Japonijos ir Rusijos santykiai įkaito iki raudonumo: pareikalauta sugrąžinti Kurilų salas, Maskva viską užblokavo  ()

Tokijuje, kasmetinę Šiaurės teritorijų dieną, vyriausybė surengė nacionalinį suvažiavimą ir priėmė peticiją, reikalaudama grąžinti salas Japonijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konferencijoje buvo priimtas kreipimasis su reikalavimu grąžinti salas Japonijai. Žodžiai „neteisėtas užėmimas“ dokumente pavartoti pirmą kartą nuo 2018 m. „Visiškai nepriimtina, kad Šiaurinės teritorijos dar negrąžintos po neteisėtos Sovietų Sąjungos okupacijos, įvykdytos prieš 77 metus“, – rašoma kreipimesi.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida savo kalboje pasisakė už keturių Rusijos valdomų Kurilų salų susigrąžinimą.

Japonija įvedė sankcijas Rusijai dėl jos agresijos prieš Ukrainą, todėl Maskva nuo praėjusių metų kovo sustabdė derybas dėl taikos sutarties ir sąlyginio bevizio režimo. Anksčiau buvo tariamasi apie tokią tvarką, kuri leistų buvusiems Kurilų salų gyventojams (ar, labiau tikėtina, jų palikuonims) iš Japonijos aplankyti savo protėvių kapus. Kishida tuomet išreiškė viltį, kad tokie abiejų šalių mainai bus atstatyti, šį tikslą pavadinęs „vienu pagrindinių prioritetų“ Japonijos ir Rusijos santykiuose.

Jis taip pat teigė, kad vyriausybė laikosi pozicijos, kad reikia „sutvarkyti teritorinį klausimą su Rusija ir pasirašyti pokario taikos sutartį, nepaisant dabartinės sunkios dvišalių santykių padėties“.

Japonija teigia, kad Sovietų Sąjunga neteisėtai užėmė Iturupo, Kunaširo, Šikotano ir Chabomajaus salas netrukus po Japonijos pasidavimo Antrajame pasauliniame kare 1945 metų rugpjūčio 15 dieną. Rusija faktiškai valdo šias salas, bet dėl to Japonija ir Rusija niekada nepasirašė taikos sutarties.

 

Rusijos propagandos agentūra TASS praneša, kad prie Rusijos ambasados ​​Tokijuje įvyko mitingas. Jo dalyviai japoniškai ir rusiškai šaukė „Dinkit iš Šiaurinių teritorijų!“, „Atiduokit mūsų salas!“. Taip pat, propagandistų teigimu, ant akcijos dalyvių automobilių buvo matomos Ukrainos vėliavos. „Dinkit iš Ukrainos“, – skandavo jie per garsiakalbius.

(292)
(6)
(286)

Komentarai ()