Rublis žlunga. Putinui teks rinktis (Video)  (14)

Sankcijos, sukėlusios rublio žlugimą, galiausiai privers Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną rinktis – tęsti karą ar gelbėti ekonomiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot „The Washington Post“, rublio silpnėjimas yra vienas ryškiausių spaudimo Rusijos ekonomikai ženklų. Apkarpytas Rusijos eksportas, griežtos sankcijos kai kurioms įmonėms ir ekonomikos segmentams, spaudimas finansinėms institucijoms - visa tai turi reikšmės rublio kritimui. Vienas rublis vertas vieno JAV dolerio cento. Ir Putino laukia pasirinkimas: gelbėti ekonomiką ar tęsti karą.

Iki liepos JAV pritaikė sankcijas daugiau nei 3600 asmenų, juridinių subjektų, laivų ir lėktuvų. JAV sankcijų taikiniai buvo 10 geriausių Rusijos bankų, karinių reikmenų gamintojų ir vyriausybės pareigūnų.

ES sankcijų skaičius viršijo 1800. Didžiausios ir reikšmingiausios sankcijos yra Vakarų vyriausybių koordinuotas maždaug 300 mlrd. JAV dolerių Rusijos centrinio banko turto blokavimas užsienyje ir naftos embargas. Taip pat taikomi apribojimai kariniams tikslams naudojamų technologijų eksportui. Papildomos sankcijos apima turto įšaldymą, bankininkystės ir prekybos apribojimus bei kitas finansines sankcijas Rusijos asmenims ir subjektams.

Rusijos pajamos iš naftos liepos mėnesį buvo 41% mažesnės nei prieš metus. Einamosios sąskaitos perteklius – apytikslis skirtumas tarp eksporto ir importo – per pirmuosius septynis 2023 m. mėnesius sumažėjo daugiau nei 140 mlrd. dolerių.

 

Kaip teigia „The Washington Post“, JAV ir jų sąjungininkės planuoja kovoti su sankcijų vengimu. Gali būti sugriežtintos vadinamosios antrinės sankcijos trečiosioms šalims – pavyzdžiui, Turkijoje ar Kinijoje įsikūrusioms įmonėms.

Spaudimas Rusijos ekonomikai didėja. Rusai dar nesupranta, kad rublio kritimas juos paveiks neigiamai - interviu gatvėse kai kurie sakė, kad padės vietinės produkcijos pirkimas. Tačiau greitai Putinui teks rinktis, ar tęsti karą Ukrainoje, ar gelbėti ekonomiką.

 

Tas gelbėjimas gali būti tiesioginis - karui skiriamų išlaidų nukreipimas į pažeidžiamiausius ekonomikos sektorius. Arba derybos dėl sankcijų panaikinimo mainais į taiką.

Tačiau karo nutraukimas ir pasitraukimas iš Ukrainos Putinui gali kainuoti prezidento postą, nes daugybė žmonių būtų žuvę dėl teritorijų, kurių taip ir nepavyko užgrobti.

(41)
(0)
(41)

Komentarai (14)