„Didžiulis psichologinis poveikis“. Kaip „Leopard 2“ paveiks Ukrainos kontrpuolimą  ()

Vakaruose pagaminti Kijevui žadėti koviniai tankai atvyko į Ukrainą, tačiau mažai tikėtina, kad Ukrainos kariškiai tuoj pat dislokuotų atnaujintus pajėgumus atsakomajame puolime prieš Rusijos pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį (kovo 28 d.) Berlynas patvirtino, kad į Ukrainą atvyko 18 tankų „Leopard 2A6“ kartu su amunicija, atsarginėmis dalimis ir dviem šarvuotomis evakavimo mašinomis.

„Kaip ir buvo žadėta, mūsų tankai atvyko laiku į mūsų draugų ukrainiečių rankas“, – sakė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas. „Esu tikras, kad jie gali padaryti ką nors svarbaus fronte“.

Ukraina jau seniai ragino perduoti Vakarų tankus, kurie yra reikšmingas atnaujinimas, palyginti su daugeliu šiuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudojamų sovietmečio tankų.

Vokietijos gynybos ministerija pranešė, kad „Leopard 1A5“ bus pristatyti tinkamu laiku, o 80 senesnių tankų turėtų pasirodyti iki 2023 metų pabaigos.

Taip pat antradienį Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, kad JK dovanoti tankai „Challenger 2“ atvyko į Ukrainą. Praėjusią dieną JK vyriausybė patvirtino, kad Ukrainos tankų įgulos baigė mokymus ir grįžo į Ukrainą.

JK buvo pirmoji šalis, sausį perdavusi Kijevui NATO standartus atitinkančius pagrindinius kovinius tankus.

Tačiau ekspertų teigimu, tankų efektyvumas priklauso nuo kombinuotų ginkluotės operacijų arba nuo visų kitų mūšio lauko aplinkybių derinio. Negana to, tai gali priklausyti nuo ateinančių savaičių orų, teigė Marina Miron, Karo studijų Londono King's College katedros doktorantė.

„Oras labai svarbus tokio tipo tankams, nes jie per sunkūs, įstringa purve“, – sakė ji „Newsweek“. Purvo sezonas Ukrainoje, žinomas kaip rasputica, labai apsunkina keliavimą neasfaltuotais keliais.

„Dabar nebūtų prasmės juos naudoti“, – pridūrė ji, sakydama, kad tankų judėjimas apsiribos pagrindiniais keliais.

„Ukrainiečiai lauks kol sutvirtės žemė, prieš pradėdami puolimą, į kurį būtų įtraukti tankai, bet [taip pat] visi kiti jų kariuomenės elementai“, – teigia vyresnysis Strateginių ir tarptautinių reikalų centro patarėjas Markas Cancianas.

„Tankai atvyko kovo mėnesį, nereiškia, kad jie bus naudojami kovo mėnesį“, – teigia Birmingamo universiteto (JK) tarptautinės politikos profesorius Davidas Dunnas.

 

Tačiau tai suteikia Ukrainos kariuomenei galimybę dislokuoti juos bet kuriuo pasirinktu būdu, kad būtų įdiegta logistika ir būtų atsižvelgta į bet kokius papildomus mokymus ar integraciją į kitas operacijas, „Newsweek“ sakė Dunnas.

„Prireiks šiek tiek laiko, kol jie bus integruoti į taktinius vienetus“, – pridūrė Cancianas.

Tačiau po šio pradinio laikotarpio naujieji vakarietiški tankai greičiausiai bus naudojami priešpriešiniam puolimui, sakė Cancianas. Jis pridūrė, kad tokio tipo tankai yra „geriausi“ kalbant apie ugnies jėgą, apsaugą ir mobilumą.

Apie plačiai aptartą Ukrainos atsakomąjį puolimą jau seniai diskutavo Vakarų analitikai ir Ukrainos pareigūnai. Vis dėlto jautrių karinių kontrpuolimo planų neturėtų viešai aptarinėti tie, kurie nėra pačioje vadovavimo grandinės viršuje, sakė Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar.

 

Rusijos pajėgos „toliau stiprina savo pozicijas“ kai kuriose Ukrainos dalyse, nerimaudamos dėl šio atsakomojo puolimo, antradienį pranešė Vašingtone įsikūręs Karo studijų institutas. Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas anksčiau sakė, kad Maskva „apskaičiuoja“ veiksmus prieš šį kontrpuolimą, o Generalinis štabas „rengia savo sprendimus“.

Kai tik prasidės kontrpuolimas, Ukraina gali nuspręsti pasilaikyti „Leopard 2“ ir „Challenger 2“, pirmiausia bandydama „pramušti Rusijos linijas“, o po to visiškai išnaudos Vakarų tankų galimybes atvirose vietose, teigė Cancianas.

„Kalbama apie tų pajėgumų sukūrimą“ vėlesniam vasaros laikui, kai orai pagerės, pajėgos geriau susipažins su tankais, pridūrė Dunnas.

Ekspertai teigia, kad šiuo metu yra tam tikras psichologinis elementas. Vakarų tankų atvykimas kelia ukrainiečių karo dvasią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()