Kaip Rusija Ukrainai atidavė šimtus galingiausių tankų T-80  ()

Sovietų armijos 20-oji tankų divizija buvo viena galingiausių vėlyvojo Šaltojo karo sausumos kovinių formacijų. Lenkijoje įsikūrusi divizija turėjo ne mažiau kaip 350 tankų ir šimtus kitų šarvuočių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-18 Kaip Rusija Ukrainai atidavė šimtus galingiausių tankų T-80  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Divizija paliko Lenkiją 1993 m., praėjus dvejiems metams po Sovietų Sąjungos žlugimo, ir pajudėjo į rytus, galiausiai tuometinės Rusijos įsakymu, Ukrainoje palikdama tuo metu naujus tankus T-80. Po dvidešimt devynerių metų daugelis tų pačių T-80 vėl yra aktyvūs ir kovoja su rusais.

20-osios tankų divizijos T-80 istorija yra platesnis Ukrainos pastangų aprūpinti ir išplėsti savo kariuomenę senais, bet patobulintais tankais, užmojis. Atnaujinti, buvę sovietiniai T-80 jau nėra tie patys tankai, kurie buvo prieš 35 metus.

Tačiau jų taip pat yra ribota pasiūla. Tai padeda paaiškinti, kodėl Kijevas taip labai trokšta gauti kuo daugiau tankų iš savo sąjungininkų Europos ir Amerikos.

Tie 350 T-80 iš besiformuojančios 20-osios tankų divizijos atsidūrė didžiuliuose Ukrainos tankų parkuose, įskaitant vieną Kijeve ir kitą, didesnį Charkive, greta didžiulės Ukrainos Malyševo tankų gamyklos.

Tuose tankų parkuose kadaise buvo tūkstančiai tankų T-55, T-62, T-72, T-64 ir T-80. Per dešimtmečius nuo Sovietų Sąjungos žlugimo iki Rusijos pradinės invazijos į Ukrainą 2014 m. Ukraina pardavė dalį perteklinių tankų, o kitus panaudojo kaip atsargų šaltinius savo nykstančiam aktyviam maždaug tūkstančio senstančių T-64 ir T-80 arsenalui.

Dar 2014 m. kovą, praėjus mėnesiui po to, kai Rusijos kariai įsiveržė į Ukrainos Krymo pusiasalį, žurnalistai (ir šiaip pašaliniai asmenys) galėjo įslinkti į Malyševo parką ir sandėlius ir tiesiog... pasivaikščioti tarp rūdijančių tankų ir tankų dalių bei variklių šūsnių.

Rusijos agresija viską pakeitė. Iki 2015-ųjų tankų aikštelėse vėl ūžė darbas, nes ukrainiečiai juose ieškojo grąžinamų transporto priemonių.

Rusams taip ir nepavyko užimti Charkivo, nors miestas yra vos 30 km nuo sienos su Rusija. Šiandien Malyševo tankų parkas gali būti pagrindinis T-80 šaltinis Ukrainos armijai ir jūrų pėstininkų brigadoms.

 

Kitas šaltinis, žinoma, yra Rusijos kariuomenė.

Prieš tai, kai Rusija pernai vasarį išplėtė karą su Ukraina, T-80BV daugiausia buvo ginkluotos kelios Ukrainos armijos desantininkų ir jūrų pėstininkų brigadų. Kiekviena brigada turėjo po vieną kuopą su 10 tankų. Remiantis vieno atvirojo kodo analitiko skaičiavimu, 2022 m. vasario mėn. Ukrainoje buvo tik 88 tankai T-80.

Per sunkių kovų metus Ukrainos brigados prarado mažiausiai 42 T-80BV, apie kurių praradimą gali patvirtinti analitikai: beveik pusė Ukrainos T-80 aktyvių atsargų.

Tačiau brigados liko kovoje, iš dalies dėl maždaug 98 T-80BV, kuriuos Ukrainos pajėgos atėmė iš rusų. Tačiau ukrainiečiai taip pat turi prieigą prie tų šimtų apleistų, buvusių sovietų T-80 iš seniai išformuotos 20-osios tankų divizijos.

Atkurti rezervą, kuris 35 metus stovėjo atviroje saugykloje, nėra lengva. Tankams reikia kapitalinio remonto.

 

Ukrainos inžinieriai yra optimistiška grupė. „Kiekvienas tankas gali būti suremontuotas, jei tik jis nebus perpjautas per pusę“, – 2015 metais Kijevo šarvuotų transporto priemonių gamyklos direktoriaus pavaduotojas Volodymyras Voroninas sakė „Kyiv Post“.

Bent jau buvusiam 20-osios tankų divizijos T-80 parkui reikėtų naujų variklio komponentų, modernių radijo imtuvų, modernios optikos ir naujų reaktyvių šarvų blokų.

Optika neabejotinai yra pati svarbiausia nauja įranga. Tankas yra tiek geras, kiek jo įgula suvokia mūšio situaciją. Ukrainos kariuomenė ir jūrų pėstininkai maždaug 2017 m. pristatė naują šiluminį taikiklį, kuriame ukrainietiškos dalys sujungiamos su pažangiausia importuota optika.

Šis TPN-1-TPV taikliklis leidžia tanko įgūlai atpažinti taikinius net 4000 m atstumu net naktį ar per dūmus. Neaišku, ar kiekvienas Ukrainos T-80BV turi TPN-1-TPV. Tačiau tie, kurie tai turi, yra gana pajėgūs tankai.

 

„Netyčia“ atiduodamos šimtus T-80, sovietų ir rusų kariuomenės padarė Ukrainos armijai didelę paslaugą. Tačiau dabartinis karas suryja tankus šokiruojančiu greičiu, o ukrainiečiams galiausiai pritrūks T-80.

Štai kodėl Kijevo pareigūnai taip stipriai stengėsi gauti Vakarų tankus. Ukrainos sąjungininkai iki šiol pažadėjo daugiau nei 300 Vokietijoje pagamintų „Leopard 1“ ir „Leopard 2“, britų „Challenger 2“ ir amerikiečių M1 „Abrams“.

Dvi desantininkų brigados jau treniruojasi naudoti „Challenger 2“, o tai gali signalizuoti apie galutinį T-80 Ukrainos armijoje pabaigą.

Tai, žinoma, neįvyks greitai. Pirmoje partijoje Ukraina gauna tik 14 „Challenger“. Tačiau galima įsivaizduoti, kad artimiausioje ateityje Ukrainos brigadoms nebereikės gelbėti keturių dešimtmečių senumo T-80, kadaise priklausiusių sovietų armijai Lenkijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(1)
(35)

Komentarai ()