Ukraina gali gauti senų F-16 partiją, bet ar amžius nesumenkins šių naikintuvų naudos?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų pranešėjas Jurijus Ihnatas paaiškino, kad Ukraina naikintuvų tiekimo klausimu bendrauja su Vakarų partneriais ir supranta šio projekto kaštus ir iššūkius.

Ukrainai norint išlaisvinti oro erdvę nuo įsibrovėlių ir atkurti tvarką sausumoje ir jūroje reikia naikintuvų. Išsvajotam naikintuvui reikalingas galingas radaras, elektroninės karybos sistemos, apsaugos sistemos, platus ginklų pasirinkimas. Ukrainai reikia geresnių naikintuvų nei turi Rusija. Tačiau naikintuvai, kuriuos galėtų perduoti Danija, Nyderlandai ir, galbūt, Lenkija, būtų gana seni.

Kalbant apie F-16 ir apie orlaivius apskritai - naudingas lėktuvų amžius yra gana ilgas. Pažiūrėkite, kokio amžiaus „Tu-95“ naudoja Rusija“, - sakė Ihnatas. Paskutiniai „Tu-95“ buvo surinkti 1993 metais.

Anot Ihnato, jauniausias naikintuvas Ukrainoje buvo pagamintas 1991 metais, likusieji užsiliko iš sovietinių laikų. Daug Ukrainos lėktuvų buvo pagaminti aštuntajame dešimtmetyje.

 

Ihnato nuomone, F-16 Vakaruose yra puikiai aptarnaujami, atnaujinami, todėl jų amžius negąsdina Ukrainos. „Kalbant apie F-16, turbūt turėsime visas logistikos bazes, kad galėtume juos išlaikyti. Svarbiausia, kokia bus ginkluotė, koks radaras ir kita įranga bus naudojami“, – sakė Ihnatas.

„Lėktuvas yra kaip konstruktorius. Negausime to, kas neveiks“, – aiškino Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas.

(19)
(2)
(17)

Komentarai ()