Ne Rumunijoje. Tapo žinoma, kurioje šalyje ukrainiečiai pradės treniruotis F-16  ()

Reikalai dėl F-16 juda pirmyn.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio mėnesį Ukrainos pilotai Danijoje pradės mokymus F-16 lėktuvais. Į Rumuniją jie vyks ne anksčiau kaip 2024 metų pabaigoje.

Tai pranešė „RBC Ukraine“, remdamasi „Lockheed Martin“ viceprezidento tarptautiniams santykiams Ray Piselli pareiškimu, kurį cituoja DefenseRomania.ro.

Mokymo centras Rumunijoje

F-16 pilotų rengimo centro Rumunijoje rengimas įgauna pagreitį – amerikiečių kompanija „Draken International“, „Lockheed Martin“ (lėktuvų F-16 gamintojo) subrangovė, jau paskelbė pranešimą dėl laisvų F-16 instruktorių pilotų darbo vietų.

Mokymo centras Rumunijoje bus įsikūręs netoli Fetești, 86 Borcă oro bazėje. „Draken“ instruktoriai ir technikai bus civiliai.

Taigi, Rumunija aprūpins infrastruktūrą Borc bazėje, Nyderlandai aprūpins orlaivius, o „Lockheed Martin“ per subrangovą „Draken International“ ves mokymus.

Reikia pasakyti, kad „Draken International“ kartu su Rumunija yra viena iš norvegiškų F-16 lėktuvų pirkėjų. Amerikiečių kompanija įsigijo apie 12 Norvegijos oro pajėgų naikintuvų.

Ukrainos pilotų mokymas

Pasak „Lockheed Martin“ viceprezidento tarptautiniams ryšiams Ray Piselli, Ukrainos kariuomenė Rumunijoje treniruosis nei anksčiau kaip 2024 m. pabaigoje.

Prieš tai Ukrainos karinių oro pajėgų pilotai jau rugpjūtį Skridstrupo oro bazėje Danijoje pradės skrydžių F-16 mokymus.

Iš ko sudarys mokymas?

Iš pradžių mokymus sudarys ukrainiečių personalo testavimas ir atranka, kalbos pamokos, o vėliau – teorinis ir praktinis mokymas. Siekiama, kad Ukrainos oro pajėgos turėtų pagrindinius įgūdžius ir sąlygas skraidyti, aptarnauti ir prižiūrėti F-16 orlaivius.

 

Nyderlandai ir Danija yra mokymosi modelio kūrimo priešakyje. Danijos pareigūnai vengė tiesioginio atsakymo, ar Danija duos ukrainiečiams F-16.

„Pradžioje planuojame apmokyti dvi komandas. Iš viso bus nuo 10 iki 12 pilotų, plius orlaivių techninės priežiūros personalas. Bus apmokyta apie 30-40 techninių specialistų“, – sako Danijos kariškiai.

Kiek laiko reikės mokytis

Tačiau tiksliai pasakyti, kiek užtruks pilotų mokymas iš sovietinių MiG lėktuvų į naikintuvus F-16, pasakyti neįmanoma.

„Tai priklauso nuo pilotų kvalifikacijos tiek šiuolaikinių naikintuvų požiūriu, tiek nuo jų patirties, tiek nuo to, kaip gerai jie kalba angliškai“, – sako Danijos kariuomenės vadas generolas Flemmingas Lentferis.

 

Danijos pareigūnas taip pat pažymi, kad ukrainiečių pilotų anglų kalbos mokėjimas turi įtakos jų mokymų Danijoje laikui.

Anksčiau partneriai paskelbė apie aviacijos koalicijos sukūrimą modernių naikintuvų, ypač F-16, perdavimui Ukrainai. Koalicijai vadovauja Nyderlandai ir Danija, kurios paskelbė apie ketinimą rengti ukrainiečių pilotus. Šios šalys turi specialius aviacijos treniruoklius.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis išreiškė viltį, kad ukrainiečių mokymai F-16 prasidės rugpjūtį, o Ukraina pati galės priimti lėktuvus po šešių ar septynių mėnesių.

Tuo pat metu NATO viršūnių susitikime Vilniuje Nyderlandai ir Rumunija oficialiai patvirtino, kad rengs ukrainiečių pilotus. Rumunijoje jie teigė planuojantys pradėti treniruotes jau kitą mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()