Mirtis okupantams. „The Economist“ sužinojo, ką Ukraina gamina požeminėse dirbtuvėse Rytų Ukrainoje  ()

Naujoje ataskaitoje teigiama, kad Ukraina, ieškodama alternatyvių būdų apsirūpinti pakankamu ginkluotės kiekiu kovai su Rusijos kariuomene, spausdina bombas 3D spausdintuvu. Kai kurios iš jų kainuoja vos 3,85 JAV dolerio (3,5 euro), rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Economist“ pranešė, kad pritrūkus ginklų ir amunicijos, Ukraina ėmėsi gaminti bombų dalis su 3D spausdintuvų pagalba.

Pranešime teigiama, kad viena grupė, gaminanti 3D spausdintas bombas, per pastaruosius keturis mėnesius pagamino jų daugiau kaip 30 000, o grupės, žinomos kaip „Swat“, lyderis sakė, kad gamyba tik auga.

Kita grupė, gaminanti 800 g prieštankinių bombų korpusus, sakė, kad per savaitę pagamina apie 1000 bombų.

3D spausdintuvu pagaminti korpusai siunčiami užpildyti C4 sprogmenimis.

Kyjive įsikūręs ginklų gamintojas mėgėjas Lioša sakė, kad bombos, vadinamos „Zaychyk“, kas reiškia „zuikis“.

Jis taip pat apibūdino jas kaip veiksmingesnes už tradicines, mažesnes granatas, kurioms, pasak jo, trūksta „žudančios galios“.

Kitą savanorių grupę, su kuria kalbėjosi „The Economist“, „Laukinės bitės“, sudaro ne ukrainiečiai. Vienas iš jų savanorių lenkų sakė, kad 27 cm aukščio bombos nesprogstamąsias dalis, kurias sudaro nosies kūgis, korpusas ir uodega, gamina už mažiau nei 3,85 JAV dolerio 3D spausdintuvu, kainuojančiu apie 1200 JAV dolerių.

Grupės vadovas Latvijoje Janis Ozols leidiniui sakė, kad, jo manymu, nuo 2022 m. lapkričio mėn. iš kitų Europos šalių į Ukrainą buvo išsiųsta mažiausiai 65 000 vienetų, o Ukrainos muitinė tokias siuntas priskyrė vaikų žaislams ar žvakidėms, rašo „The Economist“.

 

„The Economist“ pranešimas pasirodė po to, kai balandžio mėn. laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad ukrainiečiai naudoja 3D spausdintuvus alternatyviai amunicijai gaminti požeminėse dirbtuvėse Rytų Ukrainoje.

Pranešama, kad Ukraina, bandydama kompensuoti šaudmenų ir ginklų trūkumą, naudoja ir kitus improvizuotus ginklus, pavyzdžiui, pertvarkytus pikapus, naudojamus kaip prieštankinius šaudmenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(74)
(1)
(73)

Komentarai ()