Krymo išlaisvinimui. Kartu su F-16 Ukrainai reikalingas dar vienas dalykas  ()

Ukraina gaus F-16 naikintuvus, tačiau be galingos ginkluotės tai - tik lėktuvai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina savo būsimus F-16 nori apginkluoti AGM-158 JASSM sparnuotosiomis raketomis. Tai - „Lockheed Martin“ sukurta iš oro paleidžiama sparnuotoji raketa, tarnaujanti nuo 2003 metų. AGM-158 JASSM raketą gali paleisti ne tik F-16, bet ir bombonešiai B-2, B-2 ir B-52, naikintuvai F-15E ir F/A-18. Specialus konteineris „Rapid Dragon“ leidžia šias raketas leisti ir transportiniams lėktuvams C-130 bei C-17.

AGM-158 JASSM yra beveik 4,3 metrų ilgio, sveria 1,2 tonas ir turi 450 kg kovinę galvutę. Šios raketos įveikiamas atstumas, aišku, priklauso nuo paleidimo sąlygų, bet idealiomis sąlygomis naujesnio tipo AGM-158B JASSM-ER gali įveikti net 920 km - tai yra didesnis nuotolis nei gali pasiūlyti „Storm Shadow“/SCALP ar laukiama vokiečių „Taurus“. AGM-158 JASSM gali naikinti įvairius antžeminius taikinius ir labai tiksliai, nes turi GPS ir INS navigavimo sistemas bei infraraudonųjų spindulių kamerą.

Davidas Axeas „Forbes“ rašo, kad be AGM-158 JASSM ukrainiečių F-16 negalės pasiekti savo pilno potencialo. Teigiama, kad Ukraina jau prašo šių ginklų. „Sparnuotųjų raketų potencialo išplėtimas gali padėti Kyjivui pasiekti vieną iš pagrindinių tikslų – išvaduoti Krymo pusiasalį iš devynerius metus besitęsiančios Rusijos okupacijos“, – sakė RAND korporacijos analitikas Brynnas Tannehillas. Jis teigia, kad tokie ginklai kaip AGM-158 JASSM gali padėti įgyvendinti Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo planą - „atkovoti Krymą be kovos“.

 

JAV nėra vienintelė AGM-158 JASSM raketų naudotoja - jas naudoja ir Australija, Suomija, Lenkija, Marokas. Tačiau JAV, kaip šių raketų gamintoja, turėtų suteikti leidimą jas perduoti.

(11)
(2)
(9)

Komentarai ()