Ukraina nebus pirmoji – štai kur Vokietijos tankai „Leopard 2“ patyrė pirmąjį kovos krikštą: ir netrukus imsis savo pirminio tikslo  ()

Vokietija netrukus atsiųs savo trečiosios kartos pagrindinį kovinį tanką „Leopard 2“, kurį Ukrainos ginkluotosios pajėgos panaudos prieš rusus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai gera žinia Ukrainai ir potencialiai niokojanti naujiena šimtams tūkstančių Rusijos šauktinių, kurie netrukus susidurs su juo kovoje. „Leopard 2“ pagaliau gauna galimybę padaryti tai, kam buvo sukurtas: žudyti rusus ir sunaikinti tankus Rytų Europos mūšio laukuose.

Jis taip pat turės galimybę drauge kovoti su amerikiečių gamybos tankais „Abrams“ ir išbandyti numatomą jų sąveiką prieš Rusijos armiją.

Tačiau Ukraina nebus pirmoji šalis, kai „Leopard 2“ tankas „patirs“ tikrą kovą. Jis buvo sukurtas aštuntajame dešimtmetyje, o Vokietijoje pradėtas naudoti 1979 m. Nuo tada jo dizainas buvo modifikuotas ir atnaujintas ir ne kartą buvo dislokuotas kartu su Bundesveru, dažniausiai kaip bendros NATO misijos dalis. Štai kur tankai matė veiksmą ir kaip gerai jie pasirodė.

Kosovas

Kai žlugus Sovietų Sąjungai, netrukus Jugoslavija subyrėjo, Kosovo albanai sukilo prieš Jugoslavijos vyriausybę. 1999 m. Jugoslavija pradėjo represijų kampaniją prieš etninius albanus Kosove, vykdydama daugybę žiaurumų, įskaitant prievartavimus, padegimus ir kaltinimus genocidu. NATO įsikišo vykdydama daugybę bombardavimo kampanijų ir taikos palaikymo pajėgas. Vokiečių tankai „Leopard 2“ buvo dislokuoti kaip tų taikos palaikymo pajėgų dalis.

Vokiečių armija į Kosovą išsiuntė 28 tankus „Leopard 2A5“, kurie buvo naudojami patruliavimui, saugumo patikrinimams ir jėgos demonstravimui. Beveik vos atvykę „Leopardai“ sulaukė dėmesio iš serbų sukarintų grupių. Bet tankai trumpai patyrė tikrą kovą. Jiems tereikėjo paleisti įspėjamuosius šūvius, kad visame regione neprasidėtų galimi susišaudymai.

Afganistanas

Daugelis šalių iš tikrųjų naudoja „Leopard 2“ tankus ir jo variantus. Tai yra Kanada, Singapūras, Indonezija, Kataras, Ispanija, Lenkija, Turkija, Vengrija, Danija, Švedija, Nyderlandai ir Šveicarija. Daugelis šių šalių taip pat prisijungė prie Jungtinių Valstijų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) Afganistane po JAV vadovaujamos invazijos 2001 m. 2006 m. gruodžio mėn. Kanada dislokavo savo tankus „Leopard“ Kandahare.

 

Talibanas negaišo laiko, įtraukdamas Kanados „Leopard 2“ tankus į kovą. Iki 2007 m. tankai buvo išbandyti sukilėlių surengtose sudėtingose pasalose. Tų metų rugpjūtį į Kanados „Leopard 2“ tanką vienoje iš tų pasalų pataikė improvizuotas sprogstamasis įtaisas (IED), išbandęs jo priešminines galimybes.

Visa tanko įgula išgyveno, o pats tankas buvo suremontuotas ir vėl pradėtas naudoti. Aukščiausias Kanados štabo karininkas, generolas Rickas Hilleris, parašė Vokietijos vyriausybei: „Talibanas buvo susidūręs su kai kuriais naujaisiais tankais „Leopard 2“ keliose pasalose... Jei labai greitai ir labai žiauriai išmoko kai kurias pamokas“.

Danija taip pat išsiuntė savo tankus „Leopard 2“ į Afganistaną 2008 m. sausio mėn. Talibano kovotojai bandė įveikti Danijos ir Didžiosios Britanijos pajėgas Helmando provincijoje, tačiau dėl didžiulės tankų ugnies jie buvo priversti trauktis. Danijos „Leopard 2“ tais metais Helmande taip pat nukentėjo nuo IED, per ataką iš keturių žmonių ekipažo žuvo tik vairuotojas, tačiau likusieji išsigelbėjo be sužalojimų, o tankas buvo suremontuotas.

Operacija „Eufrato skydas“

 

Kai 2016 m. Turkija įsiveržė į Siriją, vykstant Sirijos pilietiniam karui, ji tai padarė su šimtais „Leopard 2“ tankų. Operacija „Eufrato skydas“ buvo kovos su sukilėlių operacija – ne tokia kova, kuriai buvo skirtas tankas, tačiau jis vis tiek pasirodė puikiai, nors Turkijos tankų flotilė patyrė didesnių nuostolių nei Kosove ar Afganistane.

ISIS smogikai prieš Turkijos tankus „Leopard 2“ panaudojo prieštankines raketas, kurios tankams ir jų įguloms buvo daug labiau niokojančios nei afganų IED. Iki 2016 m. pabaigos Turkija prarado 10 savo tankų. Per 2017 m. dar šeši tankai buvo prarasti dėl ISIS kovotojų naudotų iš pečių šaudomų prieštankinių raketų.

Viena iš Turkijos vyriausybės problemų buvo ta, kad jos tankai iš Vokietijos negavo šarvų patobulinimų, nes Turkija pažeidė savo susitarimą nenaudoti jų prieš kurdų pajėgas, kovojančias su ISIS.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()