Brangus, bet galingas. Ekspertai išsiaiškino, ar panaudoti F-16 būtų naudinga Ukrainai  ()

Naujų F-16 orlaivių parko išlaikymas ir priežiūra kainuos gana brangiai. Senesni orlaiviai, kuriuos gali gauti Ukraina, kainuos pigiau, tačiau jų tarnavimo laikas taip pat bus trumpesnis, nes kai kuriais atvejais jie jau skraido dešimtmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų sąjungininkai kol kas nepatikslino, kurie naikintuvai F-16 bus perduoti Ukrainai. Jei partneriai nuspręstų parūpinti dešimtis metų skraidančius lėktuvus, jų eksploatacija ir ypač priežiūra gali kainuoti pernelyg brangiai, o tai neabejotinai turės įtakos bendrai karo Ukrainoje eigai. Apie tai liepos 18 d. rašė „War is Boring“ apžvalgininkai, komentuodami aukšto rango Vakarų pareigūnų žodžius.

Medžiagoje rašoma, kad F-16, kuriuos NATO sąjungininkai gali siųsti į Ukrainą, greičiausiai nespės padėti Kyjivui jo dabartiniame puolime. O senų orlaivių panaudojimo taip pat nepakaks oro karo prieš Rusijos Federaciją bangai pasukti.

Tačiau lėktuvų ir kitos ginkluotės tiekimas Ukrainai parodys Rusijos Federacijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad jis klysta, jei mano, kad Ukrainoje pasieks savo tikslus.

Išlaidos yra pagrįstos pagrindais

Tuo tarpu negalima ignoruoti problemų, su kuriomis susidurs Kyjivas ir jo sąjungininkai dėl naikintuvų F-16 panaudojimo kare. Stebėtojai pastebėjo, kad nors Ukrainos partneriai sugebėjo sumažinti išankstines išlaidas, siūlydami orlaivius iš esamo aljanso oro laivyno, o senstančių F-16 laikymas ore gali kainuoti šimtus milijonų dolerių per metus. Be to, kaip tik tuo metu, kai Europoje ir JAV auga spaudimas dėl augančių sąskaitų už tolesnę Ukrainos paramą.

 

„Esmė ta, kad skristi ribotu senstančių orlaivių parku – padedant rangovams ir išlaikant juos su rangovais – bus velniškai brangu“, – sakė Brynn Tannehill iš JAV tyrimų organizacijos RAND.

Šiuo klausimu medžiagos autoriai rašo, kad lėktuvų F-16 ir kitų modernių ginklų išlaikymas greičiausiai kainuos gerokai daugiau. Senesni orlaiviai, kuriuos galėtų dislokuoti NATO sąjungininkai, kainuotų pigiau, tačiau ir jų tarnavimo laikas būtų trumpesnis, nes kai kuriais atvejais jie jau skraidė dešimtmečius.

 

Gynybos ministerijos duomenimis, tik skrydžiai ne naujais F-16, kuriuos turėtų gauti Ukraina, kainuoja 32 000 USD per valandą. O Jungtinio štabo vadų pirmininko generolo Marko Milley teigimu, naikintuvų išlaikymas gali kainuoti tiek pat, kiek ir jų pirkimas.

Tuo pat metu Tannehill mano, kad nors F-16 priežiūra pareikalaus didesnių išlaidų, šie naikintuvai su atitinkamomis ginkluotės sistemomis – pavyzdžiui, „Lockheed Martin“ oro gynybos raketomis JASSM – vis tiek gali padėti Ukrainai.

„Tai bus brangu, bet jei į lėktuvą įdėsite tinkamas ginklų sistemas, tai galės užtikrinti didelį kovinį efektyvumą“, – apibendrino ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()