Neįtikėtina žinia. Visiškai slapti JAV dronai Š. Korėjoje. Kiek tai pavojinga (Video)  ()

Kariniame parade Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas Rusijos gynybos ministrui Šoigu išdidžiai demonstravo naujus dronus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per karinį paradą, skirtą 70-osioms Korėjos karo pabaigos metinėms, visuomenei buvo parodyti du dideli dronai – „Morning Star-4“ ir „Morning Star-9“, kurie savo išvaizda niekuo nesiskiria nuo legendinių amerikietiškų RQ-4 „Global Hawk“ ir MQ-9 „Reaper“, rašo „The Drive“.

Ekspertai skyrė didžiulę medžiagą temai, ar Šiaurės Korėja galėjo gauti slaptų JAV technologijų ir kokie pavojingi šie dronai. Supažindiname su svarbiausiais šio žurnalistinio tyrimo momentais.

Dronai klonai

Jei ne skiriamieji ženklai, Šiaurės Korėjos ir Amerikos dronai gali būti lengvai supainioti. Šiaurės Korėjos inžinieriai iki smulkmenų bandė nukopijuoti JAV dronų išvaizdą. Pagrindinės amerikietiškų orlaivių savybės, ypač V formos uodega ir oro įsiurbimo anga, esanti virš fiuzeliažo, tiksliai atvaizduotos Šiaurės Korėjos dizaine.

Sprendžiant iš parado ir kitų šaltinių vaizdo įrašų analizės, „Morning Star-4“ sparnų plotis yra 35 metrai, o RQ-4A „Global Hawk“ – tie patys 35 m su keliu cm paklaida. Be to, Šiaurės Korėjos inžinieriai paliko „firminius“ palydovinio ryšio (SATCOM) „kampelius“ virš abiejų savo kopijų fiuzeliažo nosies. Tačiau JAV karo ekspertai abejoja, ar jis tikrai turi tokią pat galingą ryšių sistemą, kaip ir originalūs JAV modeliai, nors Šiaurės Korėja gali naudoti draugiškų Kinijos palydovų signalus koordinuoti ir valdyti šiuos dronus.

Ar Šiaurės Korėja sužinojo JAV dronų paslaptis?

 

Amerikos karo ekspertai visiškai atmeta galimybę, kad Šiaurės Korėjos „Morning Star-4“ ir „Morning Star-9“ turi panašias vidines dalis kaip originalūs amerikietiški RQ-4 „Global Hawk“ ir MQ-9 „Reaper“. Vargu ar korėjiečiai galėtų pavogti dronų technologiją iš JAV.

Taip, Iranas prieš ketverius metus numušė „Global Hawk“ virš savo teritorijos ir tikriausiai jį išardė iki paskutinio varžtelio. Tačiau ekspertai abejoja, ar iraniečiams pavyko atkurti sudėtingus elektroninius drono „vidurius“. Tikriausiai visas panašumas pasibaigia ties išvaizda, kurią galima atsekti iranietiškoje kopijoje – „Shahed 129“. Vargu ar tai pavyko Šiaurės Korėjos technologams, kuriems, net ir remiant Kinijai, vargu ar pavyks atgaminti Amerikos karines technologijas.

 

Beje, palydovinio ryšio „kampelių“ buvimą KLDR kopijose amerikiečių ekspertai vertina aerodinamikos ir skrydžio charakteristikų, o ne techninių niuansų požiūriu. Greičiausiai Šiaurės Korėjos inžinieriai nenorėjo rizikuoti ir tiesiog pakartojo drono formą, kad jis galėtų skristi be problemų, nes patikrinta konstrukcija rizikas sumažina.

Kitas klausimas ekspertams – „Morning Star-4“ ir „Morning Star-9“ versijose naudojami varikliai. Kadangi gamybos pajėgumai Šiaurės Korėjoje riboti, jie greičiausiai buvo pasiskolinti iš Kinijos ar Irano.

Kokios pavojingos yra „Global Hawk“ ir „Reaper“ kopijos

Ekspertai neturi jokių detalių apie Šiaurės Korėjos dronų technines galimybes ir užduotis, kurias jiems kelia Kim Jong Uno režimas. Tačiau į amerikietišką AGM-114 „HellFire“ panašios raketos buvo pastebėtos bepiločių orlaivių parade „Morning Star-4“, todėl Šiaurės Korėja tikisi šiuos dronus panaudoti ne tik žvalgybai.

 

Originalūs „Global Hawk“ ir „Reaper“ yra naudojami ilgalaikėms misijoms ir gali skristi ilgiau nei dieną. Ir nors Šiaurės Korėjos kolegos vargu ar galės pasigirti tokiu pačiu nuotoliu ar skrydžio aukščiu, pati galimybė sukurti tokius dronus kelia tiesioginę grėsmę Pietų Korėjai. Atsižvelgiant į tai, kad net ir sausį paprasti Šiaurės Korėjos dronai galėjo netrukdomi skristi į prezidentūros kompleksą Pietų Korėjoje, tai Seule kelia didelių baimių.

 

Dar 2021 metais Kim Jong Unas partijos suvažiavime paragino vyriausybę sukurti „nepilotuojamus smogiamuosius ginklus“ ir „žvalgybinius dronus“, kurių skrydžio nuotolis būtų 500 km. Nuo sienos su KLDR iki Pietų Korėjos sostinės Seulo yra tik 40 kilometrų skrydis tiesia linija.

Jau buvo pranešta, kad parade Šiaurės Korėjoje dalyvavo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Jam buvo parodytas Šiaurės Korėjos tankas M2020, kuris yra rusų „Armata“ ir amerikiečių „Abrams“ mišinys.

Lygiai taip pat Kim Jong Unas Rusijos svečiui gyrėsi milžinišku povandeniniu dronu „Haeil“, galinčiu nešti branduolinę kovinę galvutę, o Šoigu Šiaurės Korėjos armiją pavadino „stipriausia pasaulyje“. Šoigu atvyko į Pchenjaną „susitarti dėl karinio bendradarbiavimo“. Ekspertai įtaria, kad tikrasis tikslas – suintensyvinti amunicijos tiekimą į Rusijos Federaciją iš Šiaurės Korėjos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(6)
(-3)

Komentarai ()