Tai rimta. Skelbiama didžiulė problema Ukrainos kontrpuolimui. Neįveikia niekas, net Vakarų technika  ()

Ukrainos kontrpuolimas vyksta lėtai, nes teritorijos prieš Rusijos gynybinius įtvirtinimus yra tankiai užminuotos. Kontrpuolimo išvakarėse Ukraina gavo mažiau nei 15 % visos išminavimo ir inžinerinės įrangos, kurios ji prašė iš Vakarų partnerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug prieš mėnesį daugelyje mūšio lauko rajonų Ukrainos rytuose ir pietuose prasidėjęs ilgas pasiruošimas kontrpuolimui davė rusams laiko pasiruošti. Teritorijos, kurių gylis apie 5-16 km, priešais pagrindines rusų tvirtoves buvo tankiai užminuotos prieštankinėmis ir priešpėstinėmis minomis. Šios gynybinės struktūros sėkmingai atgrasė nuo Ukrainos puolimo, rašo „The Washington Post“.

Dėl to, pasak Ukrainos kariškių, Ukrainos pajėgos pakeitė savo strategiją. Užuot bandusios prasiveržti su pėstininkų kovos mašinomis ir tankais, kuriuos Vakarų sąjungininkai suteikė Ukrainai kontrpuolimui, daliniai lėtai, pėsčiomis juda į priekį.

WP teigimu, Ukrainos kova minų laukuose atskleidė šarvuočių ir tankų pažeidžiamumą – ypač naujai atvykusių amerikiečių kovinių mašinų „Bradley“ ir vokiškų tankų „Leopard“, kuriuos pareigūnai laikė svarbiausiais, kad Ukraina atkovotų Rusijos okupuotą teritoriją.

„Šios transporto priemonės sulaukė palankių kareivių atsiliepimų – net ir sprogstant minoms, dauguma jose buvusių žmonių išgyveno tik su nesunkiais sužalojimais – tačiau savo jėgomis pralaužti Rusijos gynybos jiems nepavyko“, – rašo laikraštis.

 

Pasak vyriausiojo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno, Ukrainai reikia specialios nuotolinės išminavimo įrangos. Interviu WP jis teigė, kad Ukraina naudoja JAV tiekiamas M58 „Mine Clearing Line Charge“ (MICLIC) sistemas, tačiau „jos taip pat naikinamos“, todėl „jų reikia daug“.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas, kalbėjęs su WP, pageidavęs likti anonimiškas, sakė, kad Kyjivas gavo mažiau nei 15 % išminavimo ir inžinerinės įrangos kiekio, įskaitant MICLIC, kurių Ukraina prašė iš Vakarų partnerių kontrpuolimo išvakarėse. Dalis šios įrangos atkeliavo tik praėjusią savaitę, sakė pareigūnas.

 

JAV pareigūnai sakė WP, kad prieš kontrpuolimą Ukrainai suteikė beveik visą jos reikalingą įrangą. Pareigūnai pažymėjo, kad ne visada įmanoma pateikti Ukrainos prašomą kiekį.

Ukrainos kariškiai, dalyvaujantys kontrpuolime, WP sakė, kad išminavimo sistemų yra labai mažai, todėl jos tapo lengvais taikiniais Rusijos pajėgoms, kurios į jas taikosi pirmiausia.

Kaip pažymi laikraštis, minų laukų gylis ir tankis yra didelė problema palei Zaporižios srities pietinę fronto liniją, kur rusai tikėjosi, kad ukrainiečiai puls ir bandys „perpjauti“ sausumos koridorių per okupuotą regioną, jungiantį Rusijos sieną su Krymu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(7)
(17)

Komentarai ()