Įvykiai Rusijoje šokiravo Xi Jinpingą. Bus didelių pasikeitimų  ()

„Wagner“ maištas abstulbino Kinijos prezidentą ir privertė Xi Jinpingą apmąstyti Kinijos ir Rusijos santykius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepavykęs karinis perversmas Rusijos Federacijoje, kurį surengė „Wagner“ lyderis Jevgenijus Prigožinas, privertė Kinijos prezidentą Xi Jinpingą apmąstyti Kinijos ir Rusijos santykius. Prigožino maištas atskleidė Rusijos ir jos režimo silpnumą ir parodė, kad Pekino paramos paketas Kremliui kelia didelę riziką.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas darosi toksiškas Kinijos lyderiui, priversdamas Kinijos vadovybę gerinti santykius su JAV ir Europa, rašo „The New York Times“.

Medžiagoje pažymima: kai Xi Jinpingas tapo Kinijos prezidentu, jis V. Putiną matė kaip stiprų lyderį, kuris taip pat buvo priešiškas Vakarams, tačiau dabar situacija kardinaliai pasikeitė, ypač po „Wagner“ maišto.

Po Prigožino maišto Kinijos vadovas pamatė Rusijoje susilpnėjusią, neprognozuojamą branduolinę valstybę su problemišku prezidentu, kurio valdžia nebeatrodo stabili.

Šiuo metu Kinijos lyderis vis dar negali visiškai atsisakyti Putino, be kita ko, dėl Kinijos investicijų į Rusijos Federaciją, tačiau Kinija turės subalansuoti savo užsienio politiką, jei nori sustiprinti savo, kaip vieno iš pasaulio hegemonų, statusą. Visų pirma, Pekinas galėtų daryti spaudimą Kremliui, kad šis užbaigtų karą Ukrainoje ir laikytųsi mažiau konfrontacinės pozicijos Taivano klausimu.

 

Gali būti, kad Xi Jinpingas „peržengs neaiškias karo principų išraiškas ir pasinaudos savo unikalia įtaka Maskvai“, rašoma medžiagoje.

Straipsnio autorius atkreipia dėmesį į santūrią oficialaus Pekino reakciją į Prigožino maištą (Kinijoje jie tai pavadino Rusijos Federacijos vidaus reikalu) ir pažymi, kad tai yra Xi Jinpingo ir Putino santykių atšalimo ženklas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()