Pasaulis artėja prie katastrofos: branduolinių ginklų kontrolės sistemai gresia žlugimas  ()

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas perspėjo, kad pasaulinei branduolinių ginklų kontrolės sistemai dėl Rusijos ir Kinijos veiksmų gresia „žlugimas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai balandžio 18 d. pranešė „Politico“.

Pareiškimas nuskambėjo neseniai Kremliaus priimto sprendimo pasitraukti iš branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties su JAV kontekste.

„Mes stovime kryžkelėje. Vienoje pusėje – tarptautinės ginklų kontrolės tvarkos žlugimas ir neribotas masinio naikinimo ginklų platinimas su itin pavojingomis pasekmėmis“, - sakė jis, priekaištaudamas Kinijai ir Rusijai.

Tačiau kartu J. Stoltenbergas pridūrė, kad prieš akis visada yra alternatyvus kelias – „tas, kuriame mes dirbame, kad ir koks sunkus jis būtų“.

Antradienį kalbėdamas NATO vadovas išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos ir Kinijos elgesio.

„Kremlius nusprendė išardyti ginklų kontrolę ir pakenkti strateginiam stabilumui“, - sakė generalinis sekretorius, atkreipdamas dėmesį į Rusijos sprendimą sustabdyti dalyvavimą Naujojoje START sutartyje ir sprendimą dislokuoti taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje.

 

Pasak NATO vadovo, Kinija „sparčiai didina savo branduolinį arsenalą be jokio skaidrumo dėl savo pajėgumų“, o „Iranas ir Šiaurės Korėja atvirai plėtoja savo branduolines programas ir pristatymo sistemas“.

„Turime prisiminti, kad ginklų kontrolės susitarimai nesudaromi tarp draugų“, - sakė J. Stoltenbergas, - „jie sudaromi tarp priešininkų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(9)
(-4)

Komentarai ()