Rytų Azija prieš Kiniją – ar Japonija, Filipinai ir Pietų Korėja sugebės pasipriešinti Pekinui, padedant JAV? (Video)  ()

JAV įrengia karines bazes Filipinuose. Ką tai pakeis regione ir kokia bus Azijos politinių žaidėjų reakcija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie naujų amerikiečių karinių bazių įkūrimą Filipinuose. Tokį JAV buvimo regione stiprėjimą lėmė Vašingtono geopolitinių prioritetų pasikeitimas ir bendras jėgų pasiskirstymas pasaulyje, kuris prognozuojamas XXI amžiuje.

Nepaisant plačiai paplitusių stereotipų, būtent Azija iš Europos greičiausiai perims pasaulio centro vaidmenį, kuri istoriniame kontekste centru buvo ne taip ilgai – vos kelis šimtmečius. Dabar XXI amžius turi visas galimybes tapti Azijos amžiumi. Taigi natūralu, kad Vašingtoną labiau domina šio pasaulio kampelio peripetijos, ypač Pietų Kinijos jūros regione, kur praeina trečdalis pasaulio krovinių srauto ir sugaunama 10 % pasaulio žuvų.

Pastaraisiais dešimtmečiais Kinija vis ryškiau demonstruoja savo norą ne tik būti ar dominuoti šiame regione, bet ir perimti jo kontrolę (čia vykdoma 90 % jos jūrinės prekybos). Kinija netgi stato dirbtines salas, kad įgytų teises į jūrų vandenis.

Kita vertus, Vašingtonas neketina tiesiog pasiduoti savo pagrindiniam geopolitiniam priešininkui XXI amžiuje. Tačiau panašu, kad dviejų „geopolitinių dramblių“ (kaip vienoje iš savo kalbų JAV ir Kiniją apibūdino Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas) konfrontacijos likimą lems kur kas mažesni žvėrys – regiono žaidėjai.

Šaltojo karo pabaiga: Kinija be sąjungininkų

Pagrindinė Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) problema yra ta, kad ji turi kurti santykius su dauguma savo kaimynų beveik nuo nulio. 1949 m. į valdžią atėjus komunistams, Kinija vykdė gana izoliuotą politiką. Šaltojo karo metu Pekinas perėjo nuo tiesioginio dalyvavimo Korėjos kare komunistinės Šiaurės pusėje 1950–1953 m. iki karo su komunistiniu Vietnamu 1979 m.

Praktiškai tai lėmė tai, kad po komunistinio bloko žlugimo ir visiškos JAV hegemonijos įsigalėjimo KLR atsidūrė „viena tarp svetimšalių, kita tarp kitų“. Tarp Kinijos ir Japonijos kabojo neigiami prisiminimai apie Antrąjį pasaulinį karą, o Pietų Korėja, Singapūras, Filipinai, Indonezija Šaltojo karo metais buvo Amerikos „stovykloje“, palikusios tam tikras nuosėdas santykiuose.

Taip pat santykiai su Indija, su kuria KLR vyko sienų konfliktai, vystėsi vangiai. O patikimiausia sąjungininke (ar net vienintele) tapo Šiaurės Korėja, kuri po SSRS žlugimo tapo visiškai ekonomiškai priklausoma nuo Pekino.

Išskyrus šią išimtį, santykių sistema rytiniame Azijos pakraštyje buvo pradėta atstatyti žlugus komunistiniam blokui. O ambicijų tapti geopolitiniais lyderiais šiame perspektyviame regione, atslūgus įtampai, buvo ne tik Pekine.

Kol pasaulis išliko vienpolis, buvo aišku, kad Vašingtono sąjungininkai turi visus kozirius. Azijos tigrai buvo ekonominiai ir moraliniai regiono lyderiai, o saugumas rėmėsi JAV karine galia. Pati Kinija tik padidino ekonominį bendradarbiavimą abiejose Ramiojo vandenyno pusėse.

Kinijos interesai ir antikiniški aljansai

 

Tačiau kuo Kinija tapo galingesnė, tuo labiau ji įsitvirtino savo ribose. Neturėdama pakankamai galingos sausumos armijos ir istorinės didelių ekspansinių kampanijų sausumoje tradicijos, Kinija sutelkė pastangas, kad įgytų vieno iš vertingiausių Pietryčių Azijos išteklių – Pietų Kinijos jūrą – kontrolę.

Šiuolaikinės technologijos leidžia vandenyną laikyti ne kliūtimi, o vertingu gamtos ir ekonomikos ištekliu. Pekinas net sukūrė ištisą „perlų vėrinio“ strategiją, kurią vadina savo flagmano projekto „One Belt – One Road“ (Viena juosta – vienas kelias), dar žinomo angliška santrumpa BRI, jūriniu analogu.

Tačiau Kinijos prieigą prie Ramiojo ir Indijos vandenynų blokuoja nedraugiškos, o kartais net atvirai priešiškos valstybės. Tiesą sakant, Japonija, Taivanas, Filipinai, Indonezija ir kitos mažesnės šalys sudaro tikrą salų grandinę, blokuojančia KLR per visą jos pakrantę. Ir norėdama per ją prasibrauti, Kinija turi įjungti savo ryšius.

Nuo amžiaus pradžios Pekinas pradėjo kruopštų diplomatinį darbą su mažomis regiono salų valstybėmis. Jis tai padarė Kinijai būdingu lėtumu. JAV Nacionalinio saugumo tarybos Indo-Ramiojo vandenyno regiono koordinatorius Kurtas Campbellas pažymėjo, kad Pekinas neturi rimtų teritorinių ar kitokių pretenzijų daugumai šio pasaulio kampelio šalių. Vietoj to, jis siūlo investicijas BRI, kultūrinį bendradarbiavimą ir pasipiktinimą, susijusį su kolonijine regiono šalių praeitimi.

 

Tačiau pagrindinė verslo taisyklė teigia, kad investicijos turi būti apsaugotos. Atsižvelgiant į tai, didėja Kinijos Liaudies Respublikos poreikis sukurti savo ne tik minkštąją, bet ir gana realią karinę galią, todėl, net tokia švelni Pekino politika sukuria poreikį militarizuoti regioną.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()