais.

Pirmieji keli Rusijos invazijos į Ukrainą mėnesiai buvo nulemti itin prasto Rusijos tankų naudojimo, nes Kremliaus politinė strategija atspindėjo jo taktiką, darant prielaidą, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos iškart žlugs, o Maskvos kariai surengs pergalės paradą Kijeve vos po trijų dienų. Dėl to daugelis Rusijos tankų dalinių buvo išsiųsti į priekį vieni, jiems nebuvo suteikta apsauga nuo visur esančių ukrainiečių prieštankinių ginklų, ypač Kijevo priemiesčio aplinkoje.

 

Tradicinė karinė doktrina sako, kad tankai turi būti palaikomi pėstininkų, artilerijos parama ir oro priedanga, jei įmanoma. Tai žinoma kaip „kombinuotas ginklų karas“.

Taigi, Rusijos tankų panaudojimas yra išskirtinis, remiantis klaidinga Kremliaus žvalgyba apie Ukrainos valią kovoti. Karabache armėnams trūko elektroninio karo galimybių išjungti Azerbaidžano bepiločius orlaivius, kuriuos daugelis laiko savaime suprantamu dalyku, o tai suteikė Azerbaidžanui beveik visišką pranašumą ore.

„Tankai, kalbant apie mobilią apsauginę ugnies jėgą, vis dar yra labai svarbūs operacijoms. Tankai dažniausiai naudojami Donbase, tačiau dėl valdomų ginklų grėsmės jie naudojami visiškai kitaip nei įprastai. Jie naudojami tolimojo nuotolio kovoms, beveik kaip tikslios artilerijos sistemos maždaug keturių kilometrų atstumu“ -  sako Jackas Watlingas, Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto, Didžiosios Britanijos gynybos ir saugumo ekspertų grupės, vyresnysis mokslinis bendradarbis, atsakingas už sausumos karą.

 

Valstybėms, norinčioms atnaujinti savo ugnies jėgą, vis tiek reikės šarvuotos transporto priemonės, galinčios greitai įveikti teritoriją, apsaugoti savo kariuomenę ir pasiūlyti savo ugnies jėgą.

„Tankai nėra neįveikiami“

Ironija Ukrainoje yra ta, kad daugelis tankų, kurie buvo panaudoti vykstančiam Ukrainos kontrpuolimui, prasidėjusiam rugsėjį, yra tie, kurie buvo perimti ir atkurti mūšio lauke.

Kaip rašoma „Wall Street Journal“ pranešime, Rusijos armija pabėgo iš Charkivo, palikdama šimtus tankų, įskaitant modernius ir galingus T-80 bei kitus šarvuočius. Ukraina dabar naudoja šias mašinas, siekdama susigrąžinti teritoriją Donbaso regione, kurį prarado vasarą; jie taip pat buvo labai svarbūs mūšyje dėl pagrindinio Limano miesto spalio pradžioje.

Ukraina dabar užėmė daugiau rusų tankų mūšiui, nei pateikė jos Vakarų sąjungininkai, todėl jos kariuomenė juokauja, kad Rusija dabar yra jos pagrindinė sunkiosios ginkluotės tiekėja. Atvirojo kodo tyrėjai nustatė, kad Ukrainos pajėgos per karą sunaikino 1328 Rusijos tankus. Palyginimui, tai yra daugiau tankų, nei turi dauguma didžiųjų Europos šalių visame savo arsenale. Prancūzijos kariuomenėje yra tik apie 400 tankų, o Vokietijoje – kiek daugiau nei 250.

 

Lenkijos kariuomenė, kuri siekia būti didžiausia Europoje, pasirašė susitarimą su Pietų Korėja dėl 1000 tankų. Nors JAV jūrų pėstininkų korpusas atsisako savo tankų flotilės, kad sutelktų dėmesį į galimą karinį jūrų laivyną Ramiajame vandenyne, jis atiduoda juos JAV armijai, kuri savo ruožtu atnaujina savo pagrindinių mūšio tankų „Abrams M1A2“ parką. Armija taip pat šiuo metu atlieka tyrimus, siekdama sukurti roboto-kovinės transporto priemonės prototipą – nepilotuojamą tanką, skirtą šiuolaikinių konfliktų frontui.

Watlingas sako, kad „gebėjimas greitai perkelti ugnies jėgą lauke ir įveikti pėstininkus yra galimybė, kuri ir toliau bus aktuali. Tankai nėra nenugalimi ir niekada nebuvo nenugalimi“.

Įdomus karo Ukrainoje aspektas yra tai, kad nepaisant visų ankstesnių spėlionių, jog šiuolaikiniame kare dominuos naujosios technologijos – ar kibernetinė, robotika ar net dirbtinis intelektas – šiame kare naudojami ginklai būtų žinomi bet kuriam II pasaulinio karo kariui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()