Esmė ne tik technikoje: kodėl ukrainiečiams bus labai sunku pereiti prie F-16?  ()

Ukraina be jokios abejonės svajoja apie „General Dynamics F-16 Fighting Falcon“ naikintuvus, nors jų pristatymo galimybės dabar yra beveik nulinės. Ukrainai būtų labai sunku integruoti tokio tipo orlaivius karo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikeas Pietruchi straipsnyje Warontherocks.com išdėstė, kodėl F-16 priėmimas Ukrainai būtų labai sunkus. Paskaitykite tą straipsnį, bet jei trumpai, tai F-16 Ukrainai būtų revoliucinis žingsnis pirmyn, o tam tiesiog reikia laiko. Daug kalbama apie pilotų ir technikų mokymus, kurie gali trukti nuo kelių mėnesių iki metų, bet net ne tai yra didžiausia problema.

Ukrainos naudojami koviniai lėktuvai - „MiG-29“, „Su-24“ ir „Su-25“ - turi labai specializuotas užduotis. Vieni atakuoja taikinius ant žemės, kiti naikina priešo aviaciją. F-16 yra daugiafunkcis naikintuvas. Jis neturi tokių giliai specializuotų užduočių. Tai reiškia, kad norint pilnai išnaudoti F-16 galimybes reikia kurti specialiai šiam naikintuvui tinkančias taktikas. Neužteks apmokyti pilotus ir technikus. Reikia keisti visą karo aviacijos sistemą.

Kai F-16 dar buvo naujas ir JAV buvo formuojami pirmieji F-16 daliniai, jiems prireikė 22 mėnesių, kol jie pasiekė pasirengimą kovai. Ne dėl pilotų mokymų, o dėl taktinių pokyčių, aptarnavimo ir eksploatacijos sistemų sukūrimo ir įtvirtinimo. Ir tai - JAV patirtis, o F-16 ir yra JAV produktas. Lenkijos karo aviacijos pajėgumai priėmus F-16 irgi pagerėjo ne iš karto - prireikė daugiau nei metų, kol visos F-16 galimybės buvo įsisavintos. Vėlgi - tai nėra susiję tik su pilotų mokymais.

 

Pietruchi pabrėžia, kad nerealistiška manyti, kad kadangi Ukraina turi daug patyrusių naikintuvų pilotų, jie gali tiesiog lipti į F-16 ir panaudoti naikintuvus aukščiausiu lygiu. F-16 nėra tik lėktuvas. Tai - visa sistema, taktika ir strategija. Tai yra pokytis, kuris yra Ukrainos kortose, bet ne artimiausiu metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(5)
(11)

Komentarai ()