„Išgelbėti neįmanoma. Liko vos mėnuo ar du.“ Skelbia didžiulį pavojų Ukrainai  (1)

Michailas Šeitelmanas mano, kad žmogaus technogeninės katastrofos rizika Zaporožės atominėje elektrinėje yra daug didesnė nei teroristinės, ir per mėnesį gali įvykti kai kas nepataisoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis ukrainiečių dabar yra susirūpinę dėl Zaporožės AE (ZAE). Kadangi po to, kai rusai susprogdino Kachovkos hidroelektrinę (HE), Vakarai nesugebėjo Rusijai „trenkti per pirštus“, V. Putinas gali žengti dar toliau. Kad jau tai „praleido pro akis“, vadinasi, gali pereiti prie kito nusikaltimo.

Rusijos ir Izraelio politikos technologas Michailas Šeitelmanas interviu Vasilijui Golovanovui šiuo klausimu išsakė nuomonę, kad rizika iš tiesų yra gana didelė. 

„Techniškai rizika yra ta, kad situacija yra lygiai tokia pati kaip Fukušimoje, kai Japonijos elektrinė dėl cunamio prarado aušinimo mechanizmus. Šiandien mūsų Zaporožės AE taip pat gali netekti aušinimo mechanizmų. Ji nebegali imti vandens iš Kachovkos rezervuaro savo aušinimo sistemai. Tai reiškia, kad saugos rezervų ilgam neužteks“, - sakė ekspertas.

Anot M. Šeitelmano, jei ZAE nebūtų okupuotoje teritorijoje, per mėnesį būtų buvę galima pastatyti naują reikiamo ilgio vandens paėmimo vietą, nutiesti vamzdžius iki Dniepro ir pastatyti ten siurblius. Tačiau ZAE, deja, yra okupuotoje teritorijoje, ir niekas nieko ten negali statyti. Elektrinės išgelbėti neįmanoma.

„Ir man atrodo, kad šis technogeninis pavojus yra dar didesnis nei teroristinis. Nes nuo jo pabėgti neįmanoma, tai akivaizdu. Prisimenu, kad iškart po rusų sukeltos tragedijos Kachovkos HE socialiniame tinkle „Facebook“ buvo daugybė žinučių. Technologinį išsilavinimą turintys žmonės ėmė dalyti patarimus, ką reikėtų daryti Zaporožės AE. Bet žmonės, atsibuskite, ten yra Rusijos kariuomenė. Ten nebus geruoju, bus bloguoju. Ten sėdi teroristai, kai kurie iš jų yra iš „Rosatomo“. Ir būtent jie vadovauja šiam objektui, kuris yra avarinės būklės“, - aiškino Šeitelmanas.

 

Kalbant apie terorizmo pavojų, rusai gali susprogdinti ZAE, mano analitikas. Tačiau Ukraina turi vieną nedrąsų pliusą: visas pasaulis jau žino, kas yra rusai, ir kad jie tikrai gali tai padaryti. Dabar visi supranta, kad jie gali atsitraukdami susprogdinti stotį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(6)
(46)

Komentarai (1)