Tai būtų totalus šokas: „Shahed“ dronai gali smogti Rusijai  ()

Iranietiški dronai neturi jokių unikalių komponentų, išskyrus variklius, todėl juos pakankamai lengva kopijuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainai trūksta paprastų ir veiksmingų dronų-kamikadzių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys ir nepilotuojamų orlaivių ekspertas Jurijus Kasianovas mano, kad ukrainiečiai gali kurti Irano bepiločių orlaivių „Shahed“ kopijas.

„Shahed“ dronai neturi unikalių komponentų, kuriems būtų taikomos sankcijos, pavyzdžiui, raketų ar kitų ginklų dalių. Juose yra gana paprasta autopiloto sistema, GPS imtuvai ir kita elektronika, kuri yra lengvai prieinama.

„Galima atsivežti pakuotes, lagaminus, konteinerius. Net mes Ukrainoje naudojame lygiai tuos pačius komponentus, kuriuos perkame Kinijoje, Taivane, JAV, kur jie yra gaminami“, – sakė Jurijus Kasianovas.

Eksperto teigimu, Irano ir Rusijos inžinieriai gauna ir tuos komponentus, kuriems taikomos sankcijos. Tikėtina, kad gamintojai juos perka per trečiąsias šalis ir fiktyviąsias kompanijas. Pagrindinė „Shahed“ dronų gamybos problema yra varikliai – naudojamas austriško „Rotax“ variklio klonas.

„Mes atsiliekame gaminant gana paprastus, bet efektyvius masinio naudojimo dronus, kuriuos naudoja Rusija, nesvarbu, ar tai būtų Irano „Shahed“, ar „Lancet“, – sakė karys. „Shahed“ gamyba yra labai paprastas dalykas, kurį galima per trumpą laiką įsisavinti Ukrainoje, jei tik būtų komanda, kuri tai padarytų. 

 

Jurijus Kasianovas pridūrė, kad Ukrainos tolimojo nuotolio dronai-kamikadzės jau seniai naudojami smūgiams Kryme ir Rusijoje organizuoti, nors rusai dažnai to nepripažįsta. Komercinės ir pelno nesiekiančios organizacijos tokią įrangą gamina jau seniai, tačiau dėl karo specialistams sunku surinkti, gauti komponentus, o vėliau jau paruoštus dronus tiekti karinėms pajėgoms.

„Palyginti su Rusija ir ypač su Iranu, mes neturime jokio technologinio atsilikimo. Esame pakankamai išsivysčiusi šalis, kuri gali smogti priešui skaudžius smūgius iki Uralo, o gal net iki Vladivostoko“, – pabrėžė Jurijus Kasianovas.

(191)
(6)
(185)

Komentarai ()