Rusams smogs Prancūzijos monstras AMX-10RC: kas žinoma apie šio ratinio tanko specifiką ir jo vietą mūšio lauke (Video)  ()

AMX-10RC turi savo labai specifines savybes, į kurias reikia atsižvelgti vertinant šią kovinę transporto priemonę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-05 Rusams smogs Prancūzijos monstras AMX-10RC: kas žinoma apie šio ratinio tanko specifiką ir jo vietą mūšio lauke (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzų AMX-10RC ratiniai tankai sustiprins Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Tai po Ukrainos prezidento Zelenskio ir jo kolegos Emmanuelio Macrono telefono skambučio pažadėjo Prancūzijos prezidentas.

Tačiau kiekvienas ginklas ir karinė technika turi savo ypatumus ir savo specifiką, ypač ratiniai tankai. Visų pirma, Prancūzijos armijoje AMX-10RC yra priskirtas kovinei šarvuotai žvalgybinei transporto priemonei. O raidės RC reiškia „Roues-Canon“ – ratinė patranka.

AMX-10RC yra 16 tonų sverianti transporto priemonė ant šešių ratų šarvuotos važiuoklės. Ji naudoja GIAT F2 105 mm pabūklą kaip pagrindinę ginkluotę ir du 7,62 mm kulkosvaidžius – vieną bendraašį ir vieną ant antstato. Įgulą sudaro keturi žmonės.

Per daugiau nei 40 tarnavimo metų AMX-10RC buvo atnaujintas nuo patobulintų šarvų iki optinės įrangos. Šiuolaikinė šios transporto priemonės modernizuota versija, atstovaujamos Prancūzijos ginkluotosiose pajėgose, AMX 10 RCR „Separ“.

Yra tam tikrų AMX-10RC konceptualumo niuansų. Kalbant apie prancūzų technologijas, visada reikia prisiminti, kokioms globalioms užduotims ji buvo sukurta. Pavyzdžiui, Vokietijos ar Švedijos karinė įranga ir ginklai buvo sukurti Europos karinėms operacijoms, atsižvelgiant į Rusijos Federacijos grėsmę. O Prancūzijoje 90 % šių ginklų buvo sukurti ekspedicinių pajėgų operacijoms vykdyti „užjūrio teritorijose“.

Štai kodėl AMX-10RC pasirodymas devintajame dešimtmetyje yra suprantamas ir logiškas. Pagal savo koncepciją AMX-10RC yra transporto priemonė mobiliam „patrulių karui“ kai lemiamą vaidmenį turi pranašumas priešo aptikimo diapazone.

Ir ši koncepcija visiškai suformavo AMX-10RC specifiką. Pirma, ratiniai tankai fiziškai neprilygsta vikšriniams tankams šarvų požiūriu. O bazinės versijos AMX-10RC aliuminio šarvai skirti tik apsaugai nuo šaulių ginklų. 90-ųjų pabaigoje transporto priemonė gavo papildomą plieninių šarvų apsaugą. Transporto priemonės svoris padidėjo, ji prarado amfibijos galimybes, tačiau galėjo atlaikyti 23 mm šūvį iš 300 metrų. Apie apsaugą nuo 30 mm nekalbama, nes pagrindinis 90-ųjų Prancūzijos „sąlyginis priešas“ greičiausiai turėtų ne pėstininkų kovos mašinas, o ZU-23-2 pikapus.

 

Kalbant apie ugnies jėgą, nepaisant 105 mm kalibro, kuris yra standartinis daugeliui ratinių tankų, AMX-10RC specifika yra ta, kad dėl mažo transporto priemonės ir jos bokštelio dydžio kilo ginklo atatrankos problema. Taigi vietoj standartinių NATO 105x617 mm F2 BK MECA L/48 naudojami nesuvienodinti 105x527 mm sviediniai. Taip pat reikėtų pažymėti, kad AMX-10RC pabūklas nėra stabilizuotas.

 

Kitas AMX-10RC ir bet kurios kitos panašios klasės ratinės transporto priemonės bruožas yra pravažumas. Šiuo požiūriu ratiniai agregatai niekada neprilygs vikšrinėms mašinoms. Tačiau, kita vertus, vikšrinės transporto priemonės niekada neturės tokio pat mobilumo kaip ratinės transporto priemonės.

Ji puikiai važiuoja bekele ir turi geras greičio vertes (kelyje 60 km/h, o bekelėje – 15 km/h). Be to, palyginti mažas svoris leidžia gabenti oru.

Atsižvelgdama į išskirtines AMX-10RC važiuoklės savybes, pažymėtina hidraulinė pakaba, kuri gali „pritūpti“. Taip pat gana įdomi transmisija, kuri leidžia ratuotai transporto priemonei suktis vienoje vietoje, o taip pat užtikrina didelį atbulinės eigos greitį. Tuo pačiu metu patys ratai nesisuka ir visi manevrai atliekami dėl stabdymo. Galų gale, kai kalbama apie ratus, reikia suprasti jų pažeidžiamumą skeveldroms.

 

Visa tai yra veiksniai, kurie tiesiogiai veikia AMX-10RC naudojimo taktiką. Pavyzdžiui, dėl didelio operatyvinio mobilumo šios transporto priemonės yra idealus kandidatas į rezervines pajėgas pagal formulę „manevras-ugnis-manevras“. Didelio sprogumo 105 mm sviedinių prieinamumas leidžia prireikus užtikrinti ugnies palaikymą iš uždarų padėčių. O gilių proveržių priekyje atveju tai leidžia veikti natūraliai kaip žvalgybinė kovinė mašina, kuri gali savarankiškai sunaikinti nustatytus taikinius.

Kalbant apie bendrą AMX-10RC skaičių Prancūzijos armijoje, pagal „Military Balance“ vadovą, 2022 m. jų buvo 245. 2022 m. birželio mėn. Prancūzijos armija įvardijo skaičių 248. Nuo 2021 metų juos palaipsniui keičia kovinės žvalgybos mašinos „Jaguar“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()