Tankų pasaulio „Kadilakai“. Ukraina gaus seno modelio „Abrams“. Ar jie gali pasipriešinti T-90?  (3)

Labai greitai Ukraina gaus amerikietiškus „Abrams“ tankus, bet ne naujausią modelį. Karo ekspertų teigimu, net ir senieji nėra prastesni už bet kurį „Leopard“ ir yra akivaizdžiai efektyvesni už rusišką tanką T-90M „Proryv“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos žiniasklaida rašo, kad rudenį Ukraina gaus senus M1A1 „Abrams“ tankus. Dalis tankų į Vokietiją remontuoti turėtų atvykti rugpjūčio mėnesį. „Abrams“ gali būti mūšio lauke Ukrainoje rugsėjį.

Amerikiečiai nepateiks modernios M1A2 „Abrams“ versijos. Pirmoje partijoje bus iki aštuonių transporto priemonių, o iš viso planuojama išsiųsti 31 tanką. Paprastai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų batalionas turi nuo 30 iki 60 tankų. Ukrainos kariškiai prieš pradėdami naudoti tankus kovose, Grafenvero armijos bazėje Vokietijoje išklausys 10 savaičių mokymo kursą.

Pentagonas tikina , kad senieji tankai turės panašias galimybes kaip ir M1A2, juose bus sumontuota 120 mm patranka ir 50 kalibro sunkusis kulkosvaidis. Prieš siunčiant į Ukrainą, tankuose bus pašalinta svarbi technologija ir slapti šarvai, pagaminti iš nusodrintojo urano.

Kai kuriuose M1A1 modeliuose yra atnaujinimų: pagerėjo situacijos suvokimas ir padidinta ugnies galia. Tankai aprūpinti į priekį nukreipta infraraudonųjų spindulių taikymo sistema (FLIR) ir papildoma taktine informacine sistema.

„M1A1 yra toks pat išgyvenamas ir judrus kaip ir modernesni variantai“, – sakė JAV armija.

M1A1 „Abrams“ yra dykumoje užgrūdinti ir geresni už rusišką T-90M „Proryv“

M1A1 puikiai pasirodė Persijos įlankos karo metu 1991 m. O nuo 2010 m. Afganistane naudojami sunkieji tankai M1 „Abrams“.

Ukrainos saugumo ir bendradarbiavimo centro vadovas Serhijus Kuzanas senąjį M1A1 „Abrams“ laiko geresniu už rusišką tanką T-90M „Proryv“. Tankas nėra senas klasikine prasme, pažymi jis.

„M1A1 yra geriau aprūpintas nei bet kuris Rusijos tankas. Net jei pašalinsite iš jo šarvus su nusodrintu uranu ir slaptą elektroniką. Amerikiečiai bijo, kad ji pateks į Rusijos ginkluotųjų pajėgų rankas“, – aiškino jis.

Kuzanas mano, kad amerikietiškas M1A1 „Abrams“ Ukrainoje pasirodys geriau nei vokiečių „Leopard“. Kietos žemės sąlygomis sunkieji apie 60 tonų sveriantys tankai yra tai, ko reikia norint judėti lygiu reljefu ir atlaikyti Rusijos prieštankinių ginklų smūgius.

 

Tačiau jei prasideda lietaus ir sniego sezonas, tankų naudoti beveik neįmanoma, jie tiesiog nepravažiuos per dirvą.

Kita problema – aprūpinti „Abrams“ tankus reikiama infrastruktūra techninei priežiūrai ir remontui Ukrainoje.

Pasak Kuzano, tankas yra akivaizdžiai sudėtingesnis nei vokiškas „Leopard“. „Abrams“ turi reaktyvinį dujų turbininį variklį, o „Leopard“ – tradicinį dyzelinį variklį.

„Geriau lyginti „Abrams“ su britų „Challenger“, nors dar nematėme jų mūšyje. Nepaisant nedidelio tiekiamų amerikiečių tankų skaičiaus, tai bus ginkluotųjų pajėgų pastiprinimas kontrpuolimui. Pabūklų, kulkosvaidžių, ryšių priemonių ir optikos derinys užtikrins „Abrams“ sėkmę fronte“, – reziumavo ekspertas.

„Abrams“ tinka JAV stiliaus karui

Vakarų ekspertai pokalbyje su laikraščiu „Financial Times“ pažymėjo, kad Ukrainai dabar bus naudingi mūšio lauke, „ne Kadilakai gynybos sektoriuje“, o tiesiog patikimi tankai.

 

„Pentagonas linkęs pirkti pačias pažangiausias gynybos sistemas. Ir kitoms šalims dažnai reikia kažko, kas galėtų atlikti kovinį darbą“, - aiškino karinių konsultacijų įmonės „Beacon Global Strategies“ generalinis direktorius Joshas Kirshneris.

JAV kariuomenė kenčia nuo ginklų sistemų, kurios gerokai viršija gynybos biudžetą dėl pernelyg sudėtingų technologijų.

„M1 „Abrams“ yra nuostabus tankas, tačiau jis suteikia amerikietišką karo būdą, kuriam reikia visos pasaulio logistikos“, – pridūrė JAV armijos karo koledžo profesorius ir buvęs „Raudonojo tūzo“ būrio vadas Johnas Nagle'as.

„Abrams“ taip pat reikalauja nuolatinio didelio kiekio atsarginių dalių tiekimo.

„Žinojimas, kaip taisyti „Volkswagen Beetle“, nebūtinai suteikia patirties taisant F1 lenktyninį automobilį“, – sakė Stephenas Biddle'as, Niujorko Užsienio santykių tarybos vyresnysis bendradarbis gynybos politikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(4)
(22)

Komentarai (3)