Smūgis Maskvai. Ką daro Kinija su Kataru  ()

Kataras pasirašė sutartį su Kinijos nacionaline naftos korporacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija ir Kataras šiais metais patvirtino antrąjį svarbų SGD sandorį. Tai praneša „Reuters“, remdamasi savo šaltiniais.

Leidinio duomenimis, birželio 20 dieną, Kataro valstybinė įmonė „QatarEnergy“ pasirašė sutartį su Kinijos nacionaline naftos korporacija dėl keturių milijonų tonų SGD tiekimo per metus 27 metams.

Be to, „QatarEnergy“ perduos Kinijos nacionalinei naftos ir dujų korporacijai 5% vienos iš Šiaurės lauko Rytų SGD gamybos linijų statybos projekte už 8 mln. tonų per metus.

2022 m. lapkritį Kataro įmonė sudarė panašų sandorį su Kinijos „Sinopec“, vykdydama projektą, kuriuo siekiama išplėsti Kataro SGD pajėgumus, pagrįstus dujų ištekliais rytinėje Šiaurės lauko Rytų (NFE) dalyje.

„Kataras yra didžiausias pasaulyje SGD eksportuotojas, o konkurencija dėl šios rūšies kuro sustiprėjo 2022 m., prasidėjus karui Ukrainoje. ES šalims reikia didžiulių kiekių pakeisti Rusijos dujotiekio dujas, kurios anksčiau sudarė beveik 40 proc. žemyno importo“, – rašoma straipsnyje.

Kadangi Pekino santykiai su JAV ir Australija – didžiausiomis Kataro SGD eksporto konkurentėmis – įtempti, Kinijos nacionalinės energetikos bendrovės vis dažniau žiūri į Dohą kaip į saugesnį išteklių investicijų tikslą.

 

Tačiau Kataras tradiciškai taiko griežtas tiekimo sandorių sąlygas, pvz., prekes, kurias reikia pristatyti į konkrečius uostus, ir teikia pirmenybę sutartims, kurios apima dešimtmečius.

Tai atgraso kai kuriuos pirkėjus Japonijoje ir Europoje, nes jie planuoja pereiti nuo iškastinio kuro prie atsinaujinančių energijos šaltinių, todėl griežti ir ilgi tiekimo susitarimai jiems yra problemiški.

Augančios konkurencijos su JAV fone Persijos įlankos valstybė persvarsto savo poziciją ir Azijos pirkėjams jau siūlo švelnesnes SGD tiekimo sutarčių sąlygas.

Kol kas žinomas vienas sandoris, sudarytas palankesnėmis sąlygomis nei Kataras siūlė prieš metus – su Bangladešo valstybine naftos ir dujų bendrove „PetroBangla“, sudarytas 2023 metų birželio 1 dieną.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(2)
(53)

Komentarai ()