Didžiausias „kapitalinis remontas“ nuo Šaltojo karo. NATO ruošiasi karui su Rusija  ()

Po visiško Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, NATO iš dalies sustiprino savo rytinį flangą. Šiuo metu apie 10 000 karių yra paskirstyti aštuoniose kovinėse grupėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NATO atlieka „didžiausią kapitalinį remontą“ nuo Šaltojo karo laikų. Aljansas ruošia karius greitesniam dislokavimui pasienio šalyse. Tai rašo „The Washington Post“.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą, NATO iš dalies sustiprino savo rytinį flangą, įkurdama kovines grupes dar keturiose šalyse: Bulgarijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje, teigia žurnalistai. Pasak NATO atstovės Oanos Lungescu, šiuo metu aštuoniose kovos grupėse yra dislokuota apie 10 000 karių. Sąjungininkai taip pat išsiuntė dešimtis daugiau laivų ir šimtus orlaivių į rytinę Aljanso dalį, sakė ji.

Kaip žurnalistams sakė Estijos premjerė Kaja Kallas, Rusijai reikia duoti labai aiškų signalą, kad NATO yra pasirengusi, todėl Maskva neturėtų net galvoti apie karą su Aljansu.

Išėjęs į pensiją JAV armijos generolas leitenantas Benas Hodgesas sakė, kad karių mobilumas išlieka didele problema, nors padėtis jau geresnė nei anksčiau.

Tačiau kai kurios sąjungininkės teigia, kad didesnis dalyvavimas nėra vertas išlaidų ir gali apriboti NATO lankstumą. Pavyzdžiui, Lietuvoje kovinei grupei vadovaujanti Vokietija priešinosi nuolatinės brigados steigimui ten. Manoma, kad Berlyne pajėgas tikslingiau laikyti vokiečių bazėse.

 

Pranešama, kad Lietuvos pareigūnai prieštarauja dėl artumo Rusijos Federacijai, kuri gali greitai atkirsti šalį nuo kitų NATO sąjungininkų, jei kariai laiku neatvyks. Pats greito sustiprinimo planas yra kuriamas.

Žurnalistų teigimu, Vidurio ir Rytų Europos šalys Rusijos grėsmę laiko realia ir egzistencine.

„Manau, kad Rusija eina link konflikto ar karo su NATO“, – sakė Čekijos generalinio štabo viršininkas generolas Karelis Rehka.

Anot jo, NATO nenori kariauti su Rusija.

„Tačiau tai nereiškia, kad tai negali įvykti. Buvo daug karų, kurių niekas iš tikrųjų neplanavo“, – sakė jis žurnalistams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()

Susijusios žymos: