Fronto „darbiniai arkliai“ – kokius karinius sraigtasparnius naudoja Ukraina (Foto)  ()

Jei Ukrainos ginkluotųjų pajėgų antžeminė dalis vis dažniau pereina prie vakarietiškos technikos, tai aviacijos komponentas dažniausiai vis dar yra sovietinės kilmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai taikoma ne tik taktinei aviacijai – naikintuvams ir atakos lėktuvams, bet ir sraigtasparniams; beveik visi jie yra sovietmečio palikimas, o vakarietiškus pavyzdžius (britų „Westland WS-61 Sea King“ ir amerikietišką UH-60 „Black Hawk“) tiesiogine prasme galima suskaičiuoti ant pirštų.

Kokie koviniai sraigtasparniai yra Ukrainos ginkluotosiose pajėgose?

Mi-2

Mi-2 yra sovietinis daugiafunkcis lengvasis sraigtasparnis, masiškai gaminamas nuo 1965 iki 1992 m. Įdomu tai, kad pagrindinė jo gamintoja buvo ne SSRS, o socialistinė Lenkija. Nuo sraigtasparnių gamybos pradžios iki jos sustabdymo 1992 metais buvo pagaminta daugiau nei 5400 Mi-2, kurie atsidūrė dešimtyse pasaulio šalių.

Šis sraigtasparnis yra nedidelis ir posovietiniais laikais buvo naudojamas daugiausia taikiems tikslams. Tačiau jis gali būti ginkluotas ir išsiųstas į mūšį kaip pagalbinis sraigtasparnis. Jis nelabai pajėgus, bet gana pajėgus atlikti žvalgybą, skraidinti žvalgybinę grupę, paimti nedidelį skaičių sužeistųjų.

Ukrainoje sraigtasparniai Mi-2 ir Mi-2MSB tarnauja Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, Nacionalinėje gvardijoje, Valstybinėje skubios pagalbos tarnyboje ir kitose saugumo pajėgose. Iš viso Ukrainoje iki karo pradžios šių sraigtasparnių buvo ne daugiau kaip 20 vienetų.

Netikėtas sraigtasparnių parko Mi-2 papildymas Ukrainoje įvyko jau karo veiksmų metu. 2022 metų spalį atlikus kratą Odesos muitinėje, aptiktas neapskaitytas konteineris, kurio turinys labai nustebino – konteineryje buvo laikomas sraigtasparnis Mi-2. Kiek laiko jis ten stovėjo, nežinoma; sraigtasparnis nedelsiant buvo perduotas kariuomenės reikmėms.

 

Taip pat Mi-2 parkas pasipildytas Latvijos pastangomis – 2022 metų rugpjūtį Latvija perdavė keturis Mi-2.

Sraigtasparnio Mi-2 charakteristikos:

  • Įgula: 1 žmogus;
  • Keleivių talpa: iki 10 žmonių;
  • Keliamoji galia: 800 kg;
  • Maksimalus greitis: 210 km/val.;
  • Kreiserinis greitis: 190 km/val.;
  • Skrydžio nuotolis: 360 km;
  • Maksimalus skrydžio aukštis: 2-4 km;
  • Ginkluotė (jei reikia): 23 mm automatinis pabūklas, iki 6 12,7 mm kulkosvaidžių, nevaldomų raketų S-5 (2x16) blokai, iki 4 prieštankinių ar priešlėktuvinių raketų;
  • Šarvai: nėra.

Mi-8

Daugiafunkcis vidutinis sraigtasparnis, sukurtas SSRS 1961 m. Gaminamas nuo 1965 m. iki šių dienų, buvo pagaminta daugiau nei 17 000 egzempliorių, todėl Mi-8 yra masyviausias dviejų variklių sraigtasparnis pasaulio istorijoje. Tarp pilotų Mi-8 pravardžiuojamas „Karve“, dėl būdingo variklių garso, jo dydžio ir didelės keliamosios galios.

Sraigtasparnis išties universalus: jį galima naudoti kaip transportavimo, evakuacijos, nedidelių desantų ir žvalgybinių bei sabotažo grupių perkėlimo, taip pat pagalbinį sraigtasparnį; pastaruoju atveju, be standartinio kulkosvaidžio įrengimo, jis yra ginkluotas aviacinėmis bombomis OFAB-250, kulkosvaidžių agregatais arba agregatais su nevaldomomis raketomis (C-5 arba C-8), sumontuotais ant išorinės pakabos.

 

Žinoma, net ir šioje versijoje jo ugnies galia yra gerokai prastesnė už tą patį Mi-24, tačiau geriau turėti kažką, nei nieko.

Karo pradžioje Ukrainos kariuomenė turėjo iki 70 įvairių modifikacijų Mi-8 vienetų – daugiausia Mi-8MSB/Mi-8MSB-V. Kai kurie sraigtasparniai buvo prarasti per karo veiksmus, ypač mažiausiai trys Mi-8 buvo numušti per skrydžius į Rusijos armijos apgultą Mariupolį.

Kroatija padės Ukrainai papildyti sraigtasparnių Mi-8 parką: 2023 metų vasario 25 dieną šalis paskelbė norinti Ukrainai perduoti 14 iš Kroatijos kariuomenės sraigtasparnių Mi-8. Kovo 29 d. Kroatijos gynybos ministerija patvirtino šį ketinimą ir taip pat patikino, kad sraigtasparniai į Ukrainą bus išsiųsti artimiausiu metu.

Be to, sraigtasparnius Mi-8 perduoda ir kitos valstybės. Visų pirma, Latvija perduos 2 Mi-8 , Čekija, Lenkija ir kai kurios kitos šalys taip pat perduos šio modelio sraigtasparnius.

Įdomu tai, kad per kontrpuolimą Chersono srityje Ukrainos kariuomenė Čornobajivkoje užgrobė sraigtasparnį Mi-8. Rusai atsitraukdami jį apleido net nedeaktyvavę.

 

Sraigtasparnio Mi-8MSB charakteristikos:

  • Įgula: 3 žmonės;
  • Keleivių talpa: iki 24 žmonių;
  • Keliamoji galia: iki 4 tonų, iki 3 tonų ant išorinės pakabos;
  • Maksimalus greitis: 250-280 km/val.;
  • Kreiserinis greitis: 205 km/val.;
  • Skrydžio nuotolis: nuo 550 iki 1210 km;
  • Maksimalus skrydžio aukštis: 2,4-7,3 km;
  • Ginkluotė (jei reikia): 12,7 mm kulkosvaidis, nevaldomų raketų S-5 arba S-8 (x64) blokai, galima sumontuoti papildomus ginklus montuojamus ant stovo: granatsvaidžius, pabūklų ir kulkosvaidžių konteinerius, priešlėktuvines ar prieštankines raketas.
  • Šarvai: apsaugo nuo šaulių ginklų ugnies ir šrapnelių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()