Tai būtų sensacija. Ukraina artėja prie branduolinio susitarimo su Bulgarija  ()

Ukraina artėja prie istorinio susitarimo su Bulgarija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant karo, Ukraina toliau plėtoja savo energetikos sektorių ir sėkmingai priešinasi nuolatiniams Rusijos puolimams. Tapo žinoma, kad Bulgarija artėja prie susitarimo dėl dviejų Rusijos pagamintų branduolinių reaktorių pardavimo.

Bendra visos įrangos, kurią Sofija planuoja perduoti, kaina yra 650 mln. dolerių. Šiuos reaktorius planuojama statyti Chmelnickio AE.

Bulgarija ruošiasi parduoti Ukrainai branduolinius reaktorius

„The Wall Street Journal“ pažymėjo, kad vyksta derybos dėl sutarties, pagal kurią Sofijos valstybinė energetikos įmonė parduos įrangą iš nebaigtos statyti Belenės atominės elektrinės Bulgarijoje Ukrainos valstybinei branduolinei bendrovei „Energoatom“.

Jei tokia sutartis bus pasirašyta, tai bus pirmas kartas nuo karo Ukrainoje pradžios, kai Kyjivo energijos gamybai padidinti bus panaudota Rusijoje pagaminta branduolinė įranga.

Tai sudėtingas pardavimas, nes Ukrainai bus sunku sumokėti šią sąskaitą. Todėl visai tikėtina, kad JAV padės sudaryti šią sutartį, suteikdamos „Energoatom“ lėšų. Kitas šio susitarimo įgyvendinimo variantas galėtų būti Bulgarijos dalies įsigijimas Ukrainos Chmelnickio atominėje elektrinėje, kurioje bus sumontuota įranga.

Be to, JAV Valstybės departamento atstovas spaudai sakė, kad šalis palaiko Ukrainos šalies energetinį saugumą ir nepriklausomybę, ir perdavė Bulgarijos ir Ukrainos vyriausybėms aptarti galimą JAV finansavimą susitarimui.

Bulgarijos parlamentas nusprendė pradėti derybas

Liepos 6 dieną Bulgarijos parlamentas priėmė sprendimą, įpareigojantį šalies vyriausybę derėtis su Kyjivu dėl branduolinių reaktorių pardavimo. Galimas susitarimas, dėl kurio buvo dirbama kelias savaites, buvo slepiamas, siekiant užkirsti kelią prorusiškų Bulgarijos politikų bandymams jį blokuoti, sakė pareigūnai.

 

Sofijos ekspertų grupės Demokratijos studijų centro Energetikos ir klimato programos direktorius Martinas Vladimirovas mano, kad šis susitarimas turi teigiamą poveikį tiek Bulgarijai, tiek Ukrainai.

Susitarimas parodo, kaip sparčiai mažėja Rusijos energetinė įtaka Europoje. Be to, šis susitarimas taip pat yra didesnės Vakarų strategijos, skirtos Ukrainos energijos rinkai išvesti į Europos orbitą, dalis“, - pabrėžė Vladimirovas.

Žurnalistai pažymi, kad Ukrainai, kuri savo Chmelnickio atominėje elektrinėje stato du energijos blokus, ši įranga padės išplėsti elektros eksportą į Europą. Delianas Dobrevas, centro dešinės Bulgarijos partijos GERB deputatas, pažymėjo, kad Ukrainos branduolinės energetikos mokslininkai jau buvo išmokyti dirbti su rusiška įranga.

 

Bulgarijai šis susitarimas reikštų branduolinės partnerystės su Maskva pabaigą, kuri dešimtmečius formavo jos energetikos politiką ir „pririšo“ šalį arčiau Kremliaus. Nepaisant to, priimant šį sprendimą vis dar kyla ginčų, nes dvi prorusiškos Bulgarijos parlamento partijos, būtent Socialistų partija ir nacionalistinė Vozroždenijo partija, balsavo prieš sprendimą parduoti reaktorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(1)
(47)

Komentarai ()