Vietoj NATO. JAV gali pasiūlyti Ukrainai „Izraelio bendradarbiavimo modelį“. Ką tai reiškia?  ()

Prezidento Joe Bideno padėjėjai, kalbėję anonimiškai, pažymi, kad kalbama apie „10 metų įsipareigojimus saugumo srityje“, tačiau Baltieji rūmai supranta, kad Kijevas gali su tuo nesutikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Amerikos Valstijos svarsto galimybę pasiūlyti Ukrainai Izraelio bendradarbiavimo su NATO modelį. Tai yra, be visateisės narystės NATO. Apie tai rašo „New York Times“.

Pasak anoniminių JAV prezidento Joe Bideno padėjėjų, Ukraina netrukus gali atlikti tokį vaidmenį NATO, kokį anksčiau vaidino Rusija. Pagrindinis klausimas – kaip apibrėžti ilgalaikes saugumo garantijas Ukrainai.

Svarstomas scenarijus, kad NATO bendradarbiavimas su Ukraina bus panašus į „Izraelio modelį“, būtent „10 metų įsipareigojimus saugumo srityje“.

Ši idėja turėjo pademonstruoti Rusijos Federacijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad ginklų srautas į Ukrainą nesumažės ir tik didės ateityje, jei agresija nesiliaus.

 

Tokios saugumo garantijos nepatiks Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kaip pažymima publikacijoje. Tik visateisė narystė NATO ir apsauga per kolektyvinę gynybą galės suteikti saugumo garantijas, kurių siekia Ukraina. Nors karo metu to padaryti neįmanoma.

Medžiagos publikavimo metu Ukrainos valdžios atstovai šių pokalbių nekomentavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()