Vilniaus gatvėse nutempta dešimtys automobilių – kas vyksta?  ()

Lietuvos policija tvirtina, kad kartu su kitomis Lietuvos ir užsienio institucijomis sėkmingai užtikrino viešąją tvarką liepos 11–12 dienomis vykusio NATO viršūnių susitikimo metu. Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas teigia, kad renginio metu netinkamose vietose buvo pastatyti ir iš jų perkelti per 80 automobilių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo ruožtu policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad renginio tvarkingumą ir saugumą gerai įvertino ir iš užsienio atvykę už saugumą atsakingi asmenys.

„Ilgas ir kruopštus pasirengimas, nuolatinis bendradarbiavimas su institucijomis ir partneriais, profesionalus ir pasiaukojantis pareigūnų darbas lėmė tai, kad NATO viršūnių susitikimo metu pavyko išvengti rimtų incidentų. Nuoširdžiai dėkoju visiems pareigūnams, atlikusiems didelį darbą ir dar kartą įrodžiusiems, kad yra tikri profesionalai ir puikiai geba atlikti jiems pavestas funkcijas, užtikrinti viešąją tvarką ir gyventojų saugumą. Renginio saugumą puikiai įvertino ir už saugumą atsakingi užsienio kolegos“, – sakė R. Požėla.

Didžiausias iššūkis policijos pareigūnams buvo delegacijų ir jų kortedžų lydėjimas, visgi, kaip teigia Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, delegatų kelionės vyko, kaip buvo suplanuota ir skaudžių eismo įvykių mieste buvo išvengta.

„Kažkokių vėlavimų nebuvo, eismo įvykių susijusių su kortedžais nebuvo, kažkokių rimtų viešosios tvarkos pažeidimų irgi nefiksavome. Tai mes vertiname, kad šis renginys praėjo labai puikiai“, – Eltai teigė R. Matonis.

G. Grubinskas: dėl eismo ribojimų nesilaikymo buvo nutempti 89 automobiliai

Nors su viešosios tvarkos pažeidimais nesusidurta, Vilniaus miesto savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas G. Grubinskas teigė, kad renginio metu įsigaliojus naujiems eismo ir automobilių stovėjimo apribojimams iš gatvių buvo patraukti 89 netinkamose vietose pastatyti automobiliai.

„Įsigaliojant eismo ribojimams į „Susisiekimo paslaugų“ valdomas aikšteles buvo perkelta 20 automobilių, kurie ribojimų zonoje stovėjo iki pastatant draudžiančius ženklus ir kurių savininkai nepatraukė patys. Šiuos automobilius vairuotojai iš jiems nurodytų aikštelių galėjo pasiimti be jokių papildomų mokesčių. Nuo ribojimų pradžios priverstinai nuvežti 69 automobiliai, kurie pažeidė galiojančius kelio ženklus. Šie automobiliai nutempti į saugomą aikštelę, iš kurios automobilius buvo galima atsiimti tik sumokėjus nutempimo kaštus (135 eurus) ir administracinę baudą už kelių eismo taisyklių pažeidimą“, – Eltai komentavo G. Grubinskas.

 

„Daugiausia automobilių išvežta iš Upės, Barboros Radvilaitės, J. Jasinskio ir T. Ševčenkos gatvės. Daugumą automobilių vairuotojai atsiėmė tą pačią dieną, kai jie buvo priverstinai nuvežti“, – pridūrė jis.

Taip pat, pasak miesto savivaldybės atstovo, miestą prižiūrinčios įmonės buvo pasiruošusios eismo ir kitiems apribojimams ir veiklą vykdė sklandžiai.

„Visi eismo ribojimai buvo įvesti laiku ir sklandžiai, kaip buvo suplanuota pagal suderintas schemas ir keliamus saugumo reikalavimus. Miestą prižiūrinčios įmonės buvo pasiruošusios ribojimams: aplinkos tvarkymas ir šiukšlių išvežimas vyko pagal suderintus grafikus, tam buvo gauti leidimai, taip pat pasiruošta nenumatytiems atvejams, parengti reagavimo planai. Dėl to miesto tarnybos nepatogumų nepatyrė“, – sakė jis.

A. Bilotaitė: pareigūnai ir darbuotojai parodė ypatingą profesionalumą

 

Anot vidaus reikalų ministrės Agnė Bilotaitės, tiek pareigūnai, tiek darbuotojai rodė ypatingą profesionalumą ir kompetenciją, taip užtikrindami istorinio įvykio saugumą. Taip pat, jos manymu, labai svarbus buvo ir gyventojų, supratusių renginio mąstą ir išgirdusių institucijų prašymus, atsakingumas, geranoriškumas.

„Dėkoju visiems viešąjį saugumą ir visuomenės rimtį aukščiausio lygio NATO viršūnių susitikimo metu užtikrinusiems pareigūnams, demonstravusiems ypatingą profesionalumą ir aukštą kultūros standartą. Esu dėkinga tiems, kurie kantriai dirbo gatvėse, aikštėse, ant stogų, pasienyje ir vykdant kontrolę prie vidaus sienų, operacijų centruose. Taip pat tiems, kurie saugojo strateginius objektus, užtikrino renginių apsaugą ir darė daug nematomo daro. Gerai sutelktų pastangų dėka rimtų incidentų išvengėme. Istorinis renginys praėjo saugiai“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak renginyje dirbusių policijos pareigūnų, juos maloniai stebino ir gyventojų susitelkimas, atsakingumas, geranoriškumas, kas ženkliai prisidėjo prie sėkmingo institucijų darbo. 

 

„Dėkoju gyventojams, supratusiems renginio mąstą ir išgirdusiems institucijų prašymus“, – sakė R. Požėla.

Viešąją tvarką neeilinio renginio metu užtikrino Lietuvos policijos, Valstybės sienos apsaugos (VSAT), Viešojo saugumo (VST), Finansinių nusikaltimų tyrimų (FNTT) tarnybos.

Viešąją tvarką kiekvieną parą užtikrino nuo 1000 iki 1500 policijos pareigūnų, jiems talkino Šaulių sąjunga, policijos rėmėjai, taip pat Lenkijos, Latvijos, Estijos, Moldovos ir Europos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ pareigūnų pajėgos. 

Šiomis dienomis svarbias užduotis vykdė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai – atliko patikras ir kontrolę prie laikinai atkurtų valstybės vidaus sienų. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai dirbo operacijų centre.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Žygimantas Šilobritas
(1)
(4)
(-3)

Komentarai ()